Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

S.O.S. TURISM: „Delta Dunării există și după COVID!“ S.O.S. TURISM: „Delta Dunării există și după COVID!“
Sezonul turistic din deltă este la un pas de a fi compromis.Operatorii încă speră că vor mai prinde lunile pline de vară pentru a... S.O.S. TURISM: „Delta Dunării există și după COVID!“

Sezonul turistic din deltă este la un pas de a fi compromis.Operatorii încă speră că vor mai prinde lunile pline de vară pentru a nu intra în faliment. Am discutat despre situația grea și masurile ce se impun cu președintele Asociației de Mangement al destinației turistice Delta Dunării, Cătălin Țibuleac.

Turismul din Delta Dunării trece prin vremuri grele. Am putea spune că anul turistic 2020 este aproape compromis? Cum vedeți situația actuală a turismului din Delta Dunării?

Cătălin Țibuleac: Delta Dunării este poate singură destinație turistică unde nu putem vorbi doar de turism ci și de supraviețuire. Oamenii din comunitate s-au născut în aceasta Rezervație naturală și trebuie să supraviețuiască, având doar două opțiuni: turism și pescuit.
Așa că această criză a afectat întreaga comunitate: barcagii care transportă turiștii, vaporașele care duc turiștii în excursii, ghizii de turism, casele tradiționale cu două-trei camere care întrețin întreaga familie, micile afaceri cu momeli pentru pescari, ansamblurile folclorice tradiționale care încântă turiștii din pensiuni, punctele gastronomice locale și terminând cu pensiunile, hotelurile, resorturile care asigură salariile pentru sute de angajați, nevoiți acum să îi țină în șomaj sau să îi concedieze.

Măsurile și suportul autorităților este aproape inexistent pentru industria turismului. Asociația Delta Dunării a cerut sprijin pentru comunitatea și operatorii de turism din Delta Dunării?

Cătălin Țibuleac: Ținând cont de situația dezastruoasă în care sunt în prezent operatorii turistici din Delta Dunării veniți după șapte-opt luni de venituri zero, perioadă în care tot profitul încasat în 2019 l-au investit pentru creșterea gradului de satisfacție a turiștilor și pentru cheltuieli cu personalul, Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării a depus şi depune eforturi pentru a conștientiza Guvernul României asupra situației dramatice în care se află aceste întreprinderi sociale și angajații lor.
Pentru a salva aceste companii și pentru a salva turismul din județul Tulcea, am înaintat Președintelui României, Guvernului, Preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului, Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, liderilor de partide politice la nivel central și local, autorităților publice locale, în repetate rânduri, câteva măsuri urgente și propuneri concrete de sprijin și redresare aplicabile imediat, care nu impun un efort bugetar semnificativ. Am solicitat autorităților publice locale inclusiv identificarea unor soluții pentru sprijinul agenților economici locali, cu privire la taxele portuare pentru mijloacele de acostare și transport naval destinate turismului.
Cu toate acestea, constatăm că demersurile noastre nu au fost luate în considerare sau se acționează mult prea încet și ineficient. Este nevoie de conștientizarea și aplecarea asupra problemelor cu care se confruntă în acest moment turismul din Delta Dunării, înțelegerea specificului sezonier al acestora și al efectelor negative care vor rezulta din această inacțiune.
În acest sens, Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării (AMDTDD) alături de principalele structuri patronale și structuri asociative din turismul românesc s-au constituit în Alianța Pentru Turism (APT), o structură informală deschisă şi constituită voluntar pentru salvarea şi relansarea acestei industrii după criza provocată de noul coronavirus. În cadrul acestui demers unitar, eforturile AMDTDD și a celorlalte structuri asociative constau în identificarea măsurilor necesare pe termen scurt, mediu și lung pentru relansarea industriei turismului românesc.

Operatorii din județul Tulcea pot să primească turiști, dar măsurile la nivel guvernamental în acest sens întârzie să apară. Ce măsuri au fost luate de operatori pentru protejarea turiștilor și a angajaților din unitățile de cazare?

Cătălin Țibuleac: Administratorii hotelurilor și pensiunilor din Delta Dunării fac eforturi să primească turiștii în vacanță, începând cu 15 mai, în condiții de siguranță, dar din păcate incoerența măsurilor luate la nivel guvernamental, în special în turism, inclusiv comunicarea privind relaxarea socio-economică, ne determină să fim rezervați cu privire la deschiderea pensiunilor și hotelurilor.
Chiar și în aceste condiții, industria ospitalității din Delta Dunării este pregătită să primească turiștii.
Cu toate că Ministerul Sănătății încă nu a definit condițiile minime necesare a fi îndeplinite pentru a asigura siguranța turiștilor, majoritatea pensiunilor și hotelurilor din Delta Dunării au luat o serie de măsuri în acest sens:
măști sanitare de protecție, pentru personal, dar și pentru turiști (cu toate că aceștia ar trebui să vină cu ele);
substanțe dezinfectante pentru diverse tipuri de suprafețe și dezinfectant pentru mâini, dotarea spațiilor comune cu dozatoare cu dezinfectant;
stabilirea unui orar clar, care să fie adus la cunoştinţa turiștilor, a operațiunii de curățenie și dezinfectare zilnică a camerelor și spațiilor comune, timp în care turiștii trebuie să stea exclusiv afară sau să desfășoare alte tipuri de activități de recreere out-door;
folosirea de către personalul de curățenie în camere a unui echipament specific (eventual combinezon) de protecție.
covorașe cu soluție de clor la intrările din afară;
instruirea personalului pentru respectarea cerințelor de igienă și siguranță sanitară.
De asemenea, funcționarea zonelor de hrănire prin amenajarea de terase (evident că nu vom putea funcționa cu restaurante) cu speranța ca timpul să nu fie ploios sau cu vânt:
asigurarea distanțării sociale (nu va funcționa din punct de vedere al turiștilor, dar mesele vor fi aranjate corespunzător pentru a respecta distanța minimă);
personalul ce va servi masa va purta mască și mânuși;
în ideea în care virusul are o oarecare rezistență pe suprafeţele textile, există ideea de a renunța la fețele de masă și să fie utilizate acele naproane de hârtie, de unică folosință;
program orar, pe grupuri, pentru servire mic dejun sau servire la ușa camerei;
afișarea în spațiile comune a regulilor ce trebuie respectate de către turiști și eventual semnarea de către aceștia a unor declarații că vor respecta normele pensiunii.
Trebuie să amintim că marea majoritate a pensiunilor și hotelurilor din Delta Dunării dispun de locuri de luat masa în natură, într-o atmosferă feerică și care asigură, implicit, condițiile de distanțare socială.

Delta Dunării este în prezent una dintre cele mai sigure destinații din punct de vedere al siguranței sănătății și al distanțării sociale, prin specificul activităților de recreere (pescuit, plimbări pe canale caiac-canoe, plajele sălbatice) și bineînțeles că rămâne una dintre cele mai frumoase prin unicitatea ei, context în care, Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării, industria ospitalităţii din judeţul Tulcea este gata să primească turişti și să nu uităm că „Delta Dunării există și după COVID”.