Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Rezultatele primei caravane medicale dedicată femeilor din Delta Dunării Rezultatele primei caravane medicale dedicată femeilor din Delta Dunării
Intervențiile medicale punctuale, pe model de caravană medicală, în zonele defavorizate si izolate din România pot salva vieți, asta arată rezultatele analizelor ginecologice efectuate... Rezultatele primei caravane medicale dedicată femeilor din Delta Dunării

Intervențiile medicale punctuale, pe model de caravană medicală, în zonele defavorizate si izolate din România pot salva vieți, asta arată rezultatele analizelor ginecologice efectuate pentru 52 de persoane din comuna C.A Rosetti în vara lui 2019.

Consultațiile gratuite au fost derulate în cadrul proiectului Caravana Sănătății Femeii, organizată de către de Asociația Letea în UNESCO, în parteneriat cu Caravana cu Medici și  susținută prin programul StartONG, finanțat de Kaufland Romania și implementat de Asociația Act for Tomorrow.

Consultațiile au avut loc în cadrul Centru Comunitar Integrat din satul Letea, comuna C.A Rosetti, Delta Dunării, în perioada 10-11 august, în urma lor reieșind că mai mult de jumatate dintre femeile prezente nu au asigurare medicală, ceea ce determină ca vizita la medicul ginecolog să fie doar în sistemul privat sau în urgență. Aspecte ca resursele economice scăzute și lipsa educației de sănătate determină și ele o prezență scăzuta la medic.

Din totalul pacientelor consultate, doar șase persoane au declarat că au fost în ultimul an la medicul ginecolog, 11 au fost în ultimii cinci ani, 13 au vizitat medicul între ultimii 5-10 ani, 9 persoane în ultimii 20 de ani și peste, iar o persoană nu a ajuns niciodată.

În cadrul campaniei au fost recoltate 39 de teste Papanicolau dintre care două au prezentat un aspect normal, 28 au prezentat leziuni inflamatorii iar 9 au suspiciuni ce necesită investigații suplimentare.