Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Ziua Internațională a Mării Negre celebrată în Rezervația Biosferei Delta Dunării Ziua Internațională a Mării Negre celebrată în Rezervația Biosferei Delta Dunării
Data de 31 octombrie marchează aniversarea Zilei Internaţionale a Mării Negre – una dintre cele mai remarcabile mări din lume. Având o suprafață de... Ziua Internațională a Mării Negre celebrată în Rezervația Biosferei Delta Dunării

Data de 31 octombrie marchează aniversarea Zilei Internaţionale a Mării Negre – una dintre cele mai remarcabile mări din lume. Având o suprafață de aproximativ 430.000 km² și atingând adâncimi de până la 2212 m, Marea Neagră este cea mai izolată mare față de oceanul planetar.

La această dată, în anul 1996, miniştrii mediului din cele şase ţări riverane – Bulgaria, Georgia, România, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina- au semnat Planul Strategic de Acţiune pentru Reabilitarea şi Protecţia Mării Negre. Acesta conţine un set cuprinzător de strategii şi măsuri pentru protecţia şi reabilitarea uneia dintre cele mai vulnerabile mări ale lumii. Planul reprezintă practic instrumentul prin care ţările riverane luptă pentru a proteja Marea Neagră împotriva poluării.

În fiecare an, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării celebrează acest important eveniment de mediu dedicat protecției și conservării biodiversității marine, respectiv Ziua Internațională a Mării Negre, printr-o serie de activități cultural-educative, prezentări, expoziții de desene, concursuri, jocuri distractive organizate în localitățile de pe teritoriul rezervației. Prin evenimentele organizate, devenite tradiționale, se urmărește conștientizarea în vederea adoptării unui comportament pozitiv și responsabil față de mediul marin și costier, pentru a împiedica poluarea acestora.

În acest an în care s-au aniversat 22 de ani de la data semnării Planului de acţiune pentru Reabilitarea şi Protecția Mării Negre Împotriva Poluării, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) în parteneriat cu Asociația “EURO Tulcea” au marcat acest eveniment împreună cu 117 elevi şi cadre didactice de la şcolile gimnaziale din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării, respectiv din  Sulina, Mila 23, Crișan, Chilia Veche.

Astfel, începând cu data de 24 octombrie au avut loc o serie de activități cultural-educative, atât în cadrul Centrelor de vizitare, informare și educație ecologică ale ARBDD cât şi la şcolile din rezervaţie, avându-se în vedere şi faptul că elevii din clasele primare au intrat în mini-vacanţă.

La Centrul de Vizitare Sulina au luat parte la activitatea de celebrare elevi şi cadre didactice de la Liceul Jean Bart Sulina, împreună cu membrii Cercului de ecologie al Palatului Copiilor Tulcea – filiala Sulina. În cadrul programului de activităţi au avut loc prezentări ale evenimentului de mediu şi importanţa respectării prevederilor Convenției pentru Protecția Mării Negre. Au fost prezentate copiilor informații referitoare la formarea Mării Negre, țările vecine, speciile caracteristice de floră și faună, tipuri de poluare a Mării Negre, pescuitul și pericolele acestuia asupra delfinilor), precum și materiale video despre speciile de floră și faună din Marea Neagră. Copiii au împărtășit experiențele lor, legate de contactul direct pe care l-au avut cu Marea Neagră, în calitate de vecini ai acesteia.

În data de 26 octombrie, reprezentanții ARBDD și ai Asociaţiei “EURO Tulcea” s-au deplasat în inima deltei, în localitatea Mila 23. La Școala Gimnazială din localitate, copiii din ciclul primar și gimnazial au fost nerăbdători să afle cât mai multe informații despre Marea Neagră. Reprezentanții ARBDD au susținut prezentări despre biodiversitatea Marii Negre, activitățile și amenințările asupra acesteia. Pe lângă jocurile de rol, legende, poezii și cântece, anagrame cu referire la Marea Neagră, pregătite de voluntarii Asociației “EUROTULCEA”, aceștia au transmis copiilor mesajul lor pentru Marea Neagră, i-au îndrumat în activitățile practice, în care au realizat diverse figurine cu specific marin.

În aceeași dată a avut loc o activitate similară, la Școala Gimnazială din Crișan, unde responsabilul Centrului de Informare al ARBDD din localitate a prezentat elevilor din ciclul primar și gimnazial semnificația evenimentului de celebrare a Mării Negre, caracteristicile și biodiversitatea marină. Activitatea, a avut ca suport didactic, setul educativ ”Cartea Mării Negre” și Ghidul educațional pentru profesori și elevi, lansat de către WWF în acest an.

În data de 31 octombrie, elevi ai clasei a V-a de la Școala Gimnazială din Chilia Veche, au marcat aniversarea Zilei Internaționale a Mării Negre, prin participarea la o activitate la Centrul de Informare și Educație Ecologică al ARBDD din localitate, organizată prin implicarea responsabilului centrului și a cadrului didactic al clasei. Copiii au luat parte la prezentări despre Marea Neagră și habitatele marine, jocuri interactive, etc.

În aceeași perioadă dedicată sărbătorii Mării Negre, a avut loc la Tulcea, Seminarul Național pentru agenţiile implicate în protecţia şi conservarea sturionilor, organizat în 30-31 octombrie, de către ARBDD și partenerul său WWF România, în cadrul proiectului LIFE FOR DANUBE STURGEONS  “Protejarea durabilă a speciilor de sturioni din zona inferioară a Dunării prin prevenirea şi combaterea braconajului şi comerţului ilegal cu specii sălbatice din sturion”.

Marea Neagră atrage interesul oamenilor de știință datorită istoriei sale unice, caracteristicilor geografice și extraordinarei vieți marine. Poluarea provenită din râuri și fluvii, care a început în anii 90, creșterea cantității de nutrienți, invazia speciilor străine, precum și pescuitul excesiv au avut efecte negative în ecosistem.

Prin evenimentele organizate în fiecare an, se urmărește cunoaşterea biodiversităţii şi importanţei mediului marin pentru tânăra generație, conștientizarea în vederea adoptării unui comportament pozitiv și responsabil față de mediul marin și costier, pentru a împiedica poluarea acestora fiind evident că există un risc serios de pierdere a unor habitate valoroase și a unor peisaje și, în cele din urmă, a biodiversității și productivității ecosistemului Mării Negre.

SURSA: ARBDD