Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

PSD este deschis la dialog cu sindicatele PSD este deschis la dialog cu sindicatele
Săptămâna viitoare ar putea debuta cu o grevă generală a dascălilor, nemulțumiți de nivelul salarial actual. Președintele PSD Marcel Ciolacu a transmis clar că... PSD este deschis la dialog cu sindicatele

Săptămâna viitoare ar putea debuta cu o grevă generală a dascălilor, nemulțumiți de nivelul salarial actual.

Președintele PSD Marcel Ciolacu a transmis clar că este dispus să discute în orice moment, chiar și-n acest weekend, cu liderii de sindicat din învățământ și împreună să găsească o formulă pentru evitarea  grevei generale. Este un nou apel la rațiune și responsabilitate pe care-l face PSD, prin președintele său. Copiii n-au nicio vină, cursurile și examenele școlare trebuie să continue fără sincope.

Nimeni nu are de câștigat prin continuarea acestui protest extrem! PSD reafirmă că cererile dascălilor sunt îndreptățite, unele pot fi rezolvate imediat, altele etapizat. Dar e nevoie de soluții realiste!

Soluția pentru revendicările salariale, după cum bine  știu  inclusiv liderii de sindicat, nu poate fi decât în noua lege a salarizării, impusă ca jalon al PNRR. Deja proiectul este în lucru la ministerul Muncii, va intra în dezbatere și va fi aprobat de Parlament în sesiunea din toamnă și se va aplica de la 1 ianuarie 2024. Doar respectând acest calendar România poate încasa integral fondurile din PNRR aferente cererii 4 de plată.

Interesul copiilor trebuie să primeze! Deja e haos în sistem, unele școli fac cursuri, altele nu, unele ore s-au anulat, altele se țin, mulți profesori nu participă la grevă, alții s-au răzgândit. Părinții sunt confuzi, nu știu ce să facă, dacă să-și ducă sau nu copiii la școală săptămâna viitoare.

Ministrul Educației, dna Ligia Deca, are obligația unei atitudini responsabile, care să-i facă pe liderii sindicali să înțeleagă că pretențiile absurde, de tipul dublării salariilor, nu pot fi în niciun caz satisfăcute și nu servesc decât celor care au interesul ca România să devină o țară instabilă, riscantă, cuprinsă pe scară largă de grave convulsii.

De asemenea, sindicatele din sănătate amenință cu declanșarea de greve în perioada următoare. În acest sens, ministrul sănătății, domnul Alexandru Rafila, deja a avut primele discuții în urma cărora s-au conturat soluțiile posibile, unele imediate, altele etapizat.

Astfel, Direcțiile de Sănătate Publică vor centraliza până luni necesarul de posturi din fiecare județ, pentru ca apoi ministerul să supună aprobării guvernului un memorandum care să permită angajări pe acele posturi.

Una dintre problemele care va fi rezolvată rapid este cea a tichetelor de masă și a tichetelor de vacanță. Astfel, medicii vor primi aceste tichete, iar gărzile vor fi plătite la salariile actuale, nu la cele din 2018, dar acest lucru se va rezolva prin noul proiect al legii salarizării.

Ambele categorii au dreptate, iar sindicatele reprezentative au dreptul și obligația de a negocia statutul lor în noua lege a salarizării. Declanșarea grevelor nu ar ajuta la acest moment pe nimeni, având în vedere că se pregătește o nouă lege a salarizării.

            PSD este deschis la un dialog onest cu sindicatele reprezentative din educație și sănătate!

Deputat PSD Tulcea, Mirela Furtună