Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

SEMNAL DE ALARMĂ LA SULINA: „Creșterea apelor poate determina ruperea digului de apărare și inundarea în totalitate a orașului!” SEMNAL DE ALARMĂ LA SULINA: „Creșterea apelor poate determina ruperea digului de apărare și inundarea în totalitate a orașului!”
Primăria Sulina a semnalat Comitetului pentru Situații de Urgență Tulcea un potenţial pericolul de inundare a orașului, precizând că digul de apărare este afectat... SEMNAL DE ALARMĂ LA SULINA: „Creșterea apelor poate determina ruperea digului de apărare și inundarea în totalitate a orașului!”

Zona Prospect, inundata in 2018

Primăria Sulina a semnalat Comitetului pentru Situații de Urgență Tulcea un potenţial pericolul de inundare a orașului, precizând că digul de apărare este afectat şi trebuie construit un canal de evacuare a apei în Marea Neagră. Deşi la nivelul de fata nivelul Dunării este foarte scăzut, primarul Nicolae Rădus ia în calcul o potenţială creştere a apelor.

„Digul sudic de apărare împotriva inundațiilor, în special segmentului critic situat la intersecția canalului sudic de centură Sulina – canalul Sfântu Gheorghe prezintă zone profunde de eroziune, prăbușire taluze și înmuiere a structurii digului. Creșterea apelor în cursul anului 2019 poate determina în orice moment ruperea digului de apărare și inundarea în totalitate a orașului cu efecte negative de durată privind activitățile economice și sociale” transmite primarul oraşului Sulina, Nicolae Rădus.

Concret, pentru evitarea unui potenţial pericol, reprezentanţii Primăriei Sulina propun o serie de lucrări de intervenţii în regim de urgență:
„Pentru a reduce presiunea apei asupra digului sudic de protecție, vom fi nevoiți să procedăm (după obținerea aprobării și avizelor necesare) la executarea unui canal de evacuare a apei în Marea Neagră, canal care are legătură cu deversorul amplasat pe canalul de centură Sulina – Sfântu Gheorghe.
Pentru zona Prospect a orașului, situată pe partea stângă a Dunării, rugăm insistent reanalizarea întregului sistem de apărare împotriva inundațiilor a celor trei incinte îndiguite, deoarece digurile sunt permeabile, au infiltrații de apă foarte mari, afectând locuințele și anexele acestora.
De asemenea, insistăm asupra punerii în funcțiune a celor două stații de pompare amplasate în zona Prospect, fapt solicitat de nenumărate ori de către Primăria orașului Sulina” mai spune președinte Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Sulina, primarul Rădus Nicolae.