ZILELE TRECUTE, SISTEMUL NE-A TUNS PE TOŢI

Prin 92 am tras o bătaie de seară undeva pe Concordiei cu un grup de oameni ai muncii care credeau că noi vopseam pereţii cu îndemnuri obscene adresate tovarăşului Iliescu. Aveau şi dovada, abia vopsisem litera I pe perete când ne-au întrerupt.De unde să aibă habar că noi vroiam să scriem Iron Maiden, o literă a fost de ajuns. Vorba tardivă a unuia dintre noi: „Eu v-am zis să scriem Sepultura “.
Bătaia însă a început după refuzul de a vopsi pe deasupra, de a şterge ceea ce nici nu începusem să scriem.
Prin 94, când cei ce respectau şi impuneau ordinea socială acum cu denumirea schimbată în Poliţie, din Miliţie, au încărcat o dubă de pletoşi din rockoteca de la Sindicate, direct la Miliţie, pardon, la Poliţie, mai cu binişorul, adică palme după ceafă, mai cu grabă, adică nişte bocanci, că de, erau bocancii statului, vorba amicului Cumătru: „Dai dai, da mai pui şi piedica?! “. Ca să îşi facă planul la amenzi, mai aveau şi ei nevoie de nişte declaraţii, de nişte tineri mai sperioşi care să spună câte ceva, lucru ce nu s-a întâmplat şi i-a scos din sărite. Ameninţarea maxim de dureroasă si atunci era clasica foarfecă, deşi eram deja în alt regim, cam tot ăla, dar foarfeca rămăsese în dotare. O vorbă a stârnit atunci surprinzător de multă linişte: „Şi ce mă, crezi că dacă mă tunzi o să fim amândoi la fel de deştepţi?! “
S-au prins cu greu, palme, urlete, etc.
Peste doi ani, parcă, pe la un liceu din Tulcea, la şase – şapte după sosirea democraţiei, un alt grup de pletoşi era scos „la careu “şi ameninţat cu exmatricularea. Degeaba. Nici măcar o secundă nu ne-a trecut prin cap să executăm solicitarea. Nu au avut ce ne face.Când nu ne-a mai zis nimeni nimic, ne-am tuns singuri…
În 2016, la 26 de ani de la „democraţie “, zilele trecute, cică unui elev de la Spiru Haret I s-ar fi sugerat să şteargă de pe pagina de facebook personală un mesaj aparent critic, în fapt o simplă constatare, evaluare, a sistemului naţional de învăţământ.
Dezamăgirea vine de la faptul că l-a şters.
Păi copile, în momentul în care ai făcut asta, toţi miliţienii ăia, profesorii ăia care au fugărit elevii cu foarfeca în mână, au câştigat. Atunci tu cu mâna ta ne-ai tuns pe toţi, generaţii întregi care au refuzat să dea delete, fără să ştie măcar ce e ăla, care au refuzat să lase capul în jos. Nu e o acuzaţie, e o parare de rău pe care o scriu cu foarte multă tristeţe şi dezamăgire.