Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

„Viitorul apropiat nu poate fi decât sumbru!“ „Viitorul apropiat nu poate fi decât sumbru!“
Dacă analizăm datele statistice, rata infectărilor, a celor aflați în stare critică, haosul din invățământ, sănătate, firmele care-și închid activitatea una câte una, lipsa... „Viitorul apropiat nu poate fi decât sumbru!“

Dacă analizăm datele statistice, rata infectărilor, a celor aflați în stare critică, haosul din invățământ, sănătate, firmele care-și închid activitatea una câte una, lipsa de acțiune a guvernului liberal care minimalizează totul deși nu le mai permite oamenilor să meargă nici măcar la marile slujbe de peste an (!) pentru care ar fi trebuit să aibă de mult un plan de organizarte, guvern liberal care de un an de zile nu vorbește decât despre alegeri, așadar, dacă analizăm toată această stare de fapt și coroborăm datele care apar zilnic în presă nu putem să concluzionăm decât că viitorul apropiat nu poate fi decât sumbru.

Un studiu recent privind calitatea vieții și bunăstarea socială situează România pe ultimul loc în clasamentul statelor membre ale Uniunii Europene. România înregistrează 78,35 de puncte din 100 și se regăsește în rândul țărilor din a treia categorie din clasament, după Barbados, Bulgaria și Mauritius. Studiul atrage atenția că, în absența unor măsuri imediate care să contribuie la o recuperare durabilă a economiei, pandemia de COVID-19 amenință să anuleze progresul social din ultimii ani.

Conform tuturor previziunilor făcute de specialiști în domeniu, la sfârșitul anului criza ne va lovi din plin. Vorbim atât despre criza sanitară, și vorbim despre o puternică criză economică în sensul în care valul doi al pandemiei ar putea decima cea mai mare partea a IMM-urilor care deja resimt loviturile tot mai puternice pentru că multele promisiuni de sprijin ale guvernului liberal nu se regăsesc în realitatea cotidiană.

Asociații ale mediului de afaceri confirmă prognozele sumbre de la începutul pandemiei. Categoriile deja afectate de pandemie au nevoie urgentă de sprijin Este clar că, pentru anumite categorii de români, veniturile au scăzut substanțial. O soluție pentru perioada de criză ar fi asigurarea unui venit minim garantat, așa cum a făcut și Spania.

Aceasta măsură ar susține și consumul, care a fost lovit în ultimele luni. Conform celor mai recente date INS, comerțul cu amănuntul a scăzut, multe afaceri s-au închis deja definitiv, ceea ce înseamnă că multe persoane au rămas fără un loc de muncă. Iar pentru românii care și-au amânat ratele sau pentru companiile care au amânat plata taxelor, sfârșitul acestui an va fi foarte împovărător chiar dacă s-au anunțat posibile eșalonări. Eșalonări…din ce?!

Șomerii, de asemenea, vor fi extrem de vulnerabili în fața acestui al doilea val al pandemiei cu cocoașe și dinți de fierăstrău. Cei care au rămas fără slujbe vor avea șanse din ce în ce mai mici să își găsească un loc nou de muncă.

Mă întreb când va interveni un guvern responsabil și dacă nu va fi destul de târziu pentru că viața, sănătatea, nivelul de trai, educația, locurile de muncă, micile afaceri, firmele care privesc neputincioase cum se năruie toată munca de zeci de ani, pensiile părinților și bunicilor acestei națiuni, libertățile pentru care-au murit atât de mulți români, toate acestea contează cu adevărat. Acestea nu sunt procente într-un proces electoral pe care liberalii-l vor cât mai rapid finalizat pentru a avea toată puterea. Aceasta-i chiar viața de zi cu zi a românilor.

Ce democrație adună toată puterea într-o singură mână?

Radu Anișoara Deputat PSD

Comisia pentru Buget, Finanțe și Bănci