Ziua Internațională a Biodiversității și Ziua Europeană a Parcurilor, sărbătorite la Tulcea și în Delta Dunării

Perioada 22 – 24 mai, denumită și ”Săptămâna verde” a fost dedicată celebrării a două evenimente de mediu dedicate protecției și conservării biodiversității, habitatelor naturale, ariilor protejate, respectiv: Ziua Internațională a Biodiversității și Ziua Europeană a Parcurilor.

Urmând temele din acest an pentru aceste două evenimente de mediu, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) împreună cu partenerii săi au desfășurat acțiuni educative atât în Municipiul Tulcea cât și în teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării la care au participat un număr total  de 200 elevi și cadre didactice.

Astfel, Ziua Internațională a Biodiversității a fost celebrată în data de 22 mai de către elevii Liceului Teoretic “Jean Bart” din Sulina și ai Școlii Gimnaziale din localitatea Chilia Veche. În contextul temei de anul acesta, “Celebrarea a 25 de ani de acțiune pentru protejarea biodiversității”, s-a prezentat creșterea gradului de înțelegere și conștientizare asupra necesității protejării biodiversității, în special a celei existente în ariile protejate de-a lungul Dunării și în Rezervația Biosferei Delta Dunării. Copiii au fost încurajați să vorbească despre experiențele lor personale legate de descoperirea speciilor de floră și faună din Delta Dunării, au vizionat filme documentare despre biodiversitatea deltei, etc.

În data de 23 mai, elevii claselor I – VIII ai Școlii Gimnaziale din Crișan au celebrat ambele evenimente în cadrul unei activități educative organizate în coordonarea responsabilului Centrului de Informare și Educație Ecologică al ARBDD din localitate.

În data de 24 mai au avut loc activități de marcare a Zilei Europene a Parcurilor urmând recomandarea Federației EUROPARC care a lansat apelul pentru o celebrare comună a Zilei Europene a Parcurilor cu cea a Anului European al Patrimoniului Cultural, având ca temă: ”Moștenirea culturală este in natura noastră”.

La Sulina, copiii însoțiți de profesori și responsabilii Centrului de Vizitare au efectuat o excursie în teren pe unul din traseele tematice create în cadrul Proiectului implementat de către ARBDD, ”Îmbunătățirea stării de conservare a biodiversității sectorului pontic din RBDD prin conștientizare, informare, vizitare”, Proiect co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională.  De-a lungul traseului, ce pornește de la Centrul de Vizitare al ARBDD și are ca punct terminus plaja din Sulina, copiii au identificat cu ajutorul panourilor de informare și a ghidurilor realizate în cadrul proiectului, atât speciile de floră și faună din parcul orașului și de pe drumul spre plajă, cât și obiectivele de patrimoniu cultural existente în localitate. Cunoscând patrimoniul natural și cultural al zonei pontice, dar și al orașului lor, copiii pot deveni buni ghizi, pregătiți să împărtășească vizitatorilor informații despre caracterul natural și cultural unic al sectorului pontic al RBDD.

Tot în data de 24 mai, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării împreună cu Asociația Euro Tulcea și Inspectoratul Școlar Județean Tulcea a organizat o acțiune de celebrare de mediu pentru ambele evenimente, Ziua Internațională a Biodiversității, respectiv Ziua Europeană a Parcurilor. Acțiunea s-a desfășurat în Parcul Personalităților din Tulcea, unde aproximativ 100 de elevi ai claselor gimnaziale, dar și de liceu, de la Școli din municipiu, însoțiți de profesori și părinți, au identificat elemente de biodiversitate ale parcului. Organizați în zece echipaje, copiii s-au întrecut într-un concurs pornind la o ”vânătoare” de specii de plante și păsări. Totodată, elevii au identificat personalitățile de vază ale Dobrogei care au contribuit la dezvoltarea socio-culturală a zonei.

La finalul concursului, fiecare echipaj a primit diplome de participare, iar pe lângă cunoștințele dobândite, copiii au mai descoperit o ”comoară” – prietenia care s-a legat între ei în această interesantă aventură.

Această zi Europeană a Parcurilor celebrată în Anul European al Patrimoniului Cultural reprezintă o oportunitate pentru ariile protejate de a:

  • conecta oamenii cu pământul lor, realizând legătura dintre moștenirea naturală și identitatea lor culturală;
  • înțelege istoria trecutului țării noastre și a construi un viitor care să respecte patrimoniul nostru în toată diversitatea sa.