Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Tulceanca Denisa Călin câștigă a X-a ediție  a Festivalului-Concurs „Natalia Șerbănescu” Tulceanca Denisa Călin câștigă a X-a ediție  a Festivalului-Concurs „Natalia Șerbănescu”
În intervalul 6-7 august, la Satul Pescăresc Tradițional Tulcea a avut loc a X-a ediție a Festivalului-Concurs Național de Interpretare a Muzicii Populare „Natalia... Tulceanca Denisa Călin câștigă a X-a ediție  a Festivalului-Concurs „Natalia Șerbănescu”

În intervalul 6-7 august, la Satul Pescăresc Tradițional Tulcea a avut loc a X-a ediție a Festivalului-Concurs Național de Interpretare a Muzicii Populare „Natalia Șerbănescu”, eveniment organizat de Ansamblul Artistic Județean „Baladele Deltei” al Primăriei Tulcea. La ediția din acest an s-au înscris 39 de concurenți: 22 la categoria de vârstă 9-15 ani, 15 la categoria 16-40, respectiv 2 la categoria instrumentiști.

Pe fundalul… rural al Satului Pescăresc, concursul desfășurat joi seară, cu începere de la ora 19.00, a impresionat atât juriul, cât și spectatorii prin calitățile interpretative și varietatea costumelor populare ale concurenților reprezentând aproape toate zonele etnofolclorice ale țării. Calitatea ridicată a evoluțiilor, interesul vădit al participanților pentru cultura tradițională și cântecul popular românesc, conjugate cu exigențele acestui festival de tradiție, au făcut ca jurizarea să dureze până târziu în noapte, specialiștii făcând cu dificultate departajarea.

Programul de vineri a început cu un recital al solistului giurgiuvean Stelian Păun, câștigătorul ediției a IX-a a Festivalului-Concurs Național de Interpretare a Muzicii Populare „Natalia Șerbănescu”, ca la microfon să cânte apoi, pe rând, soliștii vocali ai Ansamblului „Baladele Deltei”: Costel Atanasof, Laura Mocăniță, Laura Feraru și Georgeta Nichifor.

Au urmat alocuțiuni. Managerul Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, prof. Ștefan Coman, a subliniat eforturile de a organiza, în pofida vremurilor, acest festival de tradiție: „Noi am fi vrut să invităm la festival, în recital, în acest an toți cei nouă câștigători ai edițiilor precedente. Până la urmă, deciși să nu trecem peste ediția 2020, am organizat festivalul Satul Pescăresc Tradițional Tulcea”. Primarul municipiului, prof. dr. Constantin Hogea, prezent în cele două zile, a declarat pentru cei prezenți: „Este a zecea ediție și am fi vrut ca aceasta, într-adevăr, să fie una jubiliară, să fie un spectacol de cu totul și cu totul altă amploare. Și iată că a rezultat un spectacol de calitate: mă bucur să aud că valoarea și numărul concurenților la această ediție a fost pe măsura importanței acestui festival, a așteptărilor dumneavoastră. Dar dacă bunul Dumnezeu ridică această pacoste de pe capul nostru, promitem că ne vom revanșa la a XI-a ediție, pe care o vom completa cu ceea ce nu am putut anul acesta! Nu este ușor să te deplasezi în aceste condiții din atâtea părți ale țării și se cuvine să le mulțumim și celor care i-au sprijinit pe concurenți să ajungă aici. Este un semnal de încurajare legat de ceea ce ne definește ca popor: zestrea, cultura, portul popular. Acesta este, până la urmă, scopul acestei manifestări: de a promova tineri care să calce pe urmele marilor cântăreți dobrogeni. Este pentru noi un privilegiu să putem marca an de an personalitatea Nataliei Șerbănescu! Vă mulțumesc tuturor, Dumnezeu să ne aibă-n pază pe toți”.

