Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

PSD nu acceptă creșterea vârstei de pensionare peste 65 de ani! PSD nu acceptă creșterea vârstei de pensionare peste 65 de ani!
PSD se opune creșterii obligatorii a vârstei de pensionare. Aceasta trebuie corelată cu speranța de viață, care în România e sub media UE. „Opțiunea”... PSD nu acceptă creșterea vârstei de pensionare peste 65 de ani!

PSD se opune creșterii obligatorii a vârstei de pensionare. Aceasta trebuie corelată cu speranța de viață, care în România e sub media UE.

„Opțiunea” de munci până la 70 de ani, după împlinirea vârstei de pensionare, cum spune PNL, există și în prezent. Dreptul la muncă este garantat de Constituție pentru toți cetățenii, deci și pentru pensionari.

Cine vrea și poate să muncească are această opțiune până la ce vârstă dorește. Drepturile constituționale la pensie și la muncă nu pot fi îngrădite prin nicio lege.

Prevederea din PNRR privind creșterea „opțională” a vârstei de pensionare până la 70 de ani a fost trecută în PNRR de guvernul PNL-USR și este o inepție neconstituțională. Dacă intenția celor care au scris acest jalon în PNRR a fost de a-i forța pe cei care au ajuns la vârsta de pensionare să renunțe la pensie pentru a putea munci, atunci este o chestiune profund neconstituțională.

Interzicerea cumulului pensiei cu salariul trebuie aplicată la cei care se pensionează anticipat, iar apoi se angajează, dovedind astfel că pensionarea anticipată nu a fost justificată.

Însă din cauza acestora nu trebuie pedepsiți cei care și-au câștigat cinstit dreptul la pensie, la termen, și vor să mai muncească pentru a-și completa veniturile din pensie. Munca cinstită nu trebuie sancționată. Trebuie sancționați cei care trișează, nu cei care vor să muncească.

PSD nu va accepta sub nicio formă creșterea vârstei de pensionare peste 65 de ani. România este deja peste media UE în privința vârstei de pensionare (64,3 ani) , deși în privința speranței de viață suntem cu mult sub media europeană (În România 74,3 ani față de media UE de 80,4 ani).

Așa zisa creștere „opțională” a vârstei de pensionare este lipsită de sens, pentru că această „opțiune” există și în prezent în România – orice pensionar are dreptul de a munci și nimeni nu este obligat să se pensioneze la 65 de ani.

Așa zisa ”opțiune” de a lucra până la 70 de ani nu este decât o păcăleală, o forțare a românilor să lucreze fără a beneficia de pensie până la 70 de ani. O astfel de reglementare, profund neconstituțională, nu poate fi acceptată.

Mirela Furtună
Deputat PSD Tulcea