Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

„TINEreţea Tulcea în acţiune” ediţia a II-a, implementat de Asociaţia Centrul European pentru Diversitate „TINEreţea Tulcea în acţiune” ediţia a II-a, implementat de Asociaţia Centrul European pentru Diversitate
În perioada 1-30 august 2018 s-a desfăşura proiectul „TINEreţea Tulcea în acţiune” ediţia a II-a, implementat de Asociaţia Centrul European pentru Diversitate cu sprijinul... „TINEreţea Tulcea în acţiune” ediţia a II-a, implementat de Asociaţia Centrul European pentru Diversitate

În perioada 1-30 august 2018 s-a desfăşura proiectul „TINEreţea Tulcea în acţiune” ediţia a II-a, implementat de Asociaţia Centrul European pentru Diversitate cu sprijinul financiar al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Tulcea.

Având drept obiectiv implicarea activă a tinerilor în viaţa comunităţii prin conştientizarea potenţialului său istoric şi cultural, am selectat locuri şi clădiri din Tulcea care ar putea fi incluse cu uşurinţă într-un veritabil şi complex tur al oraşului , dar care sunt trecute prea uşor cu vederea de cei mai tineri reprezentanţi ai oraşului. Având în vedere vârsta grupului ţintă (14-25 ani) am optat pentru o metodă non-formală : vânătoarea de comori. În aparenţă, doar un joc dar de fapt un instrument versatil, care facilitează acumularea de informaţii (importante pentru conştientizarea unor aspecte istorice/culturale) , lucrul în echipă, comunicarea. Pregătirea vânătorii a inclus şi o întâlnire organizată în parteneriat cu Fundaţia Judeţeană pentru Tineret , în cadrul căreia au fost prezentat imagini şi date despre Tulcea veche.
O organizaţie colegă şi prietenă, Asociaţia EURO Tulcea, coordonată de prof. Claudia Iosifescu, a dat curs provocării noastre şi a decis să participe la vânătoare. În data de 23 august, 47 de tineri tulceni au fost împărţiţi în 5 echipe şi au plecat rapid pe traseu. Cele 5 trasee au avut porţiuni comune , pentru a nu fi dezavantajată nicio echipă. Au fost incluse în lista obiectivelor : statuia lui Mircea cel Bătrân de lângă gara CFR, 5 busturi din Parcul Personalităţilor, biserica „Acoperământul Maicii Domnului”, biserica catolică, bustul lui Mihail Kogălniceanu, Casa Georgescu-Tulcea, biserica armeană, biserica bulgară, biserica „rusească”, sediul Liceului de Arte, statuia lui Mircea cel Bătrân din Piaţa Civică, bustul lui Spiru Haret, bustul lui Carol I, geamia Azzizzie, biserica de rit străvechi Sf. Paraskeva, cetatea Aegyssus, Monumentul Idependenţei. În 5 puncte de pe traseu s-au primit indiciile pentru etapa următoare. Indiciile au făcut referire la anul construcţiei ,ctitori, aspecte insolite despre obiectiv. Cea mai rapidă echipă a parcurs traseul în 60 de minute.
La două zile după vânătoarea din municipiu, voluntarii EUdivers au mers la Sulina , unde au organizat o nouă vânătoare, la care au participat 30 de tineri, dintre care 15 localnici. Traseul a fost comun pentru echipe şi a inclus : cimitirul maritim (mormintele celor 2 îndrăgostiţi din sectorul protestant), Farul vechi, Palatul Comisiei Dunării, catedrala Sf. Alexandru şi Nicolae, casa George Georgescu (sau mai bine zis ce a rămas din ea, întrucât clădirea nu mai are nici măcar placa memorială), biserica catolică, biserica grecească, pensiunea Jean Bart (selectată în onoarea scriitorului Eugeniu Botez, autorul cunoscutului „Europolis”).
Credem că atât organizaţia noastră , cât şi grupul ţintă am avut de câştigat din această experienţă : noi am reuşit să organizăm cea mai mare vânătoare de comori din Tulcea, am aflat mai multe despre oraşele Tulcea şi Sulina în timp ce ne documentam pentru redactarea indiciilor , iar tinerii care s-au implicat în proiect ca „vânători” au avut prilejul să afle că trăiesc într-o comunitate cosmopolită, cu o istorie milenară şi unică prin modul în care a evoluat.
Mulţumim DJST Tulcea pentru că a fost de acord să cofinanţeze acest proiect şi dumneavoastră , stimaţi colegi din mass-media, pentru că ne sunteţi alături întotdeauna iar prin articolele dumneavoastră, organizaţiile non-guvernamentale din Tulcea reuşesc să îşi promoveze activitatea şi să dovedească cu prisosinţă că indiferent de dimensiunea comunităţii şi de contextul economic/social/istoric, se pot face lucruri frumoase cu bani puţini :).
Cu stimă,
Ana Lazăr
coordonator de voluntari
Centrul EUdivers