Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Taxarea capitalului și reducerea taxelor pe muncă Taxarea capitalului și reducerea taxelor pe muncă
România este statul din Uniunea Europeană unde munca este taxată cel mai mult, iar capitalul cel mai puțin. Este adevărat că în România sunt... Taxarea capitalului și reducerea taxelor pe muncă

Deputat Mirela Furtună

România este statul din Uniunea Europeană unde munca este taxată cel mai mult, iar capitalul cel mai puțin.

Este adevărat că în România sunt foarte mulți angajați cu salariul minim, iar o reducere a taxei pe muncă ar duce la o scădere a veniturilor bugetare. Însă, reducerea impozitării muncii și creșterea veniturilor angajaților reprezintă o prioritate pentru PSD, iar veniturile românilor trebuie să crească astfel încât toți să aibă un trai decent.
În acest sens, PSD promovează, fără rezerve, principiul unei taxe de solidaritate pe veniturile marilor companii pentru că o astfel de măsură este absolut necesară în contextul actual în care populația și firmele mici se confruntă cu o creștere substanțială a prețurilor. Nu putem rămâne indiferenți când vedem că sunt companii care speculează situația economică actuală și se îmbogățesc pe seama celor care muncesc din greu.
Taxa de solidaritate propusă de PSD vizează exclusiv companiile mari, cu venituri de peste 100 de milioane de euro, care își diminuează artificial profiturile, cu scopul vădit de a-și reduce obligațiile față de bugetul de stat. Aceste firme cu venituri foarte mari au obligația de a plăti un impozit pe profit echivalent cu măcar 1% din cifra lor de afaceri, așa cum plătesc toate firmele mici din România. PSD este de acord cu menținerea impozitului pe profit de 16%, însă valoarea acestuia plătită de marile companii nu trebuie să fie mai mică de 1% din cifra lor de afaceri.
Astfel de măsuri ar permite scăderea taxelor pe muncă fără a fi afectate veniturile bugetare și ar echilibra balanța între taxarea muncii și taxarea capitalului.
Obiectivul PSD este de a sprijini populația vulnerabilă, cu o atenție suplimentară acordată categoriilor active, respectiv salariaților cu venituri mici și medii, care prin muncă contribuie cel mai mult la dezvoltarea economică a țării. Modelul fiscal propus de PSD are în vedere scăderea taxelor pe aceste salarii, astfel încât să rămână mai mulți bani în buzunarele acestor angajați.
Numai prin adoptarea unor măsuri fiscale coerente și preluând modelele din statele europene putem realiza o îmbunătățire a condițiilor de viața pentru români.

Deputat PSD Tulcea, Mirela Furtună