 „Drumul acestor copii este de a duce mai departe acest mesaj foarte important al sentimentelor țăranului român”   

Rostit înainte de festivitatea de premiere, cuvântul prof. dr. Maria Tănase Marin, președintele juriului, a fost deosebit de emoționant și a ridicat spectatorii în picioare: „Eu și echipa mea de la Televiziunea Română ne-am simțit ca acasă aici, la Satul Pescăresc Tradițional, și mulțumim pentru găzduire! Este un loc special și cred că memoria Nataliei Șerbănescu merita să fie sărbătorită aici, într-un cadru frumos, sătesc. Puterea noastră, a tuturor, este foarte benefică. Felicit organizatorul pentru strădaniile de a desfășura acest festival, dându-i astfel continuitate, și mă bucur că și noi, echipa Televiziunii Române, contribuim la promovarea evenimentului! Aduc din partea juriului felicitările noastre pentru concurenții din acest an: cred că niciodată în istoria acestui festival nu au fost concurenți atât de bine pregătiți și care au cântat cu sufletul: le-a fost dor să cânte… S-a văzut prin prezența lor, prin repertoriul lor și mai ales prin vestimentația de sărbătoare pe care fiecare și-a adus-o de acasă de la el, de unde vine, din zona etnofolclorică reprezentată în concurs. În semn de respect pentru acest har pe care-l au acești copii și tineri, vă rog să-i aplaudăm în picioare… pentru că Dumnezeu nu lasă oricui acest har! Harul acesta trebuie dus mai departe și nu trebuie ca nimeni să nu se descurajeze. Noi, specialiștii, am considerat că ediția a X-a a fost la superlativ, cu talente 100%! Să aveți încredere că noi am ales cu greu premianții. Nu uitați că drumul acestor copii este de a duce mai departe acest mesaj foarte important al sentimentelor țăranului român, al sentimentelor care se regăsesc în aceste cântece de pe întreg cuprinsul țării. Este o misiune foarte, foarte grea să poți transmite din generație în generație aceste trăiri puternice pe care le-au avut oamenii de-a lungul istoriei: de la război la greutăți, la bucurie, la veselie… Doamne ajută să pot și eu, cu talentul meu de om de televiziune, să pot să vă promovez prin emisiunile pe care le realizez la Televiziunea Română! Felicitări din toată inima mea!”.

Comisia de jurizare, formată din Marian Tănase Marin, în calitate de președinte, și Ileana Vieru, Cristian Obrejan, Ștefan Coman, Aurelian Croitoru, membri, în urma dezbaterii, a stabilit următorul clasament:

            Marele premiu și Trofeul Festivalului se acordă

Interpretei Denisa Călin, din loc. Niculițel (jud. Tulcea),

 

Categoria de vârstă  9 – 15 ani – Soliști Vocali

Premiul I

– Flavia-Maria Cochirleanu din loc. Gălbinași (Buzău)

– Andreea-Rebeca Brașov-Pais, din loc. Ploiești (Prahova)

– Daria Andreea Moanță, din loc. Redea (Olt)

 

Premiul al II-lea

– Cristina Anamaria Bîlea, din loc. Tulcea

– Maria Cristina Chiruță, din loc. Constanța

– Monica-Elena Toader, din loc. Tulcea

– Andra-Cătălina Pârleală, din loc. Hârșova (Constanța)

 

Premiul al III-lea

– Karla Ursu, din loc. Iași

– Florin-Adrian Damian, din loc. Însurăței (Brăila)

– Robert Daniel Vlad, din loc. Berca (Brăila)

– Maria-Teodora Acsente, din loc. Tulcea

 

Mențiune

– Carmen-Maria-Sophia Boitan, din loc. Slobozia (Ialomița)

– Denisa Maria Simargu, din loc. Slobozia (Ialomița)

– Petronela Gabriela Toma, din loc. Hârșova (Constanța)

– Bianca Negoiță, din loc. Dumbrăvești (Prahova)

– Diana-Valentina Nuțu, din loc. Brăila

 

 

 

 

 

 

  • Diplome de participare s-au acordat următorilor concurenți :

– Andreea-Silvia Mărgean, din loc. Giurgiu

– Cristina Moldoveanu, din loc. Însurăței (Brăila)

