ŞTEFANA ZIBILEANU L-A REFUZAT PE CIOLOȘ PENTRU PONTA: „AM FOST DEZAMĂGIȚI DE CONDUCEREA PNL! “

Fost președinte al organizației municipale PDL, apoi al municipalei PNL, candidat la primăria municipiului Tulcea, director al Direcției de Asistență și Protecție Socială, Ştefana Zibileanu a surprins multă lumea reintrând în lumea politică alături de Victor Ponta, ca șef al filiale Pro România la Tulcea. După doi an şi ceva de pauză politică, de la momentul în care a fost îndepărtată de la conducerea organizației municipale liberale, Zibileanu a apărut pe un post pe care toată lumea ar fi văzut un membru PSD, mai exact, un opozant al lui Dragnea.
„Au mai fost și alte propuneri, discuții, din partea unor partide politice, dar nu mi-am dorit o revenire în politică, probabil și datorită evenimentelor care au fost după jumătatea anului 2016. Plus de asta, un alt motiv pentru care nu am intrat într-un partid a fost şi lipsa de credibilitate ale acestora, am sesizat lipsa de experiență, de credibilitate, oameni care vor dar nu știu ce vor, nu au experienţă în administrației, simţeam că nu au nici un viitor.Ca exemplu clar, am avut o discuție cu cei de la Mișcarea România Înainte, m-a căutat fostul ministru al Muncii. Mi s-au părut total lipsiți de experiență, de realism, ei visau că o treime din populația rurală votează cu Cioloș, mi s-au părut… exagerat.
De ce Pro România? În primul rând, să fiu sinceră, am început cu o neînţelegere, discutam pe un proiect european când am primit un apel telefonic, așteptam un alt telefon, apoi am răspuns şi era deputatul Mircea Dobre, fost ministru al Turismului, coordonator al unui proiect pe Dobrogea. Eu m-am gândit că e un proiect cu finanţare nerambursabilă, m-am bucurat să deschidem un nou proiect, nici nu m-am gândit că e vorba de proiect politic! Când a venit la Tulcea am realizat despre ce e vorba, de partidul Pro România, am discutat 3 ore cu un om cu experienţă pe plan administrativ și politic, foarte deschis și chiar atunci mi l-a dat pe Victor Ponta la telefon, ce am discutat se pliază pe gândurile și planurile mele. După o perioadă m-am întâlnit direct cu Victor Ponta, venim din partide diferite, am căzut de acord că fiecare om greșește și important e viitorul, ce planificăm pentru binele tuturor și munca pe care dorim să o facem “.
Era de așteptat să fie un fost membru PSD la Pro Romania, cu Ponta, nu un fost liberal…
Ştefană Zibileanu: „Ponta mi-a zis din start, nu are rost să discutăm despre ce a fost, ştiu tot, trecem la următorul punct, dacă mai doriţi să faceţi politica. Eu am avut mereu alături nişte oameni, care s-au retras odată cu mine, era normal să mă sfătuiesc şi cu ei. Surprinzător, un coleg ce a muncit ani de zile, se plângea că am aruncat toată munca la gunoi, iar acum îmi spunea că nu mai vrea, ca toată lumea e dezamăgită de conducerea actuală, nu mai vrea nimic… Păi stai, îl întreb, la ce conducere te referi, iar el îmi spune, la PNL, la care conducere… A, eu mă refeream la Pro România, la Ponta! A, aşa da, au fost de acord că e altceva. E un cu experientă, o generaţie tânără, şi este singurul lider naţional care este pregătit, iar pentru mine e foarte important să nu îmi fie ruşine cu cine mă reprezintă, iar aici nu îmi e ruşine cu cine mă reprezintă. M-am gândit, poate că am și eu un rol, am 33 de ani de experiență, e păcat să nu las mai multe în urmă, în domeniul în care am lucrat spun că am făcut ceva pentru oraşul Tulcea “.
Aveți exemple concrete?
Ştefană Zibileanu: „În 2004 când am venit director la DAPS eram o mână de oameni, mai mult axaţi pe beneficii sociale acum ne-am extins destul de mult pe diverse servicii, Erau 3 creșe care lucrau la jumătate de capacitate, cu sobe cu burlan, paturile clasice cu zăbrele… acum avem 5 creșe, dintre care una cu peste 70 de locuri, dar încă insuficiente, mă avem nevoie de incă două creșe pentru a acoperi cererea. Avem două centre de zi pentru copii şi incă unul în cooperare cu o asociaţie, o unitate de îngrijire a persoanelor vârstnice, Centrul de urgență pentru persoane fără adăpost, Unitatea Mobilă de recuperare pentru copii cu autism, cu personal insuficient, trebuie mărită capacitatea. Nu avem un centru de tip Respiro, şi un azil pentru persoane vârstnice, sunt două obiective pe care le propun. Legat de îngrijirea bătrânilor, se constată o schimbare a opţiunii bătrânilor. Dacă în 2004-2005, refuzau categoric să fie instituţionalizaţi, vroiau în casa lor, în patul lor, acum sunt foarte multe cereri deoarece mulţi au rămas singuri şi văd o opţiune de socializare şi nu numai “.
Azilul de bătrâni a fost promis în mai toate campaniile electorale…
Ştefană Zibileanu: „Legat de îngrijirea bătrânilor, se constată o schimbare a opţiunii. Dacă în 2004-2005, persoanele vârstnice refuzau categoric să fie instituţionalizate, vroiau în casa lor, în patul lor, acum sunt foarte multe cereri deoarece mulţi au rămas singuri şi văd o opţiune de socializare şi nu numai.
Din păcate nu se pot obține finanțări pe fonduri europene pentru centre rezidențiale, dar se pot face cu fonduri locale “.
Ce urmează din punct de vedere al activității politice?
Ştefană Zibileanu: „În nici un caz să critic şi în nici un caz să atac, vreau să mă axez pe activitate, pe proiecte, propuneri. Lumea este sătulă de violență, lumea nu prea mai vrea să audă de nici un partid politic, populația se simte trădată și mințită. Am intrat într-un proiect dificil, plecăm de la zero, nu am ales calea ușoară. Avem o locomotivă, pe Victor Ponta, un om cu experienţă și notorietate foarte mare, dar organizatoric plecăm de la momentul zero. Ne concentrăm pe înfiinţarea organizaţiilor în județ, pe deschiderea sediului, este aproape gata, vin membri noi alături de noi, în mod constant, simpatizanți ai lui Ponta, oameni care mă cunosc pe mine, numărul membrilor s-a triplat. Vin și din cei fără experiență politică, de exemplu nu pot spune că au venit de la PSD, mai mult de la PNL, restul poate mai așteaptă…
Mi-aș dori să realizez proiectele pe care le-am promis în 2016, cele de infrastructură, în special încă două creșe, acel centru de tip respiro de care Tulcea are nevoie “.