Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

În data de 26.11.2013, ora 13.00, a avut loc şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Pe ordinea de zi, a fost planificat şi...

În data de 26.11.2013, ora 13.00, a avut loc şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Pe ordinea de zi, a fost planificat şi s-a desfăşurat exerciţiu de conducere în teren cu tema  “ Activitatea comitetului pe linia realizării managementului unor situaţii de urgenţă produse în zona de competenţă” .

Această activitate va fi continuată şi în data de 04.12.2013, când este planificat exerciţiul  tactic de cooperare cu forţe şi mijloace în teren , având ca temă activitatea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pe linia realizării managementului unor situaţii de urgenţă produse de seism, ce se va desfăşura pe faleza Dunării. Începând cu orele 09.00, se va verifica şi funcţionarea sistemului de alarmare: alarmă la dezastre şi încetarea alarmei.

Având în vedere gravitatea situaţiei simulată, se  impune activarea Planului Roşu de Intervenţie.

Cu această ocazie, specialiştii Inspecţiei de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,DELTA” al judeţului Tulcea aduc în atenţia cetăţenilor şi le recomandă următoarele reguli de comportare în cazul producerii unui cutremur:

REGULI DE COMPORTARE RAŢIONALĂ, INDIVIDUALE ŞI DE GRUP: LOC DE MUNCĂ, FAMILIE, PE STRADĂ, ÎN TIMPUL PRODUCERII SEISMULUI

 –  Păstraţi-vă calmul, nu intraţi în panică, liniştiţi-i şi pe ceilalţi, protejaţi copiii, bătrânii şi femeile. Nu vă speriaţi de zgomotele din jur.

–  Preveniţi tendinţele de a părăsi camera sau locuinţa, deoarece faza seismică iniţială are o durată redusă, astfel încât tocmai faza puternică a mişcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomeraţie şi panică, conducând la accidente grave, nedorite.

–  Rămâneţi în încăpere sau locuinţă, departe de ferestre care se pot sparge şi vă pot accidenta, protejaţi-vă sub o grindă, toc de uşă solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte, mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilităţi vă puteţi proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi şi coate, cu faţa în jos iar cu palmele împreunate vă veţi proteja capul, ceafa, iar cu antebraţele pe lateral capul

–  Dacă este posibil, închideţi sursele de foc cât puteţi mai repede iar dacă a luat foc ceva interveniţi imediat după ce a trecut şocul puternic.

–  Nu fugiţi pe uşă, nu săriţi pe fereastră, nu alergaţi pe scări, nu utilizaţi liftul, evitaţi aglomeraţia, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideţi uşa locuinţei spre exterior, spre a preveni blocarea acesteia, în vederea evacuării după terminarea mişcării seismice.

–  Nu alergaţi în stradă.

–  Dacă vă aflaţi în afara unei clădiri, deplasaţi-vă cât mai departe de clădire, feriţi-vă de tencuieli, cărămizi, coşuri, parapete, cornişe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuşi în stradă.

–  Acordaţi prim ajutor persoanelor rănite.

–  În cazul în care sunteţi surprinşi de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, căutaţi să vă protejaţi capul şi membrele sau să vă asiguraţi supravieţuirea; ulterior veţi căuta să alarmaţi prin diferite metode vecinii cât şi echipele de salvare- intervenţie de prezenţa dvs.