Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

RĂZBOI LA SARICHIOI! RĂZBOI LA SARICHIOI!
Ordinele emise din birouri de la Bucureşti continua să amareasca viaţa pescarilor din judeţul Tulcea. De data aceasta a fost rândul celor din zona... RĂZBOI LA SARICHIOI!
Problemele au mai fost discutate si in campania electorala, fara rezultate concrete

Problemele au mai fost discutate si in campania electorala, fara rezultate concrete

Ordinele emise din birouri de la Bucureşti continua să amareasca viaţa pescarilor din judeţul Tulcea. De data aceasta a fost rândul celor din zona Sarichioi să protesteze astăzi la sediul Prefecturii Tulcea după ce o adăugire din ordinul de prohibiţie pe 2013 i-a lăsat practic şomeri în cea mai bună perioadă de pescuit!
„Se declară zona de refacere biologică/zone de protecţie pentru resursele acvatice vii zona marina cuprinsă între Priteaşca – Insula Sacalin, din perimetrul Rezervaţiei Biosferei “Delta Dunării începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin până la data de 31 mai 2013. Prin acest paragraf pescarii din zona Sarichioi nu mai pot pescui la scrumbie. Oamenii au investit în scule iar acum stau pe mal şi se uita la alţii cum pescuiesc în alte zone, la scrumbie, se ştie cât de importantă e perioada pentru pescari. Am vorbit la consultări, degeaba, s-a făcut o mare nedreptate, pe ceva exprimat incoerent de factorii de decizie “spune Vitali Finoghin, primarul comunei Sarichioi, care aprecia că va fi o revoltă dacă nu se rezolvă situaţia.
Acesta, împreună cu mai mulţi pescari a participat astăzi la o întâlnire cu prefectul Lucian Simion, care a promis că va încerca să rezolve situaţia.
„Am înţeles problema, trebuie să ne mişcăm repede şi să reparăm ce se poate repara, voi convoca azi o discuţie cu preşedintele Consiliului Judeţean şi ARBDD să găsim o soluţie “a spus prefectul. Întâlnirea a avut loc în cursul zilei de luni, urmând să fie solicitată Ministerului Mediului modificarea ordinului de prohibiţie.
Tot ieri la sediul Prefecturii a avut loc şi o dispută teritorială intre asociaţia de pescari din Sarichioi şi cea din Jurilovca, tensiunea fiind maximă în special între reprezentantul pescarilor din Sarichioi, Mircea Pascale şi primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion. Pentru a-I detensiona prefectul Simion le-a atras atenţia că toate organele cu drept de control piscicol vor fi trimise în zona de pescuit respectivă pentru a supraveghea pescarii. Cântărind mai bine situaţia, lumea s-a mai liniştit: „Aşa nu mai pescuim nici unii, decât Poliţia Deltei o să aibă scrumbie “glumeau serios pescarii…