Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Numărul imaginilor cu Tulcea veche este de câteva zeci, cea mai mare parte fiind de la începutul secolului al XXI-lea și constând în cărți...

Numărul imaginilor cu Tulcea veche este de câteva zeci, cea mai mare parte fiind de la începutul secolului al XXI-lea și constând în cărți poștale și fotografii. Comparativ cu alte mari orașe de pe Dunăre, numărul acestora este mic, poate și pentru faptul că începând cu această perioadă, Tulcea începuse să-și piardă din importanța economică și politică, amintindu-ne că între 1864 și 1877, în timpul ocupației otomane, Tulcea a fost reședința sangeacului Tulcea (Dunărea de jos), adică a întregii Dobroge.

Imaginile cu Tulcea anilor 1870 sunt extrem de puține și pentru faptul că tehnica fotografiei era abia la început, imaginile publicate în presa vremii fiind gravuri făcute de reporteri sau călători specializați în acest domeniu grafic.

După căutări pasionante, împreună cu istoricul Aurel Stănică, vă prezint cea mai veche imagine cu orașul Tulcea. Aceasta până când vor apare noi mărturii cu o Tulce și mai veche. Datează anterior anului 1867 și aparține austriacului Karl F. Peters, publicată în volumul Grundlinien zur Geographie und Geologie der Dobrudscha (Noțiuni de bază privind Geologia și Geografia Dobrogei), tipărit la Viena în 1867. Pictorul-geograf austriac a realizat acest volum în timpul unui voiaj în Dobrogea, care cuprinde printre altele și numeroase hărți ale zonei, de care armata Imperiului Austro-ungar s-ar părea că ducea lipsă. Tulcea este imortalizată de pe Dealul Taberei și se poate vedea foarte bine laguna care înainta până în centrul actual al orașului. Ulterior, laguna a fost închisă cu un dig, numit digul olandez, obținându-se o parte din port și actuala faleză (porțiunea din zona hotelului Delta). Pe colnicul Hora, se pot vedea mori de vânt, dealul fiind numit în acea perioadă și La trei mori, până în momentul construirii Monumentului Independenței.

Articole asemănătoare pe www.mistereledunarii.wordpress.com