Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

PSD susține fermierii români PSD susține fermierii români
Siguranța alimentară, susținerea fermierilor români și promovarea unor bune practici în agricultură reprezintă priorități pentru Partidul Social Democrat. Inițiativa PSD privind lanțul scurt de... PSD susține fermierii români

Siguranța alimentară, susținerea fermierilor români și promovarea unor bune practici în agricultură reprezintă priorități pentru Partidul Social Democrat.

Inițiativa PSD privind lanțul scurt de aprovizionare este în favoarea fermierilor români și susține utilizarea produselor alimentare proaspete de pe plan local. Prin scurtarea distanțelor de transport dintre producător și instituțiile beneficiare, fermierii români și hrana românească vor avea prioritate față de cea din import.
Din păcate, în ultimii ani, România a importat foarte multă muncare în detrimentul agricultorilor locali, punându-se astfel în pericol atât siguranța alimentară, cât și deficitul comercial al țării.
Propunerea legislativă inițiată de senatorul PSD Călin Matieș vine în sprijinul producătorilor locali. Ea prevede ca instituțiile publice în care se prepară sau se servesc mâncăruri gătite sau produse alimentare să le achiziționeze în primul rând pe cele din surse locale, cât mai apropiate de locul de consum. Astfel produsele de import vor fi achiziționate doar dacă nu sunt produse pe plan local, urmând ca hrana românească să aibă prioritate în școli, spitale, unități militare și în toate instituții publice care achiziționează servicii de catering.
Lanțul scurt de aprovizionare reprezintă o prioritate națională din perspectiva securității alimentare a țării și este în acord cu strategia europeană „Farm to fork”, inclusiv directivele Uniunii Europene prevăd achiziționarea de produse alimentare din propria țară.
În acest sens, subliniez că achiziționarea de roșii din Spania sau mere din Polonia crește gradul de poluare (prin transport), importăm inflație și susținem economia din acele țări, în loc să susținem economia românească. În plus, produsele aduse de la distanțe mari nu vor avea prospețimea celor de pe piața locală.
Un traseu cât mai scurt de la fermă la furculiță asigură alimente mai proaspete, mai sănătoase și mai ieftine consumatorilor, susține producătorii și economia țării noastre.
PSD va susține întotdeauna economia locală!