Tulcea, printre codașele pieței imobiliare

Într-o piață a imobilelor tot mai dinamică și prosperă, orașul dobrogean nu reușește să ajungă la linia de plutire a sectorului imobiliar, media ultimelor 3 luni nedepășind 350 de tranzacții.

Potrivit celor mai noi statistici publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), apogeul tranzacțiilor imobiliare în primele 8 luni ale anului 2019, în Tulcea, au fost înregistrate în luna august.

La polul opus a lunii august 2019, când au fost încheiate 426 de acorduri, se află luna ianuarie cu doar 42 de tranzacții imobiliare. Din cele 425 de contracte, 230 reprezintă terenuri agricole în extravilan, 103 sunt terenurile cu construcții în intravilan și 51 terenurile fără construcții din intravilan, în timp ce numărul de unități individuale se cifrează la 42.

Cu cât cererea este mai mică, cu atât dezvoltatorii imobiliari sunt mai puțin interesați să construiască noi ansambluri rezidențiale în Tulcea, motiv pentru care la mare căutare aici sunt în continuare spațiile locative vechi.

În acest sens, site-ul de imobiliare Flatfy.ro pune la dispoziția cumpărătorilor peste 1.650 de anunțuri de vânzare apartamente și peste 1.500 de anunțuri de vânzare case, disponibile în Tulcea.

În funcție de tipul de suprafață ales și de condițiile oferite, prețurile variază de la o locuință la alta. De exemplu, o casă cu 4 camere, situată în zonă centrală, se vinde pe Flatfy.ro cu 85.000 de euro, în timp ce un apartament, tot cu 4 camere, situat în zona Pelican, costă 82.000 de euro.

Cerere mare de locuințe în Constanța 

La circa 74 de km distanță, în Constanța, se înregistrează o mare cerere de locuințe. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, în Constanța, în luna august a acestui an ajungând la 1.336, cu 31 mai multe decât în iulie 2019 și cu 28 mai multe față luna august a anului precedent.

Concomitent această creștere a tranzacțiilor, în orașul de la malul mării se înregistrează și o evoluție a prețurilor. Potrivit Korter.ro, valoarea medie de listare pentru un apartament nou s-a majorat cu aproximativ 4%.

De exemplu, Complexul Unique Luxury Apartments a înregistrat în ultima perioadă o creștere chiar mai mare, de 309 euro/mp, prețul pornind în această perioadă la 1309 de euro pe metru pătrat + TVA. Aici, cumpărătorii pot alege unul dintre cele 90 de apartamente cu 2 și 3 camere.

Prețuri mari și în București 

Creșteri ale tranzacțiilor și ale prețurilor se înregistrează și în capitală, unde pretențiile vânzătorilor s-au majorat cu aproximativ 3%. O astfel de creștere a fost efectuată și de Complexul Cloud9 Residence. Cu o ofertă variată de 820 de apartamente din care: 64 de garsoniere, 232 de studiouri, 376 de apartamente cu 2 camere, 72 de apartamente cu 3 camere, și 68 de duplexuri, dezvoltatorul imobiliar și-a crescut prețul de vânzare la 1521 de euro pe metru pătrat + TVA.

În alte zone ale țării prețurile sunt sub 1.000 euro/mp. Complexul MRS Residence Village Ploiești are, momentan, vile de vânzare cu prețuri ce pornesc de la 790 euro/mp. Pentru a afla mai multe detalii despre ansamblurile rezidențiale noi din România, accesează Korter.ro.