ZIUA POLIȚIEI ROMÂNE SĂRBĂTORITĂ DE POLIȚIȘTII TULCENI

POL1La 25 martie a.c., Inspectoratul de Poliţie Județean Tulcea sărbătorește Ziua Poliției Române.

Astfel, la sediul Inspectoratului de Poliţie Județean Tulcea, a avut loc o şedinţă festivă în cadrul căreia au fost prezentate mesajele ministrului afacerilor interne – Petre Tobă şi al inspectorului general al Inspectoratului General al Poliţiei Române chestor de poliție – Bogdan Despescu.

În cadrul ședinței, conducerea inspectoratului a înmânat cadouri și a adresat felicitări și mulțumiri pentru întreaga activitate celor 21 de polițiști care s-au pensionat în cursul anului 2016.

POLPolițiștilor pensionați le-au fost înmânate diplome de recunoștință pentru eforturile depuse și rezultatele obținute în activitate.

De asemenea au fost menționați și agenții de poliție care au promovat concursul de trecere în corpul ofițerilor organizat în luna martie 2016 de Inspectoratul de Poliţie Județean Tulcea, ocazie cu care polițiștilor le-au fost adresate felicitări și li s-a urat succes în viitoarea activitate.

Motivaţia pentru care Poliţia Română îmbracă haine festive la 25 martie se regăseşte în istorie în timpul domniei lui Dimitrie Ghica, care a înmânat în anul 1822, Marelui Agă Mihăiţă Filipescu steagul Agiei legalizând funcţionarea acestei instituţii. Steagul Agiei din 1822 era confecţionat din mătase de culoare galbenă şi de forma dreptunghiulară. Pe una din feţe era pictat un chenar având în mijloc o ghirlandă, ambele din aur. Ghirlanda era timbrată cu o coroană princiară având încrucişate: buzdugane, drapele, lănci, săbii, puşti, iar sub ghirlandă se afla o balanţă. Pe cealaltă faţă a steagului era pictată Maica Domnului şezând pe tron înaintea îngerului ce-i aducea vestea cea bună (Buna Vestire).

Înmânarea la 1822 a Steagului Agiei s-a luat ca moment de referinţă pentru sărbătorirea Zilei Poliţiei Române, data de la care, anul acesta, se vor împlini 194 ani.