Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

VIDEO: Pasăre rară, strict protejată, găsită moartă în Delta Dunării VIDEO: Pasăre rară, strict protejată, găsită moartă în Delta Dunării
Exemplarul de codalb juvenil a fost descoperit vineri la prânz în Delta Dunării, zona Tatanir, în apropierea unor terenuri agricole. Pasărea nu prezenta răni... VIDEO: Pasăre rară, strict protejată, găsită moartă în Delta Dunării

Exemplarul de codalb juvenil a fost descoperit vineri la prânz în Delta Dunării, zona Tatanir, în apropierea unor terenuri agricole.

oznor

Pasărea nu prezenta răni vizibile, existând suspiciunea ca ar fi fost otrăvită, mai ales ca în zonă există  antecedente, după ce o societate comerciala ce se ocupa cu agricultura în zonă a fost acuzată de Garda de Mediu că a folosit substanțe chimice interzise prin lege pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării (îngrașăminte).

Ulterior și instanța a confirmat prezența unor substanțe chimice interzise în zona concesionarului Deltarom.

Codalbul este o specie strict protejată, pe cale de dispariție.

Conform Societății Ornitologice Române, Codalbul este o pasăre de pradă diurnă, caracteristică zonelor deschise din zona coastelor marine şi lacurilor cu apă dulce în apropierea cărora se găsesc arbori bătrâni sau insule stâncoase. Lungimea corpului este de 76-92 cm şi are o greutate de 4100 g pentru mascul şi 5500 g pentru femelă. Anvergura aripilor este cuprinsă între 190-240 cm. Adulţii au înfăţişare similară, ciocul galben, irisul galben, coada albă şi corpul maroniu. Ajung la penajul caracteristic adultului în 5-6 ani. Tinerii au ciocul, irisul, coada şi corpul închise la culoare. Se hrăneşte în special cu peşte, păsări de apă, mamifere mici şi uneori leşuri.

Distrugerea habitatelor umede, tăierea pădurilor, creşterea deranjului produs de activităţile umane, otrăvirea accidentală şi coliziunea cu palele turbinelor eoliene sunt principalele pericole ce afectează specia.