Vernisajul expoziției ”Lumea minunată a jucăriilor”

ONG Celisea, în parteneriat cu ICEM ”Gavrilă Simion” Tulcea și Asociația Muzeul Jucăriilor București, vă invită la vernisajul expoziției ”Lumea minunată a jucăriilor”, miercuri, 30 mai 2018, ora 11.00, la Muzeul de Istorie și Arheologie din Parcul Monumentul Independenței Tulcea.

Manifestarea face parte din proiectul ”Centenar prin ochi de copil” cofinanțat de UAT Municipiul Tulcea al cărui obiectiv este informarea cu privire la valorile istoriei naționale, tema propusă pentru acest an fiind Unirea și apariția statului național. Deși este o expoziție de jucării, ea se încadrează în tema noastră, a cunoașterii istoriei, prin faptul că vor fii prezente în expunere păpuși în costume populare reprezentând toate zonele României (așa cum la Alba Iulia au fost prezente delegații din toate zonele României) și astfel se pot puncta – în cadrul expoziției de păpuși – și noțiuni de istorie privind unirea și formarea României. Tocmai pentru acest lucru expoziția este găzduită de Muzeul de Istorie și Arheologie.

Expoziția reunește aproximativ 900 de piese, din cele 12.000 colecționate de-a lungul anilor de Cristian și Mihail Dumitru, cei doi frați care au pus bazele Asociației Muzeul Jucăriilor din București. Exponatele, grupate tematic: păpuși, automobile, trenulețe, rachete, instrumente muzicale etc., redau minunata lume a copilăriei. Un loc aparte îl ocupă cele aproximativ 200 de păpuși în costum tradițional românesc și internațional, ce oferă informații prețioase atât despre obiceiurile tradiționale din satul românesc de altă dată, cât și despre cultura altor popoare.

Expoziția este dedicată atât celor mici – care vor descoperi jucăriile bunicilor și părinților, cât și adulților – pentru a se întoarce în timp și a regăsi frumusețea jocurilor  copilăriei.

Evenimentul de faţă este un demers expozițional inedit, cu o ofertă diversă şi interesantă pentru publicul de toate vârstele şi cu o încărcătură emoțională aparte.

Expoziția va putea fi vizionată în Tulcea în perioada 30 mai – 31 octombrie 2018 la Muzeul de Istorie și Arheologie din Parcul Monumentului.