PSD sprijină agricultorii români

Deputat Mirela Furtună

Programele dedicate sprijinirii agricultorilor români au fost abandonate în ultima perioadă, dar PSD își respectă angajamentele. Așa cum a promis relansează și sprijină puternic programe menite să întărească securitatea alimentară a țării, să reducă deficitul comercial, să susțină legumicultorii și să aducă pe masa românilor produse proaspete, curate, de calitate și cu gust.
În acest sens Adrian Chesnoiu, ministrul agriculturii, a anunțat public parametrii noilor programe.
1) Pentru programul Tomata se va oferi un sprijin de 4.000 de euro/beneficiar (3.000 de euro pentru ciclul 1 de producție + 1.000 de euro pentru ciclul 2 de producție) pentru producțiile vândute în perioada 1 martie – 10 iunie (ciclul 1), respectiv 15 octombrie – 9 decembrie (ciclul 2). În vederea obținerii acestui sprijin, agricultorii trebuie să obțină o producție de minimum 3.000 de kg/1.000 m2
2) Pentru programul de sprijinire a legumelor deficitare se va oferi un sprijin de 1.000 de euro/beneficiar pentru producțiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie (ciclul 2). În vederea obținerii acestui sprijin, agricultorii trebuie să obțină următoarele recolte, după cum urmează:
 4.000 de kg/1000 mp pentru castraveți;
 2.000 de kg/1000 mp pentru ardei;
 1.500 de kg/1000 mp pentru fasole păstăi;
 1.000 de kg/1000 mp pentru spanac;
 15.000 de plante/1000 mp pentru salată;
 100.000 de bulbi pentru ceapă verde.
3) Nu în ultimul rând, vom acorda sprijin și pentru producerea usturoiului, pentru a nu-l mai importa din China sau alte zone ale lumii. Astfel, vom oferi un sprijin de 3.000 de euro/beneficiar/ha pentru producțiile valorificate în perioada 1 iunie – 21 decembrie. Producția necesară pentru acordarea sprijinului este de 3 kg/10 mp.
Semnificativ pentru obiectivul de a asigura produse curate, sănătoase, consumatorilor este faptul că în cadrul procedurii de control va fi introdusă și ANF (Agenția Națională Fitosanitară) care va verifica ca legumele care ajung pe piață să nu conțină urme de reziduuri de pesticide. Acolo unde se constată depășirea concentrației, cultivatorii vor fi excluși din program.
Mai mult, domnul ministru Chesnoiu are în vedere aplicarea unei scheme de sprijin, pentru agricultură și industria alimentară, ce vizează compensarea pentru bonusul de cogenerare și pentru costurile cu certificatele verzi, având în vedere explozia prețurilor la electricitate și gaz.
PSD susține agricultura românească!

Deputat Mirela Furtună, PSD Tulcea