Succes deplin pentru FLAG DELTA!

Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a participat, miercuri, alături de reprezentanții  Grupului Local pentru Pescărie Durabilă în Delta Dunării (FLAG Delta Dunării) și de guvernatorul ARBDD, Edward Bratfanof, la o conferință de presă în care s-a discutat stadiul proiectelor depuse în cele trei sesiuni de finanțare.

Până la momentul de față au fost semnate 42 contracte de finanțare în valoare de aproximativ 3 milioane de euro, ceea ce reprezintă un procent de 18% din total strategie și au fost avizate favorabil în vederea contractării alte 11 proiecte ceea ce conduce la un procent de absorbție de 25% în perioada imediat următoare.

În cadrul celor trei sesiuni de finanțare, FLAG Delta a primit și a analizat un număr de 239 cereri de finanțare în valoare totala nerambursabila de 36,9 milioane de euro.

Dintre acestea au fost verificate, evaluate și selectate în vederea finanțării un număr de 145 de proiecte, cu o valoare totală de aproximativ 22 milioane de euro.

În cadrul evenimentului președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a felicitat echipa care a reuşit să atragă aproximativ 20 de milioane de euro la Tulcea.

Deşi FLAG Delta Dunării nu părea, anul trecut, să aibă sorţi de izbândă, preşedintele Teodorescu spune s-a ambiţionat ca banii să ajungă în judeţul nostru. „Am zis încă de la început că trebuie să dăm o şansă ca această sumă, de aproximativ 20 de milioane de euro, să nu treacă pe lângă noi, pe lângă pescari, pe lângă unităţile administrativ teritoriale din judeţ“, a precizat preşedintel Teodorescu.

Mai mult, şeful administraţiei judeţene a discutat despre faptul că sumele solicitate până la momentul de faţă sunt cu 4 milioane de euro mai mari decât alocarea iniţială. În acest sens, i-a asigurat pe cei prezenţi că va face tot ce îi stă în putere pentru ca economiile din alte astfel de grupuri de lucru să fie redirecţionate către Tulcea.

„Vreau să vă spun că sumele alocate prin FLAG reprezintă bugetul Consiliului Judeţean (suma pentru dezvoltarea infrastructurii) pe patru ani. Este, aşadar, o sumă extraordina de importantă pentru unităţile administrativ teritoriale din Tulcea“.

Despre proiectele din judeţul Tulcea

Luncaviţa a semnat un contract de finanţare cu valoarea totală de peste 1,6 milioane de lei pentru îmbunătăţirea infrastructurii drumului de acces DE 147, în scopul consolidării competitivităţii zonelor pescăreşti din comuna Luncaviţa. Comuna Beştepe va avea o nouă zonă de agrement – picnic în localitatea Băltenii de Sus: este un proiect semnat deja, în valoare de 581.546 lei. De asemenea, Maliucul are mai multe proiecte semnate şi altele în curs de semnare. Aici vor fi multe realizări pentru comunitate şi pentru turism – rezolvarea transportului fluvial intern, facilitate de acostare la Partizani, la Maliuc, la fel la Gorgova, şi urmează amenajarea drumului comunal din Partizani.

Isaccea îşi va rezolva, cu ajutorul FLAG DELTA, unele probleme de infrastructură – prin extinderea sistemelor de apă şi canalizare şi va avea noi facilitate de acostare.

La Crişan sunt semnate trei contracte în valoare de aproximativ un milion de lei, este vorba de facilitate de acostare ce vor contribui la dezvoltarea turismului la Crişan, Milă 23 şi Caraorman.

Sulina a semnat trei proiecte de finanţare pe facilitate de acostare şi achiziţie ambarcaţiune, Jurilovca – două, Mahmudia urmează să semneze tot trei proiecte, Murighiolul – patru, Sfântu Gheorghe – două, C.A. Rosetti – patru.

Ce spun beneficiarii

ARBDD, guvernatorul Edward Bratfanof : „A fost o onoare pentru noi să facem parte din această echipă“, a precizat guvernatorul. Instituţia pe care o reprezintă a fost şi beneficiar în două proiecte : unul pentru marcarea traseelor turistice şi realizarea de observatoare ornotologice şi unul pentru decolmatarea unor canale secundare.

Primăria Luncaviţa, primarul Ştefan Ilie : „Recunosc că la început am fost sceptic, dar vedem rezultatele. Presiunea vine acum pe autorităţile locale, care  trebuie să cheltuiască banii într-o perioadă destul de scurtă. (…) Pentru comune acest FLAG este o mană cerească“. Luncaviţa are două proiecte, unul dintre ele (cel referitor la modernizarea unui drum) este déjà în faza de licitaţii.

Primăria Maliuc, primarul Aurelian Sevastian : „Sunt un primar fericit. Pe primul proiect am achiziţionat şalupa cu care am venit azi la Tulcea“. Maliuc are cinci proiecte (unul pentru achiziţionarea şalupei, unul pentru modernizarea unui drum din localitatea Partizani şi trei pentru facilităţă de acostare în Partizani, Gorgova, Maliuc).