Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Fostul deputat a fost acuzat că în 1999 a vîndut 17 vagoane cu cereale unei firme pe care o administra. Conform procurorilor, Ion Lazia...
Ion Lazia

Ion Lazia

Fostul deputat a fost acuzat că în 1999 a vîndut 17 vagoane cu cereale unei firme pe care o administra. Conform procurorilor, Ion Lazia a prejudiciat statul cu 1,8 miliarde de lei.Presa vremii a semnalat pe larg activitatea fostului deputat tulcean ce acum iată că vrea să se reafirme, candidând pentru scaunul de președinte al Consiliului Județean!

Fostul deputat Ion Lazia, acuzat de fals în declarații și fals intelectual, [..]Înainte de a achita către “Cerealcom” contravaloarea vagoanelor, fostul parlamentar este acuzat ca ar fi redactat unele documente între societatea sa și cea scutită de impozit, astfel încât peste 1,8 miliarde de lei din afacere să poată ajunge în contul său personal deschis la CEC Tulcea. Ulterior, la 25 octombrie 1999, Lazia ar fi depus la Finanțele Publice Tulcea declarația firmei “Anmaco” SRL privind datoriile către buget, fără a menționa un venit impozabil de 600 milioane de lei. În declarația din 24 ianuarie 2000, se mai arată în rechizitoriu, el nu ar fi făcut referire la alte 480 milioane de lei, aceste sume fiind dirijate către contul său personal.”

Acuzat și de fals

„Sentința penală a Judecatoriei Tulcea prin care Ion Lazia fusese condamnat la doi ani de închisoare pentru evaziune fiscală, abuz de încredere, fals și uz de fals a fost casată. Decizia a fost luată de Tribunalul Tulcea în urma apelului înaintat de Lazia, considerându-se că magistrații de la Judecătoria Tulcea nu ar fi respectat toate procedurile judiciare și că nu ar fi luat în calcul toate probele existente la dosar atunci când s-au pronunțat. Ca atare, procesul care vizează afacerea lui Lazia cu firma de stat Cerealcom va fi luat de la capat. Lazia a vândut 17 vagoane de transport cereale fără să le fi cumpărat cu acte în regulă de la respectiva firmă. Trebuie spus că respectivul dosar înainte de a ajunge la Judecătoria Tulcea s-a mai aflat aproape doi ani și pe rolul Inaltei Curti de Casatie și Justitie pe motiv că la data săvârșirii evaziunii fiscale Ion Lazia era deputat. Conform rechizitoriului realizat de procurorii Parchetului General, fostul deputat Ion Lazia ar fi comis o evaziune fiscală de aproximativ două miliarde de lei“.

Ulterior, fostul deputat a mai fost implicat in alte dosare privind infracțiuni la Legea contabilității și fals în declarații.