Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Vești proaste: Energoterm rămâne fără furnizor de gaze în luna decembrie! Noua centrală ce înlocuiește CAF-ul nu este gata Vești proaste: Energoterm rămâne fără furnizor de gaze în luna decembrie! Noua centrală ce înlocuiește CAF-ul nu este gata
Situația pregătirii sezonului rece 2022-2023 de către furnizorul de energoe termică Energoterm este una destul de complicată, după cum a reieșit din discuția ce... Vești proaste: Energoterm rămâne fără furnizor de gaze în luna decembrie! Noua centrală ce înlocuiește CAF-ul nu este gata

Situația pregătirii sezonului rece 2022-2023 de către furnizorul de energoe termică Energoterm este una destul de complicată, după cum a reieșit din discuția ce a avut loc zilele trecute la sediul Prefecturii, în cadrul ședinței de dialog social.

În primul rând, deocamdată nu este finalizată instalarea centralei ce va înlocui fostul CAF, directorul Energoterm, Răzvan Teodoru a estimat că noua centrala de 20 de gigacalorii va putea furniza energie termica începând cu data de 1 noiembrie. Deocamdată încă se lucrează la montarea acesteia.

Mai rău lucrurile în ceea ce privește furnizorul de gaz:

„Pentru sezonul rece 2022-2023 intenționăm să facem încărcarea instalațiilor și probele în luna octombrie, astfel încât să fim pregătiți pentru începerea furnizării energiei termice cel mai târziu la data de 01.11.2022, dar, în funcție de evoluția temperaturilor, vom putea porni furnizarea de agent termic la centralele de cvartal și mai devreme de 01.11.2022.
Actualul contract de furnizare gaze naturale expiră la data de 31.10.2022 și încă nu avem un contract ferm de furnizare gaze naturale pentru următorul an. Avem semnată o convenție cu actualul furnizor de gaze (Premier Energy) și UAT Tulcea prin care am încasat 3.000.000 lei subvenție în avans, sumă care a fost transferată către Premier Energy ca avans gaz luna noiembrie. Având în vedere situația dificilă de pe piața de gaz, furnizorii refuză să semneze contracte de furnizare gaze naturale, deoarece sunt obligați să înmagazineze 30% din consumul prognozat și din acest motiv ne condiționează semnarea unui nou contract, de plata în avans a unei sume de 15.000.000 lei, sumă pe care nu o avem, și nici nu am obținut încă de la UAT Tulcea o promisiune în acest sens”a transmis directorul Energoterm, Răzvan Teodoru.

Deci, una peste alta, deocamdata abonații Energoterm au destul de multe incertitudini dar multe promisiuni.