REFERENDUM: DE CÂŢI TULCENI NEMULȚUMIȚI ESTE NEVOIE PENTRU DEMITEREA PRIMARULUI HOGEA

Teoretic, 11462 tulceni ar trebui să voteze DA la întrebarea „Sunteți de acord cu demiterea primarului Hogea Constantin?“

Referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de către locuitorii comunei, orașului sau municipiului, în cazul în care acesta a nesocotit interesele generale ale colectivității locale sau a nu a exercitat atribuțiile ce îi revin.
Cererea trebuie să cuprindă motivele ce au stat la baza propunerii de demitere, numele și prenumele, data și locul nașterii, seria și numărul buletinului sau ale cărții de identitate și semnătura olografă ale cetățenilor care au solicitat organizarea referendumului.
Organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puțin 25% dintre locuitorii cu drept de vot. Acest procent trebuie să fie realizat în fiecare dintre localitățile componente ale comunei, orașului sau municipiului.
Consiliilor locale.
Mai exact, dacă ne referim la datele statistice oficiale de la alegerile locale 2016, numărul total al alegătorilor înscriși pe listele electorale din municipiul Tulcea este 76.404.
Prin urmare, numărul minim de semnături necesare pentru organizarea referendumului ar fi de 19.101.
Mai departe, Legea 341/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului specifică: ”
„Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente”.
Practic, la un eventual referendum pentru demiterea primarului la Tulcea, pentru ca acesta să fie validat ar trebui să se prezinte la vot minim 22.922 de tulceni, raportat la cifrele din 2016. Bineînțeles, rămâne de văzut câţi vor vota da și câţi vor fi împotrivă.Teoretic, 11462 tulceni ar trebui să voteze DA la întrebarea „Sunteți de acord cu demiterea primarului Hogea Constantin?“.
Constituţia nu precizează cine şi în ce termen trebuie să pună în practică o decizie luată de popor la un referendum. Aşa se face că, în acest moment, un referendum validat în 2009 – cel pentru Parlament unicameral cu cel mult 300 de mandate – nu a fost pus în aplicare.
Tot la capitolul statistică, ca grad de comparație, la alegerile locale din 2016, la votul pentru funcția de primar numărul total de alegători prezenți la urne a fost 27.860 (36,46%), 1056 voturi fiind declarate nule. Hogea a obținut 9302 voturi (34,70%) iar următorul clasat, Lucian Eduard Simion, 7333 (27,35%).