Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Ruşii lipoveni din judeţul Tulcea au sărbătorit Masleniţa Ruşii lipoveni din judeţul Tulcea au sărbătorit Masleniţa
Duminică, 19 februarie 2017, vicepreşedintele George Luchici a participat la sărbătoarea tradiţională Masleniţa, organizată de Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România la Jurilovca. “Dumneavoastră, rușii... Ruşii lipoveni din judeţul Tulcea au sărbătorit Masleniţa

lipoDuminică, 19 februarie 2017, vicepreşedintele George Luchici a participat la sărbătoarea tradiţională Masleniţa, organizată de Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România la Jurilovca.

Dumneavoastră, rușii lipoveni, sunteți un grup etnic important și numeros în județul nostru. Sunteți oameni muncitori ,ambițioși, și cu un mare respect pentru trecut și credință.

luchiciStrămoșii dumneavoastră au părăsit Rusia din cauza prigoanei religioase și au venit aici, în Tulcea, unde s-au alăturat altor etnii. Ați reușit să fiți buni vecini dar nu v-ați pierdut identitatea națională și religioasă !

 Locașele de rugăciune de rit vechi sunt pline în zi de sărbătoare,vă purtați cu mândrie costumul popular și organizați evenimente precum cel de astăzi, pentru a duce mai departe  tradițiile străvechi precum Maslenița.

Ziua de astăzi are o dublă semnificație, religioasă și culturală . Potrivit tradiției, este prima dintr-un șir de 7 zile care sărbătoresc trecerea  de la iarna cea geroasă la primăvară, când natura se trezește la viață iar gospodarii se pregătesc să înceapă munca câmpului.

Vă mulțumesc încă o dată pentru invitație și vă urez tuturor să aveți parte de 7 zile senine alături de cei dragi !” a transmis vicepreşedintele Luchici gazdelor din partea preşedintelui Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu

De Masleniţa, sărbătoare a primăverii, mesele gospodarilor lipoveni sunt umplute cu clătite cu brânză, simboluri ale soarelui și Creatorului Lumii.

Cea de a doua semnificație a  Masleniţei , cea religioasă, este în strânsă legătură cu o mare sărbătoare a lumii creștine – Învierea Domnului, sărbătorită după o lungă perioadă de post, rugăciune și iertare. Potrivit canoanelor creştin ortodoxe de rit vechi, în cele 7 zile ale Masleniței, oamenii trebuie să-şi amintească toate păcatele comise şi supărările provocate apropiaţilor şi să le ceară iertare şi să fie iertaţi din tot sufletul pentru a intra cu inima curată în marele post, cu rugăciune şi cu căinţă.

Evenimentul de la Jurilovca a inclus o paradă a portului tradiţional, un spectacol de gală la Casa de Cultură, în interpretarea ansamblurilor folclorice din Jurilovca, Carcaliu, Sarichioi, Brăila, Năvodari, şi degustarea tradiţionalelor clătite.

Alături de vicepreşedintele George Luchici au fost prezenţi la eveniment deputatul Miron Ignat, Silviu Feodor- preşedintele CLRL , Mirela Isacov – preşedinta CLRL- filiala Jurilovca şi o delegaţie a Consulatului Federaţiei Ruse la Constanţa.