Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

„România nu va fi angrenată într-un conflict militar, iar cetățenii români nu au de ce să se îngrijoreze” „România nu va fi angrenată într-un conflict militar, iar cetățenii români nu au de ce să se îngrijoreze”
În calitate de membră a Comisiei pentru politică externă, urmăresc cu interes și atenție situația de securitate de la granița României. Angrenarea de către... „România nu va fi angrenată într-un conflict militar, iar cetățenii români nu au de ce să se îngrijoreze”

Deputat Mirela Furtună

În calitate de membră a Comisiei pentru politică externă, urmăresc cu interes și atenție situația de securitate de la granița României.
Angrenarea de către Rusia a peste 100.000 de soldați la granița cu Ucraina provoacă o îngrijorare legitimă.
Vreau să sublniez încă de la început că România nu va fi angrenată într-un conflict armat, indiferent de acțiunile Rusiei în Ucraina.
Ucraina nu este membră NATO și nu beneficiază de garanțiile de securitate ale art.5 din tratatul NATO.
Partenerii noștri din Franța și SUA au trimis trupe suplimentare în Românie, tocmai ca măsură de descurajare a oricărei acțiuni agresive a Rusiei, dar și pentru a consolida flancul estic al NATO și al UE.
Actuala criză de securitate creată de Rusia nu este doar despre Ucraina, nu este doar despre securitatea regională la Marea Neagră și nici măcar doar despre securitatea europeană, ci este despre securitatea întregului spațiu euroatlantic.
De aceea, în aceste momente este important ca la nivelul NATO și al Uniunii Europene să dăm dovadă de unitate și solidaritate.
România are un dialog permanent, extrem de dens și de substanțial, la toate nivelurile, în cadrul NATO, cu Statele Unite ale Americii, în cadrul OSCE și al Uniunii Europene.
Consider că dialogul diplomatic trebuie să aibă un rol primordial în detensionarea situației actuale și este important ca acesta să continue. Discuțiile recente cu Federația Rusă, inclusiv cele din cadrul Consiliului NATO-Rusia, au permis prezentarea detaliată a abordării NATO față de situația de securitate actuală, insistând asupra obiectivului clar al dezescaladării.
Alături de aliații și partenerii noștri, România a transmis și continuă să transmită mesaje clare, care să sublinieze atașamentul nostru pentru apărarea principiilor fundamentale și a valorilor spațiului euroatlantic din care facem parte, precum și a principiilor și normelor de drept internațional.
Salut și cu acest prilej mesajele clare transmise inclusiv public de către Președintele Statelor Unite, Joseph Biden, și de către Președintele Emmanuel Macron cu privire la disponibilitatea Statelor Unite și a Franței – parteneri strategici ai României – de a spori prezența în țara noastră, ca parte a răspunsului aliat la evoluțiile de securitate din regiune.
O potențială agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei nu va rămâne fără consecințe, partenerii noștri din UE și SUA sunt pregătite să adopte o poziție foarte fermă și să ia măsuri economice foarte dure, ce pot duce până la eliminarea Rusiei din sistemul bancar internațional SWIFT.
Subliniez, încă o datată, în încheiere că România nu va fi angrenată într-un conflict militar, iar cetățenii români nu au de ce să se îngrijoreze din acest punct de vedere.

Deputat Mirela Furtună, PSD Tulcea