Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

SOLUȚII PENTRU COMUNELE FĂRĂ MEDICI DE FAMILIE SOLUȚII PENTRU COMUNELE FĂRĂ MEDICI DE FAMILIE
Deficitul de medici de familie din județul Tulcea ar putea fi rezolvat prin modificarea legislației și atragerea de medici specialiști din Republica Moldova,dar și... SOLUȚII PENTRU COMUNELE FĂRĂ MEDICI DE FAMILIE

deputatul Radu Anișoara

Deficitul de medici de familie din județul Tulcea ar putea fi rezolvat prin modificarea legislației și atragerea de medici specialiști din Republica Moldova,dar și prin proiectul  prin care un medic de familie poate deschide până la 2 puncte de lucru, indiferent de distanță, este de părere deputatul PSD Tulcea, Anișoara Radu.

„Plx 690/2018 privind modificarea Legii 95/2006 – reforma în sănătate, prin care un medic de familie poate deschide până la 2 puncte de lucru a trecut deja de Parlament, fiind transmisă președintelui la data de 6 aprilie, pentru promulgare“ a declarat deputatul tulcean.
În urma discuțiilor cu primarii din județ dar și cu reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Tulcea a rezultat faptul că aducerea medicilor din Republica Moldova ar fi o soluție utilă.

„De aproximativ un an și cinci luni nu avem medic de familie. Serviciile medicale sunt asigurate de medicul de familie al comunei. Cerna, doamna doctor Calmuc.. Aducerea unui medic din Republica Moldova ar fi o soluție utilă Sigur, numai să dorească să profeseze, deoarece sunt circa 1500 pacienţi “a declarat Eugen Matei, primarul comunei Peceneaga.

“În acest moment avem un număr de 93 de medici. Localități cu deficit de medici de familie În mediul urban sunt 13 – Tulcea 12, Badadag 1.

În mediul rural avem în total 17 localități cu deficit de medici de familie, din care 11 fără nici un medic, astfel: Carcaliu, Ceatalchioi, Crișan, Maliuc, Ostrov, Pardina, Peceneaga, Valea Teilor, Sf. Gheorghe, Stejaru, Văcăreni.
În alte 6 localități care au un medic de familie, ar mai fi nevoie de cel puțin unul “ne-a declarat Eugenia Vasile, Preşedinte Director General al Casei de Asigurări de Sănătate Tulcea.

SOLUȚIA LA ÎNDEMÂNĂ, MEDICII DIN REPUBLICA MOLDOVA

Legat de aceste probleme, ca inițiative legislative menite să îmbunătățească situația, se află la promulgare Plx 690/2018 privind modificarea Legii 95/2006 – reforma în sănătate, prin care un medic de familie poate deschide până la 2 puncte de lucru, indiferent de distanță, dacă poate asigura un program de lucru de 10 ore, în cadrul celor 35 de ore total/săptămână sau peste cele 35 ore.

Pe traseul legislativ se află și Plx 362/2018 – asistența comunitară (în localitățile izolate: areal Delta Dunării, Apuseni, etc. Sau localități unde atragerea medicilor se face cu dificultate – medicul să poată fi angajat de către Primării și plătit din fonduri ale Ministerului Sănătății)

Deputatul tulcean Anișoara Radu a inițiat deja o serie de propuneri menite să soluţioneze această criză accentuată de medici din judeţul Tulcea:
„Permiterea medicilor din Republica Moldova, generalişti şi specialişti, să profeseze în România. Aceştia sunt vorbitori de limba română, comunicarea fiind asigurată din start, mai ales cu persoanele vârstnice.
Medicii generalişti din Republica Moldova să poată profesa ca medici de familie în România, fără să fie condiţionaţi de efectuarea rezidenţiatului pentru medicina de familie.
Medicii din judeţul Tulcea care îşi desfăşoară activitatea în mediu rural de uscat să beneficieze de acelaşi spor ca şi medicii care profesează în Delta Dunării. Este necesar acest lucru pe fondul scăderii natalităţii, precum şi a procentului mare al persoanelor vârstnice, a celor singure şi ne deplasabile.
Creşterea veniturilor obţinute de medicii din mediul rural, tariful per căpiţă. Aceştia pleacă deoarece veniturile salariale nu le acoperă cheltuielile, în condiţiile în care medicii de familie suportă toate cheltuielile de întreţinere cu cabinete şi salariile asistentelor din sumele primite în urma contractelor cu CAŞ “spune deputatului Anișoara Radu, propunerile fiind semnalate oficial Ministerului Sănătății..