– Andreea Ștefania Nițescu, din loc. Ștefănești (Argeș)

– Nicoleta Cristina Vîlcu, din loc. Siriu (Buzău)

– Alexandra Ștefania Tătulescu, din loc. Berca (Buzău)

– Miruna Haricleea Stoica, din loc. Însurăței (Brăila)

 

 

Categoria de vârstă  16  – 40 ani – Soliști Vocali

Premiul I

– Mihai Dolhascanu, din loc. Vânători (Iași)

– Cătălina Anton, din loc. Ștefănești (Argeș)

– Delia-Valentina Bertea, din loc. Giurgești (Suceava)

 

Premiul al II-lea

– Ștefania Raluca Ciupală, din loc. Breaza (Prahova)

– Damian Spinei, din loc. Ploiești (Prahova)

– Iuliana Elena Călin, din loc Pitești (Argeș)

– Mara Mădălina Otvoș, din loc. Miercurea Ciuc (Harghita)

 

Premiul al III-lea

– Bianca Ștefania Luzinschi, din loc. Cumpăna (Constanța)

– Aurora Marica, din loc. Craiova (Dolj)

– Roxana Lupu, din loc. Ferești (Vaslui)

– Gabriel Treteag, din loc. Cornu Luncii (Suceava)

 

Mențiune

– Georgeana Crețu, din loc. Darabani (Botoșani)

– Georgiana-Larisa Petre, din loc. Jegălia (Călărași)

– Georgeta-Mădălina Lupupopi, din loc. Vama (Suceava)

 

Categoria instrumentiști

Premiul I

Dragoș Vlădeanu, din loc. Nufăru (Tulcea)

 

Premiul al II-lea

Mara Mădălina Otvoș, din loc. Miercurea Ciuc (Harghita).

 

După festivitatea de premiere, desfășurată în fața scenei, câștigătorii premiilor I au cântat piesele din concurs, Denisa Călin interpretând doina „Dorule, dori-te-ar lumea” și piesa „Dunăre cu apă multă”. Festivalul s-a încheiat cu recitalurile invitaților speciali: „Fetele din Botoșani” și solistul Constantin Enceanu. Deși organizatorii au depus din timp toate demersurile pentru a-i aduce din Republica Moldova la festival pe Maria Stoianov și Grupul Ethnos, măsurile instituite la începutul lunii august de autoritățile române (carantină obligatorie de 14 zile) au făcut imposibilă participarea acestora la ediția din acest an.

Organizatorul, prin vocea managerului Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, a adus mulțumiri Primăriei Tulcea, Instituției Prefectului – județul Tulcea, Poliției Municipiului, Poliției Locale, Inspectoratului Județean de Jandarmi Tulcea „Mareșal Alexandru Averescu”, Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Delta”, Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției, Direcției de Sănătate Publică Tulcea, Serviciului Județean de Ambulanță Tulcea.

Mobilizarea pentru acest festival a Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei” a avut multe ecouri în rândul concurenților și a însoțitorilor acestora. Iată doar trei asemenea mesaje primite după eveniment: Mulțumim pentru tot ce faceți pentru vlăstarii muzicii populare! Respect deplin! (Florin Moanță – Redea, Olt); Salutări din trenul spre Gziurgiu! Vă mulțumim și vă felicităm pentru buna organizare și desfășurare în asemenea condiții speciale! Cu bunăvoință, drag de muzică și de tradiție iată că se pot efectua și astfel de evenimente în această perioadă! Toate cele bune! (Valentin Mărgean – Giurgiu); Bună ziua! Vă mulțumim pentru invitație și apreciem curajul de care ați dat dovadă în a organiza în aceste condiții festivalul. Pentru noi a fost o experiență utilă. Cu stimă! Ciprian și Karla Ursu (deși aveți prieteni peste tot, noi vă așteptăm oricând cu drag la Iași!) Cu respect și considerație! (Ciprian Ursu – Iași).

 

 

 

Manager,

 

Prof. Ștefan Coman