Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Veniturile pensionarilor cu pensii mici trebuie să crească Veniturile pensionarilor cu pensii mici trebuie să crească
România, ca și alte țări din lume, traversează o perioadă plină de provocări, iar inflația se află la un nivel foarte mare. Deși prognoza... Veniturile pensionarilor cu pensii mici trebuie să crească

România, ca și alte țări din lume, traversează o perioadă plină de provocări, iar inflația se află la un nivel foarte mare. Deși prognoza pentru inflație a fost revizuită de BNR la aproximativ 16%, trebuie subliniat că inflația pentru persoanele cu venituri mici este mult mai mare.
Există creșteri importante la produsele de bază și la facturile pentru utilități, ceea ce afectează în mod disproporționat puterea de cumpărare a românilor cu venituri mai mici.
De aceea, PSD consideră necesară o majorare diferențiată a pensiilor în anul 2023, astfel încât seniorii cu pensii mici să fie protejați. Modelul propus de PSD pentru creșterea diferențiată a veniturilor pensionarilor este echitabil și nu contravine Constituției. Având în vedere că unii lideri politici care s-au exprimat public pe subiectul pensiilor nu au înțeles propunerea social-democrată privind creșterea veniturilor pensionarilor în anul 2023 țin să subliniez următoarele aspecte:
1. PSD este de acord cu o creștere de până la 15% a sumelor alocate în total, în 2023, pentru pensionari. Însă distribuirea acestor bani suplimentari trebuie să se facă diferențiat, astfel încât cei cu venituri mici să beneficieze de creșteri mai mari, întrucât aceștia sunt afectați mai puternic de creșterea prețurilor. În acest context economic foarte dificil, este absolut revoltător ca pensiile speciale să crească cu 15% cum s-ar întâmpla pe modelul PNL. PSD nu poate fi acord cu acest lucru! Sumele disponibile în buget trebuie folosite în primul rând pentru sprijinirea pensionarilor cu venituri mici.
2. Propunerea PSD de a crește diferențiat veniturile pensionarilor nu contravine Constituției, pentru că nu implică majorări diferite ale punctului de pensie. Nu trebuie confundată creșterea punctului de pensie cu creșterea veniturilor pensionarilor! Creșterea diferențiată a veniturilor se realizează prin măsuri de sprijin acordate doar pensionarilor cu venituri mici, în plus față de majorarea punctului de pensie cu un procent egal pentru toți pensionarii.
3. În actualul context economic, o majorare nediferențiată veniturilor pensionarilor ar fi profund inechitabilă! PSD nu poate fi de acord ca la o pensie specială de 18.000 de lei să se acorde o sumă suplimentară de 10 ori mai mare decât la o pensie medie de 1.800 de lei.
4. Decidenții trebuie să țină cont că inflația se resimte mai puternic la pensionarii cu venituri mici, în cazul cărora alimentele și medicamentele au o pondere mai mare în totalul cheltuielilor. Așadar, în perioade de criză economică, pe lângă principiul contributivității, conform căruia fiecare primește după cum a contribuit, trebuie să ținem cont și de principiul solidarității sociale, care prevede ca cei vulnerabili să fie sprijiniți mai mult.
Având în vedere toate aceste aspecte, este evident că veniturile pensionarilor cu pensii mici trebuie să crească mai mult, iar acest lucru se poate face fără încălcarea Constituției. De asemenea, PSD va promova întotdeauna principiul solidarității sociale, mai ales în situații de criză.
Astfel, PSD va lupta pentru creșterea veniturilor pensionarilor cu pensii mici!