Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Tulcea: A inceput proiectul pentru protejarea Padurii Letea Tulcea: A inceput proiectul pentru protejarea Padurii Letea
Pădurea Letea va fi protejată împotriva incendiilor şi a animalelor crescute în stare de libertate în Delta Dunării printr-un proiect derulat de asociaţia ‘Danubiu’... Tulcea: A inceput proiectul pentru protejarea Padurii Letea

Pădurea Letea va fi protejată împotriva incendiilor şi a animalelor crescute în stare de libertate în Delta Dunării printr-un proiect derulat de asociaţia ‘Danubiu’ şi finanţat de UE prin POS Mediu cu peste 7,2 milioane de lei.

Proiectul ‘Conservarea Pădurii Letea’ a fost prezentat luni şi are drept obiective stoparea păşunatului excesiv de animalele crescute în libertate în Delta Dunării, reducerea riscului apariţiei incendiilor şi a impactului turiştilor asupra eco-sistemului zonei.

‘Pădurea Letea este în pragul distrugerii din cauza păşunatului excesiv, a incendiilor şi a turismului dezorganizat, iar proiectul nostru integrat poate să stopeze aceste pericole majore. Mii de cai şi sutele de vite din pădurea Letea au afectat deja covorul erbaceu, determinând regresia eco-sistemului’, a declarat pentru AGERPRES preşedintele asociaţiei ‘Danubiu’, Grişa Ivanov.

Practic, în cadrul proiectului, Pădurea Letea va fi înconjurată de un gard din sârmă ghimpată cu o lungime de 22.300 metri lineari, vor fi amenajate trei oboare pentru caii şi vitele crescute în stare de semi-sălbăticie, cinci puncte de stingere a incendiilor, vor fi amplasate panouri informative şi se va achiziţiona un tractor cu ajutorul căruia periodic se va trasa o bandă de protecţie a pădurii împotriva incendiilor.

‘Prin acest proiect nu se va fragmenta arealul faunei specifice zonei, gardul care va fi realizat urmând să fie din sârmă galvanizată care va rezista timpului şi să permită traversarea zonei de către mamiferele de talie medie şi mică. De asemenea, nu vom folosi betonul în realizarea acestui proiect’, a menţionat preşedintele asociaţiei Grişa Ivanov.

În timpul prezentării proiectului ‘Conservarea Pădurii Letea’, reprezentanţii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) au amintit că în anul 1997 au împrejmuit pădurea cu un gard care a fost distrus ulterior şi că în zonă există trasee amenajate.

‘În zona tampon a Pădurii Letea, la începutul acestui an, Administraţia a amenajat câteva trasee turistice pentru a reduce impactul turismului în zona de dune de nisip’, a menţionat reprezentantul ARBDD, Ion Munteanu.

Valoarea totală a proiectului care se va încheia anul viitor şi care se va derula în parteneriat cu ARBDD este de 8.109.713,2 lei, finanţarea nerambursabilă asigurată din fonduri europene fiind de 7.298.741,88 lei.

Academia România a declarat Pădurea Letea arie protejată în anul 1938, aceasta fiind a doua rezervaţie înfiinţată în România după Munţii Retezat.

Zona este caracterizată prin abundenţa plantelor agăţătoare care se încolăcesc pe arbori, dând aspectul unei păduri tropicale, speciile rare de plante, animale şi insecte constituind un punct de atracţie în plus pentru turiştii care ajung în Delta Dunării.

Animalele crescute în stare de libertate în Delta Dunării provin din cooperativele agricole de producţie care au funcţionat în zonă în perioada comunismului şi care, ulterior, în lipsa unor fonduri asigurate de statul român au fost eliberate în Deltă. Unele animale au fost recuperate de proprietarii lor, dar aceştia au decis să lase animalele libere în Deltă, din cauza sărăciei sau a lipsei de interes.
Autorităţile tulcene au în atenţie aceste efective de animale, în contextul în care acestea sunt considerate vectori ai anemiei infecţioase, leucozei, TBC şi antraxului, dar şi un pericol pentru ariile naturale protejate din Delta Dunării.

Sursa: Agerpres