SE CAUTĂ SOLUŢII PENTRU CEI 93 DE BĂTRÂNI DE LA AZILUL „CASA DOBROGEANĂ “

prfazilSingurul azil particular de bătrâni din municipiul Tulcea funcţionează fără autorizaţiile necesare iar administratorul nu mai crede în posibilitatea de a intra în legalitate în actualele locaţii, astfel încât aproximativ 90 de bătrâni ar putea fi retrimişi către familiile lor în cazul în care nu se găseşte o soluţie de relocare.
Reprezentanţii Asociaţiei „Casa Dobrogeana “funcţionează de ani de zile la limita legalităţii iar după ultimele modificări legislative legate de acreditarea personalului, respectarea condiţiilor şi a securităţii, în afara legii, fiind iniţial avertizata, apoi amendata.
„Este o situaţie deosebită şi încercam să găsim soluţii legale, este vorba de bătrâni ce necesită supraveghere permanenta, aparţinătorii spun că găsesc cu greu îngrijitori la domiciliu, dar totodată nu ne putem juca cu siguranţă, nimeni nu îşi poate asuma un aviz de funcţionare fără respectarea legislaţiei în vigoare, doamne fereşte de vreun eveniment nefericit, un incendiu de exemplu. Voi încerca să discut cu colegii în Comisia pentru Muncă si Protecție Socială din Camera Deputaţilor, dar modificările legislative cer timp “a declarat deputatul Anişoara Radu după ce a participat vineri la o şedinţă cu factorii de decizie judeţeni, reprezentanţi ai Asociaţiei Casa Dobrogeana şi rude ale bătrânilor internaţi în cele două locaţii pe care le deţine asociaţia.
Prefectul judeţului a solicitat instituţiilor de control identificarea unor soluţii şi deasemenea a unui spaţiu pretabil pentru astfel de activităţi.
„Avem 93 de persoane aflate în îngrijire şi sperăm că în perioada următoare, sub controlul strict al autorităţilor să desfăşurăm în continuare activitatea, eventual cu relocarea în alte spaţii care pot fi autorizate şi sunt acceptate de autorităţi. Am încercat să facem tot posibilul pentru rezolvarea acestei situaţii, autorităţile ne-au dat tot concursul şi sigur vom ajunge la o rezolvare a situaţiei urmând să colaborăm pentru binele comunităţii “a declarat reprezentantul Asociaţiei „Casa Dobrogeana “, Gabriel Dobrogeanu.
„Înainte plăteam două femei pentru a avea grijă de soacra mea, nu banii sunt problema ci faptul că nu mai găsesc asistente, persoane cât de cât pregătite. Ştiu că sună groaznic dar vorbim de mulţi bătrâni cu Alzheimer, aşa că nu ştiu cât de mare e probabilitatea să ardă acolo unde sunt supravegheaţi, la azil, dar e foarte mare posibilitatea să ardă acasă, dacă nu avem cum să îi supraveghem… “a spus la şedinţa aparţinătorul unei bătrâne aflate în îngrijire la azilul cu pricina.