SCRISOARE DESCHISĂ Domnului Preşedinte Horia Teodorescu: „Primar de Sulina, o eroare a PSD Tulcea“

 

Primarul Nicolae Radus

Primarul Nicolae Radus

„Propunerea politică de a candida la funcţia de primar al oraşului Sulina din partea PSD a domnului Rădus Nicolae a fost o eroare, una total nefericită după cum a demonstrat timpul.

Nu am dreptul să argumentez decizia politică, dar cu siguranţă conducerea partidului care la propus nu avea cunoştinţă de istoria candidatului, după cum nu au ştiut nici membri din comunitatea locală, ca acest individ este de fapt un fost condamnat penal pentru contrabandă cu produse din Portul Liber Sulina,

Ajuns primar, onorabilul domn Rădus Nicolae îşi exprima public bogata imaginaţie managerială considerând că postul îi oferă drepturi nelimitate ca în vremurile vechi de tristă amintire, deşi în legea administraţiei publice locale 215/2001, acestea atribute de funcţie sunt bine stabilite prin lege.

Onorabilul Rădus Nicolae acum în funcţie de primar constata că este priceput la toate şi emite păreri executorii despre orice, numai că după un an de primariat, promisiunile electorale făcute cu mare pompă de acesta nu s-au realizat nici măcar unu la sută, speranţa s-a spulberat devenind poveste că oamenii au ales cel mai bun reprezentant şi că acest om le va schimba, într-o măsură sau alta, viaţa în mai bine.

Virusat de funcţie primarul Rădus începe să creadă cã poate face ce vrea, nu după lege, fãrã ca nimeni sã îl tragã la rãspundere,.

Instaurează teroarea în primărie, obligând personalul să plece, expreşi vulgare şi ameninţări cu mândrie prostească că va instaura el propriile reguli. Necunoaşterea de către acesta a Legii administraţiei locale 215/2001, Codului muncii, legea 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici îl face să nu respecte organigrama funcţionarilor publici şi funcţiile acestora în desfăşurarea activităţii profesionale curente.

Şedinţele de Consiliu local nu sunt făcute publice şi anunţate cu cinci zile înainte cum este stipulat în lege. De altfel aceasta explică încercările de a trece prin vot unele propuneri nelegale, misterul constă în faptul că, CL Sulina nu are secretar care să verifice legalitatea documentelor aflate în dezbatere, Fără secretar primarul poate manevra deliberativul în interes propriu şi în dauna comunităţii.

Propunerile noastre de Hotărâri făcute prin ONG nu se regăsesc în şedinţele de consiliu, lipsa secretarului se regăseşte în neasigurarea respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a prevederilor Constituţiei, precum şi punerea în aplicare a legilor,. Ruşinos, umilitor pentru o organizaţie care este partener oficial printr-un proiect PHARE cu Primăria Sulina şi care s-a implicat şi se implica ca reprezentanta al societăţii civile în procesul dezvoltării şi promovarea oraşului Sulina

Haosul este total, Primăria oraşului Sulina nu are secretar. Fosta secretara Picu Alina implicată în mai multe istorii, tolerata de Curtea de   Conturi pentru încălcarea legii, plus dosare penale, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat starea de incompatibilitate şi aceasta a trebuit să plece. Locul îi este luat de o nouă juristă care după o perioadă de timp constata că nu poate lucra cu primarul Rădus, care face presiuni să nu se respecte conformitatea legii.

Secretarul primăriei face parte din categoria funcţionarilor publici de conducere şi asigură conformitatea legilor şi a tuturor actelor emise de instituţie, secretarul este practic juristul colectivităţii locale şi în slujba acestora. Şi domnul primar a optat pentru lipsa controlului legal antamând asistenta unei avocate căruia nu-i ajunge timpul, pentru că la Primărie nu este de găsit când ai de rezolvat o problemă locală

Lipsa totală de transparenţă impusă de primar, cheltuielile făcute de Primar şi Primărie rămânând nişte necunoscute pline de mister atât pentru Consilierii locali cât şi pentru populaţie.

Onorabilul nu a prezentat niciodată public, până acum, în şedinţele de lucru ale Consiliului local, un raport privind starea economică, socială şi de mediu a unităţii administrativ teritorial cum are obligaţia impusă de lege s-o facă. Trebuie să explice de ce investiţia „Plaja “a MDRT este exploatată de generalul Celea Cristian fără ca acesta să achite ceva la bugetul local, şi cum Primăria i-a dat autorizaţie pentru activitate pe domeniul plajei turistice – domeniul public al statului, construind beach barul fără toalete.

Primarul Rădus consideră că în Sulina legile nu trebuie să fie valabile pentru toţi cetăţenii în aceiaşi măsură, propunând pariuri că nu va respecta legea în favoarea unor drepturilor private legale. Noi vrem să fim reprezentaţi de oameni cinstiţi şi nu de parveniţi aroganţi cărora le devii marele duşman dacă cu voce tare combaţi hoţia, prostia şi minciuna cu glas tare şi fără frică.

Pentru opiniile şi polarităţile exprimate de noi asupra modului defectuos de comportare în relaţia comunitară, lipsa de dialog, aroganţa, organizaţia noastră a primit ameninţarea că va rămâne fără sediu.

Delegarea de gestiune a SRL – ASPL, chipurile pentru că aceştia deţin microbuze pentru transportul de sezon la plajă, s-a dovedit minciună, obstrucţionând o firmă locală, acesta aducând o firmă din Tulcea. Totul s-a petrecut fără acordul de legalitate al Consiliului local şi al acţionarilor

Pontoanele de acostare pentru bărci, realizate tot în baza unui proiect cu finanţare europeană, nu respecta scopul şi obiectivele realizării acestora, devenind de uz personal prin voia şi bunăvoinţa primarului, către persoane apropiate acestuia.

După alegere în funcţia de primar aproape de jumătate de an a fost foarte preocupat să rezolve problema baligilor de vacă de pe stradă, baligile sunt tot acolo, dar nu le mai vede

Iarba de la baza trotuarelor creşte liniştită. Coşurile de gunoi sunt inexistente pe stradă a doua, lipsesc total pe stradă a treia şi restul şi parţial pe faleză

Evenimentul de „ziua scrumbiei “a demonstrat încă ceva, scrumbiile au fost donate de pescari şi societăţile comerciale, în total câteva mii, consumate la eveniment doar câteva sute, restul se găseau în lada frigorifică pentru nevoile primarului.

Lipsa iluminatului public pe tronsoane şi ore – aprinderea luminii deja la întunericire – ca formă de economie locală în sezon turistic.

A reuşit performanţa să gonească stomatologul din oraş cerându-i să achite taxe de desfăşurare activitate locală

Declamă public şi fără bun simţ concurenţă economiei de piaţă cu nume şi prenume celor pe care-i doreşte reduşi la tăcere, instigând populaţia împotriva unor anumiţi agenţi economici. Marile reuşite sunt câteva evenimente culturale la care nu are treabă ca organizare.

Acesta este primarul oraşului Sulina, cu scheleţi în dulap şi a cărui activitate locală a avut efectul apei sfinţite în viaţa socială“.

FUNDAŢIA “PRIETENII DELTEI DUNĂRII”

Preşedinte

Răducu Nicolae