Un tânăr tulcean a ajutat la atragerea a aproape 10 milioane de euro fonduri europene în județul său natal (P)

Valentin Moldoveanu este un tânăr de 32 de ani, născut în Municipiul Tulcea, Județul Tulcea. De profesie sociolog, Valentin este în prezent expert pentru implementarea proiectelor europene.

Din 2017, este Manager Proiecte în cadrul Asociației Grup Local pentru Pescărie Durabilă în Delta Dunării (FLAG Tulcea), unde coordonează și conduce întreaga activitate.

Știe cât de importante sunt fondurile europene pentru o comunitate și cât de mult pot dezvolta locuri și îmbunătăți viața oamenilor.

,,Am lucrat inițial în domeniul fondurilor europene în proiecte de voluntariat. Am înțeles astfel că aceste investiții pot salva cu adevărat zone și oameni. Acum, împreună cu echipa pe care o conduc aici la FLAG și cu sprijinul Membrilor Fondatori ai asociației, unde amintesc Consiliul Județean Tulcea, prin domnul Președinte Horia Teodorescu și Asociația RoPescador, prin domnul Daniel Buhai, care este și președintele FLAG DELTA DUNĂRII, contribuim la crearea locurilor de muncă în comunitate, la dezvoltarea localităților și la promovarea și conservarea patrimoniului istoric și cultural al zonei.”, spune Valentin Moldoveanu.

FLAG Tulcea este, în momentul de față, cel mai mare FLAG din Europa atât din punctul de vedere al zonei acoperite, cât şi al valorii strategiei care s-a implementat.

Din 2019, Valentin este membru în Programul-cadru Horizon Europe al Comisiei Europene la Bruxelles, care alături de alți 14 experți din domeniu identifică soluții pentru reducerea poluării mărilor, oceanelor, apelor de coastă și apelor interioare.

De la începutul acestui an a fost numit Președinte al Comisiei pentru Balcani și Marea Neagră din cadrul Conferinței Europene a Zonelor Periferice, unde alături de echipa sa gestionează o bună politică de vecinătate a zonelor periferice pe care o reprezintă și dezvoltarea de noi proiecte comune între statele din regiune.

În cadrul întrunirilor la nivel european la care a participat, a văzut cum comunitățile se pot dezvolta frumos prin proiecte bine gândite, prin susținerea antreprenorilor și investitorilor care aduc beneficii pe termen lung. Știe că munca sa ar fi putut să fie apreciată în orice alt oraș și chiar peste hotare, însă a decis să ia cu el cele mai bune lecții din locurile și exemplele de bună practică pe care le-a văzut și să se întoarcă acasă, la Tulcea. Este convins că aportul lui poate face cea mai mare diferență aici, în locul pe care îl iubește, unde cunoaște oamenii și nevoile lor.

Valentin Moldoveanu candidează la alegerile locale din 27 septembrie pe lista PSD de consilieri județeni, deschisă de Președintele Consiliului Județean, Horia Teodorescu. Consideră că dintr-o funcție publică poate avea o contribuție și mai importantă la dezvoltarea județului, a locurilor natale de care e atât de atașat. Își dorește ca tot mai mulți tineri din Tulcea și din toată țara să-i urmeze exemplul. Este convins că România se poate schimba de jos în sus, in fiecare comună și in fiecare oraș în care oamenii sunt bine pregătiți, care au o viziune corectă, și aleg să se implice în administrația locală.

,,Domeniul fondurilor europene este unul vital pentru dezvoltarea unei comunități, iar administrațiile locale eficiente știu acest lucru. Consider că e de datoria fiecăruia să se implice și să facă tot ce îi stă în putință pentru a ajuta țara să se dezvolte. Am încredere că echipa condusă de Președintele Consiliului Județean, Horia Teodorescu, este cea mai potrivită pentru a realiza toate proiectele de care comunitatea tulceană are atât de multă nevoie.”, declară Valentin Moldoveanu.

Județul Tulcea se află pe locul 2 la nivel național la atragerea fondurilor europene, conform unei analize a doi cercetători în economie și științe politice, publicată în Libertatea.