ZECI DE MĂCINENI ȘI-AU SPUS NEMULȚUMIRILE LA DEZBATEREA ORGANIZATĂ VINERI. APA, MAREA PROBLEMĂ!

Zeci de cetăţeni au participat vineri la întâlnirea desfăşurată la Macin organizată la solicitarea măcinenilor şi la iniţiativa deputatului Radu Anişoara, împreuna cu preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea-Horia Teodorescu.La ședința desfășurată la sediul Primăriei au mai participat și Ion Caraman-directorul al Aquaserv Tulcea, viceprimarul cu atribuţiuni de primar- Gheorghe Văcaru şi Topoleanu Nicolae-manager UAT Macin, deputatul George Șișcu.
Scopul desfăşurării acestei întâlniri a fost identificarea unor soluţii pentru rezolvarea problemelor legate de traficul greu din zona centrală a oraşului, problemele reţelei de apă, dar şi de a stimula anumiţi factori de decizie să se implice, spun organizatorii. Cetăţenii oraşului au luat pe rând cuvântul şi au expus din problemele cu care se confruntă.
„Am organizat această întâlnire după numeroasele solicitări primite la cabinetul parlamentar din Măcin, pe email, la telefon, lumea e disperată de problemele cu apa, așa că am adus în fața lor factorii de decizie, persoane care pot lua măsuri concrete, domnul președinte Teodorescu a discutat direct cu ministrul Transporturilor, nu stăm cu mâinile în sân, ne-am implicat pentru rezolvarea problemelor semnalate “a declarat deputatul tulcean Anișorara Radu.
TRAFICUL GREU AFECTEAZĂ LOCUINȚELE MĂCINENILOR, TEODORESCU PROMITE UN DRUM OCOLITOR

Primăria a propus trei variante de rute ocolitoare, dar soluţia rapidă ar fi drumul de exploatare. Însă pentru a fi pus în practică acest plan trebuie făcute estimări pentru a putea şti care este suma care trebuie alocată, a spus președintele Horia Teodorescu.
„Am discutat cu ministrul Cuc, chiar și acum în ședința de la Măcin, telefonic, despre realizarea unui drum ocolitor, pentru început e obligatoriu să stabilim care e valoarea acestei lucrări, ca să o putem finanța. Am identificat două surse de finanţare: una din fondul de rezervă bugetară şi cealaltă, o realocare din fondul Consiliului Judeţean. Aceşti bani pot daţi Primăriei, proprietara drumului, pentru a scoate la licitaţie proiectul”Ruta ocolitoare trafic greu”. Vă promit că în două săptămâni voi fi aici la Măcin cu miniștrii Cuc și Teodorovici și pană la finele anului vom rezolva problema “a spus în cadrul ședinței președintele Horia Teodorescu.
APĂ CURENTĂ, O PROBLEMĂ MAJORĂ PENTRU MĂCINENI
Legat de furnizarea apei curente, măcinenii și-au exprimat într-un glas nemulțumirea totală, îndemnând chiar Primăria la rezilierea contractului cu Aquaserv.
„Ținem apa în bidoane, e casa plină de bidoane, vă invit să vedeți, mai rău ca pe vremea lui Ceaușescu! Nu putem merge la servici mirosind urât, trebuie să ne spălăm, dar nu avem cu ce, am ajuns să car apă de la dunăre cu găleata, chiar și pentru a hrăni animalele, nici ele nu pot bea apă de la robinet, nu se poate bea, este galbenă, cu gust și miros dubios “.
„Nu suntem racordați la canalizare, aproape de zona centrală, nu știm în ce s-a învestit, ce lucrară s-au făcut, dar rezultatul nu se vede “.
„A venit o firmă să lucreze, săpau doi şi trei se uitau, dacă săpați acolo toate gropile sunt pline cu sticle goale de vodcă și Tanita… “
Reprezentantul local al Aquaserv a încercat să îi convingă pe nemulțumiți de faptul că, în acte, apa ar fi bună de consum. Astfel. Spun cei de la Aquaserv, conform buletinelor de analiză apa din Măcin ar fi cea mai bună din județ, dar, sunt obligați să o clorineze, și de aici mirosul… Justificările nu au stârnit decât zâmbete ironice…
Gurile rele spun că se încearcă și schimbarea şefului de la Aquaserv Măcin, cel care gestionează aproximativ 30 de angajați, din care însă, vorba președintelui Teodorescu, cinci cu sapă și restul cu mapa…
„În ceea ce priveşte reţeaua de apă şi canalizare, locuitorii au reclamat calitatea lucrărilor efectuate şi neterminate, de faptul că preţul apei în Macin este cel mai ridicat din judeţ, de faptul că există străzi fără canalizare, de plată apei meteorice.
Reprezentantul Aquaserv caută soluţii dar nu şi-a asumat un termen de rezolvare, deoarece modernizarea reţelei de apă este cuprinsă într-o investiţie din fonduri europene care a fost întârziată de faptul că firmele care asigurau efectuarea lucrărilor au intrat în insolventa şi apoi în faliment şi acum trebuie să se scoată iar la licitaţie şi să urmeze calea legală “a precizat deputatul Anișoara Radu.
În fine, cei care au participat la ședință au fost mulțumiți că măcar au avut în fața cui își pot vărsa ofurile și că au fost martori la promisiunile făcute, urmând să vedem și ce se va rezolva.