Repartizarea mandatelor de consilieri locali, contestată de Comunitatea Rușilor Lipoveni!

Reprezentanții Comunităţii Rușilor Lipoveni au contestat ieri la Biroul Electoral municipal modul în care s-au repartizat mandatele de consilieri locali, în baza unui articol din legea electorală – „Regula de prioritate pentru minorităţi “.
„În cazul în care niciuna dintre organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, alta decât cea maghiară, nu a obținut cel puțin un mandat, se atribuie un mandat de consilier, din cele rămase din prima etapă, organizației care a întrunit pragul electoral și a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate dintre toate aceste organizații – REGULA DE PRIORITATE PENTRU MINORITĂȚI.
În etapa a II-a, biroul electoral repartizează, în primul rând, acolo unde este cazul, un mandat unei organizații a cetățenilor aparținând minorităților naționale, alta decât cea maghiară, în cazul în care în prima etapă nicio organizație a cetățenilor aparținând minorităților naționale nu a obținut cel puțin un mandat.
În cazul în care nicio organizație a minorității maghiare nu a obținut un mandat, prevederile de mai sus se aplică în mod corespunzător și acesteia – REGULA DE PRIORITATE PENTRU MINORITĂȚI “.
Legat de aceasta contestaţie ce se va judeca azi, președintele Biroului Electoral municipal, Dan Stepanencu, este de părere că este interpretată eronat.
„În primul rând ar fi trebuit să facă pragul electoral, ori candidatul respectiv nu a atins acest target, pentru prima etapă, ca să beneficieze de redistribuire. Vom emite azi o decizie oficială “.
Reamintim că pentru Consiliul Local PNL a obținut 9 mandate, PSD 7, PER 2, USR 2, Pro România 1.