„Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii”

prf Instituţia Prefectului – Judeţul Tulcea, în parteneriat cu Garnizoana Tulcea, a organizat joi, 22 decembrie, începând cu ora 9.00, un ceremonialul militar şi religios  cu ocazia „Zilei Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii”.

După primirea oficialităţilor, prezentarea onorului şi intonarea imnului de stat a fost oficiat serviciul religios de către P.S. Visarion, Episcopul Tulcii, alături de un sobor de preoţi. Înainte de depunerea coroanelor şi a jerbelor de flori, prefectul Alexandru – Cristian Iordan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Mergeani, şi Viorel Tinică, din partea grupului de revoluţionari tulceni, au rostit alocuţiuni.

Prefectul Alexandru – Cristian Iordan a adresat următorul mesaj:

„22 Decembrie este ziua victoriei, este cea mai importantă zi a Revoluţiei Române din 1989. Solemnitatea de astăzi este prilejul pentru a ţine momente de reculegere în memoria celor care, murind pentru dreptate şi libertate, au făcut din această zi una a speranţei. Faţă de cei care s-au jertfit avem obligaţia de a veghea la împlinirea idealurilor Revoluţiei.

Gândurile noastre pioase pentru martirii din 1989 sunt urmate de cele care ar trebui să ne dicteze acţiunile în ideea promovării valorilor statului de drept: libertatea, egalitatea în faţa legii, transparenţa, toleranţa, egalitatea şanselor şi egalitate în drepturi. Dintre toate, libertatea a fost şi va rămâne cel mai important reper al democraţiei!”.

mitaReprezentând Consiliul Judeţean Tulcea, vicepreşedintele Dumitru Mergeani a transmis cuvântul Preşedintelui Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu:

„Evenimentele din decembrie 1989 au avut un impact pozitiv major asupra societății românești dar au adus multă suferință celor direct implicați în confruntările sângeroase din marile orașe.  Oameni de toate vârstele și-au pierdut viața și au lăsat în urmă familii îndoliate, care simt și astăzi un gol în suflet atunci când evocăm Revoluția din 1989.

La Tulcea nu s-au tras focuri de armă dar doi tulceni , Corneliu Gavrilov și Mihai Serian, și-au dat viața înainte de vreme pentru dobândirea libertății noastre.

Astăzi le pomenim numele cu recunoștință și, în numele cetățenilor județului Tulcea, depunem un buchet de flori la monumentul care le evocă jertfa”.

După depunerea coroanelor şi jerbelor la troiţa de lângă Catedrala „Sfântul Nicolae”, oficialităţile şi preoţii s-au deplasat la Cimitirul „Eternitatea” pentru o slujbă religioasă la mormântul eroului Corneliu Gavrilov.