Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

PSD supraimpozitează pensiile speciale PSD supraimpozitează pensiile speciale
Camera Deputaţilor, a adoptat aproape în unanimitate supraimpozitarea pensiilor speciale şi a celor de serviciu. Un singur deputat, Dorel Căprar, a votat împotrivă. Textul... PSD supraimpozitează pensiile speciale

Anișoara Radu, deputat PSD Tulcea

Camera Deputaţilor, a adoptat aproape în unanimitate supraimpozitarea pensiilor speciale şi a celor de serviciu. Un singur deputat, Dorel Căprar, a votat împotrivă.

Textul legii prevede supraimpozitarea cu 85% a pensiilor speciale şi de serviciu care depăseşc 7.000 de lei, în cazul în care cuntumul pensiei cuvenit pe baza contributivităţii este sub această sumă.
În primul rând, trebuie să înţelegem că în toate statele Uniunii Europene există categorii de angajaţi care beneficiază de pensii de serviciu. În această categorie sunt pensiile magistraţilor şi a personalului asimilat acestora, precum şi pensiile militarilor, dar şi altele.
Din acest punct de vedere, pensiile speciale şi cele de serviciu nu pot fi desfiinţate, ar fi anormal.
Tot din această cauză, referitor strict la pensiile de serviciu ale militarilor, domnul Dorel Căprar a votat împotrivă.
Desigur, beneficiind de anumite portiţe legale, unii au obţinut pensii de serviciu mai mari decât indemnizaţiile aflate în plată pentru persoanele active, angajate pe aceleaşi poziţii. Evident că nu putem accepta un asemenea principiu.
În acest sens, colegul meu, domnul senator Liviu Pop, a propus supraimpozitarea pensiilor speciale şi de serviciu, proiect care a şi trecut ieri de Camera Deputaţilor.
Subliniez, pentru toţi marii politicieni care se bat cu pumnul în piept că ei au anulat pensiile speciale, că PSD a propus această lege. Practic, din iniţiativa PSD vor fi supraimpozitate pensiile speciale şi cele de serviciu.
De asemenea, legea care a trecut prin Parlament ieri aduce şi un echilibru între pensiile bazate pe contributivitate şi cele speciale şi de serviciu, eliminând discrepanţele enorme între cele două categorii de pensionari. Legea, din acest punct de vedere, ţine cont de principiul echităţii sociale.
Spre exemplu, cea mai mare pensie în plată în acest moment din România este de aproximativ 77.000 de lei, din care se reduce impozitul de 7.500 de lei, pactic pensia netă fiind în cuantum de 69.500 de lei. După aplicarea formulei de supraimpozitare, pensia netă va fi de 17.000 de lei, impozitul aplicat fiind de 60.000 de lei.
Trebuie menţionat, însă, că legea adoptată nu rezolvă toate inechităţile din sistem, există încă probleme care vor trebui rezolvate ulterior.
Mai mult, am observat că în spaţiul public au apărut anumiţi jurişti care indică posibile vicii de neconstituţionalitate, iar ICCJ urmează să decidă astăzi dacă va ridica o obiecţie de neconstituţionalitate asupra textului legislativ. Nu mă pot pronunţa asupra acestor aspecte, vom aştepta decizia Curţii Constituţionale, dacă va fi cazul.
Ceea ce pot promite românilor, este că PSD va lupta până la capăt pentru rezolvarea inechităţilor din sistemul de pensii.

Radu Anișoara
Deputat PSD Tulcea