Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Se redeschide secția de Pediatrie a SJUT Se redeschide secția de Pediatrie a SJUT
Astazi, 1 iulie 2015, a avut loc la sediul Consiului Judetean Tulcea o conferinta de presă cu ocazia redeschiderii Sectiei de Pediatrie a Spitalului... Se redeschide secția de Pediatrie a SJUT

Astazi, 1 iulie 2015, a avut loc la sediul Consiului Judetean Tulcea o conferinta de presă cu ocazia redeschiderii Sectiei de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Tulcea.
La conferință au participat, alături de președintele Consiliului Județean Tulcea, dl. Horia Teodorescu, ministrul Secretar de Stat in Ministerul Sănătății, dl. Iulian Chiriac,  managerul SJUT, dl. Tudor Năstăsescu, Președintele Casei de Asigurări de Sănătate Tulcea, dna. Eugenia Vasile, Directorul Direcției de Sănătate Publică, dna. Laura Militaru și dna. Neviser Zaharcu, deputat.
De asemenea, la conferință a participat și o delegație a celor care au organizat mitingul pentru redeschiderea secției de pediatrie.
În urma eforturilor conjugate din ultimele luni, s-a reușit ca începând de mâine, secție de Pediatrie să fie din nou funcțională.
“În mod clar, de mâine, secția se redeschide, iar asta nu este un efect al mitingului de astăzi, ci a discuțiilor cu Ministerul Sănătății. Fără sprijinul Ministerului și al celor de la IOMC, acest lucru nu ar fi fost posibil. Trebuie să fim corecți și să spunem lucrurilor pe nume, măsura este provizorie, dar sperăm ca până în toamnă să formăm o echipă de medici pediatri care să mențină secția deschisă pe tot parcursul anului, de aceea eforturile noastre nu se opresc aici. ”  a declarat președintele Horia Teodorescu.
Prezent la discuții, dl. Iulian Chiriac, Secretar de Stat a precizat: “Ministerul Sănătății cunoaște această problemă, care pot să vă spun că nu este singulară, dar vă asigur că nu vom renunța niciodată la căutarea de soluții. Cu înțelepciunea tuturor celor prezenți sper să și găsim cele mai bune soluții. Vreau să mulțumesc Profesorului Suciu și doamnei doctor care a venit de astăzi la Tulcea și să vă asigur de tot sprijinul Ministerului până la rezolvarea tuturor problemelor cu care se confruntă spitalul.”
În ultimele luni, Consiliul Județean Tulcea a întocmit și mediatizat o ofertă de angajare şi dezvoltare profesională în cadrul sistemului de sănătate al judeţului Tulcea, ofertă ce va fi transmisă și în perioada următoare prin intermediul presei, dar și la întâlnirile organizate în scopul atragerii de medici către Tulcea. Oferta prevede:
1.Susţinerea financiară din partea Consiliului JudeţeanTulcea/SpitaluluiJudeţean de Urgenţă Tulcea a cursurilor de pregătire profesională necesare şi obligatorii în vederea obţinerii numărului de credite impuse precum şi a cursurilor care vizează creşterea calificarii si sporirea competenţelor;
2.Posibilitatea angrenării în programe de schimburi de experienţă între personalul Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea şi reprezentanţii altor unităţi spitaliceşti din centrele universitare;
3.Posibilitatea de dezvoltare a carierei profesionale într-un mediu propice, având în vedere oportunităţile create de un spital în dezvoltare;
4.Asigurarea unei locuinţe de serviciu;
5.Certitudinea obţinerii unei locuinţe prin programul ANL (judetulTulcea este singurul judeţ care va da în folosinţă pentru sistemul sanitar, un numar de 60 de locuinţe în perioada următoare);
6.Posibilitatea asigurării unui loc de muncă pentru partener (soţ/soţie);
7.Posibilitatea asigurării transportului de la domiciliu la locul de muncă (cu frecvenţă săptamânală);
8.Oportunitatea accesării de proiecte europene cu consultanţă gratuită;
9.Alte facilităţi privind petrecerea timpului liber.

Menționăm că pentru perioada de finanţare 2014-2020, strategia de dezvoltare privind sectorul de sănătate din judeţul Tulcea prevede obiective, unele dintre ele fiind deja realizate, altele fiind, în diferite stadii, în curs de implementare:
modernizarea în continuare a Spitalului Judeţean (inclusiv achiziţionarea de aparatură medicală);
modernizarea spitalului Măcin,
realizarea unei reţele de centre de permanenţă care să acopere întregul judeţ (pentru întreaga populaţie a judeţului Tulcea)
realizarea a două centre medicale multifuncţionale la Sulina (1.600 de metri pătraţi) şi Babadag (1.400 de metri pătraţi)
crearea unei reţele de dispensare în mediul rural (care să acopere necesitatea accesului populaţiei la medicina primară):
În Deltă urmează să fie înfiinţat un dispensar medical nou, să fie reabilitate alte patru, trei puncte sanitare vor fi reabilitate şi vor fi construite alte trei puncte sanitare.
În afara Deltei Dunării: 18 cabinete medicale şi nouă puncte sanitare vor fi reabilitate şi vor fi construite şase cabinete medicale şi opt puncte sanitare.
realizarea unui program de telemedicină pentru localităţile izolate din Delta Dunării (pentru scurtarea timpului de intervenţie în aceste cazuri)
realizarea de investiţii în dotări şi spaţiile funcţionale din Serviciul de Ambulanţă Tulcea cât şi din SMURD: modernizarea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Tulcea, dar şi a substaţiilor din Măcin şi Babadag (respectiv achiziţionarea dotărilor aferente). Pentru îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de urgenţă, acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat, ar fi necesară achiziţionarea unor echipamente specifice: o ambarcaţiune fluvială rapidă cu corp metalic pentru urgenţe medicale, un vehicul cu şenile pentru urgenţe medicale, o autoşenilată 4×4 de tip C şi una de tip B.
În perioada următoare se doreşte să fie obţinută finanţare pentru modernizarea sediului central al Inspectoratului Judeţean de Situaţii de Urgenţă din Tulcea, dar şi a sediilor din Babadag şi din Măcin. În plus, urmează să fie accesate fonduri pentru achiziţionarea de dotări (maşini de intervenţie, mijloace de transport pe apă).  De asemenea, se doreşte ca în viitorul apropiat să fie realizat un punct de lucru la Crişan, respectiv înfiinţarea unei staţii la Topolog.
Personalul din sănătate din judeţul Tulcea constituie o prioritate atunci când este gândită modernizarea sistemului sanitar din judeţul Tulcea. Este extrem de importantă infrastructura, dar una dintre cele mai importante componente ale sistemului sanitar o constituie personalul medical. În acest sens, pentru tot personalul din domeniul sănătăţii se doreşte un program amplu de pregătire profesională continuă pentru specificul calificării şi adaptarea acestuia pentru aria pe care o deserveşte (Delta Dunării sau zona de terasă). stire-01.04-spital-coplata