Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Teatrul „Jean Bart”, la dublă aniversară – Şapte ani de înfiinţare şi a 50-a premieră: „20 de minute cu îngerul” Teatrul „Jean Bart”, la dublă aniversară – Şapte ani de înfiinţare şi a 50-a premieră: „20 de minute cu îngerul”
Duminică, 24 mai, Teatrul „Jean Bart” din municipiu a sărbătorit o dublă aniversare: şapte ani de la înfiinţare şi cea de-a 50 premieră montată... Teatrul „Jean Bart”, la dublă aniversară – Şapte ani de înfiinţare şi a 50-a premieră: „20 de minute cu îngerul”

Duminică, 24 mai, Teatrul „Jean Bart” din municipiu a sărbătorit o dublă aniversare: şapte ani de la înfiinţare şi cea de-a 50 premieră montată pe scena tulceană: „20 de minute cu îngerul”. Aşa cum declara, în cadrul conferinţei de presă dedicată evenimentului, managerul TJB, Ionuţ-Paul ŞTEFAN, că spectacolul ,,Douăzeci de minute cu îngerul” este punctul forte al stagiunii prezente. Piesa, scrisă de Alexandr Vampilov, a fost pusă în scenă de cunoscutul regizor Ion SAPDARU, stabilit temporar la Tulcea în acest scop.

Potrivit acestuia din urmă, „este o piesă îngrozitor de simplă, autorul chiar o denumeşte «o anecdotă provincială». Este o poveste simplă de tot, despre faptul că despre gestul unui om putem să inventăm orice, numai să nu înţelegem că gestul acesta e făcut pur şi simplu. Un gest de întrajutorare pe care oamenii nu-l înţeleg, ci, mai mult, au construit din acesta o bizarerie care putea să-i aducă şi la omor… Povestim o poveste simplă despre noi, despre toţi cei din jurul nostru. Este foarte important ca publicul spectator, care va veni, să se regăsească. Când iese din sală, să-şi facă măcar un mic proces de conştiinţă, de douăzeci de minute măcar. De ce? Mie mi se pare senzaţional titlul: douăzeci de minute mai avem răbdare, toleranţă să ne aflăm într-o stare de beatitudine, sau mai bine zis de catharsis. După monologul final al acestui om care a păcătuit, a uitat de mama sa, medităm douăzeci de minute, apoi revenim la ale noastre. Aceasta este o temă a spectacolului. Dar, dincolo de toate aceste accente tragice, dramatice, are foarte mult umor, şi sper ca această parte veselă să fie «taxată» ca lumea. Aceasta nu este o poveste rusească, ci una universal valabilă”.

Piesa,,Douăzeci de minute cu îngerul”, „taxată” într-adevăr cum se cuvine de către iubitorii teatrului tulcean, adică cu multe aplauze la scenă deschisă şi cu multe aprecieri la ieşirea din sală, se joacă şi pe 25 mai, tot de ora 19.00. Scenografia aparţine lui Gelu RÎŞCA, iar mişcarea scenică lui Roman JORA. Distribuţia: UGAROV (expeditor): Ionuţ-Paul ŞTEFAN, ANCHIUGHIN (şofer): Nelu SERGHEI, HOMUTOV (agronom): Cristi NAUM, BAZILSKII (violinist): Mihai GĂLĂŢAN, VASIUTA (femeie de serviciu): Gabriela CIOLACU, STUPAK (inginer): Costel ZAMFIR, FAINA (studentă): Irina NAUM.

Despre cei şapte ani de existenţă, managerul Ionuţ Paul Ştefan  a declarat, în cadrul recentei conferinţe de presă, că „au fost şi mai puţin, dar şi mai mult grei. Uşor n-a fost niciodată. Dar am reuşit să supravieţuim, să ne impunem în panoplia oraşului, să devenim un punct de reper în cetate, dar nu numai geografic, dar în primul rând cultural. Ne-am profesionalizat, am crescut, ca trupă, în acelaşi timp cu publicul, ne-am educat, ca actori, şi am educat publicul. Încercăm să ridicăm ştacheta de la premieră la premieră, să se ridice spectacolele la pretenţiile oricui şi să nu se mai spună că la Tulcea e un teatru lacapătul lumii. Putem să ne prezentăm oriunde cu teatrul nostru. Au trecut şapte ani… Iar piesa de acum reprezintă cel mai important moment al stagiunii, aceasta pentru că am reuşit să-l convingem pe domnul Ion Sapdaru să vină alături de noi şi să conducă acest proiect. Le mulţumesc şi predecesorilor mei Ion Dore, Florin Bîlă şi Alexandru Boureanu”.

Pe 24 mai, la premiera piesei „20 de minute cu îngerul”, Consiliul Judeţean a fost reprezentat  oficial de vicepreşedintele Vasile Strat.