Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Contribuția de solidaritate este propunerea PSD pentru a pune capăt speculei practicate pe scară largă de „noii băieți deștepți” din sectorul energetic. Aceasta trebuie...

Contribuția de solidaritate este propunerea PSD pentru a pune capăt speculei practicate pe scară largă de „noii băieți deștepți” din sectorul energetic. Aceasta trebuie să se regăsească în Ordonanța prin care se va interveni în piață pe intervalul septembrie – decembrie 2022, pentru a se pune capăt speculei care a avut loc în ultima perioadă.

Dovada cea mai clară că s-a făcut o speculă uriașă pe piața de energie, în dauna bugetului de stat, a populației și a economiei naționale este faptul că firmele care au operat în acest sector au anunțat creșteri imense ale profiturilor, în raport cu anul precedent.
Deci justificarea că prețurile din România au crescut numai din cauza prețului la nivel internațional, a războiului, etc, este incorectă, din moment ce profitul acestor firme a crescut exploziv, cu mult peste majorările de costuri invocate.
Propunerea PSD vizează stabilirea unui preț de referință care să conțină costurile și o marjă de profit pentru firmele care activează în sectorul energetic. Ceea ce depășește acest preț de referință va fi suprataxat, întrucât acest surplus nu are nici o justificare economică, având un caracter pur speculativ.
Cum se aplică contribuția de solidaritate:
• La producători – prețul de referință va fi egal cu costul de producție, cheltuielile de operare plus o marjă decentă de profit. Ce depășește acest preț se suprataxează.
• La traderi (intermediari) – prețul de referință va include prețul de achiziție, plus o marjă decentă de profit. Ce va depăși acest preț va fi suprataxat.

Biroul de presă PSD