160 de ani de la înființarea Comisiei Europene a Dunării

14956558_1152954008107138_8165978301211624130_nPreședintele Horia Teodorescu a participat joi, 3 noiembrie 2016, la ceremonia de dezvelire a bustului lui Sir Charles Augustus Hartley, eveniment organizat cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la înființarea Comisiei Europene a Dunării la Sulina.

 „Mă înclin cu respect în fața faptelor ce stau mărturie acelor timpuri marcate de progres, când ținutul nostru a cunoscut o dezvoltare majoră și de necontestat odată cu instalarea aici a Comisiei Europene a Dunării. Meritele lui Sir Charles Augustus Hartley sunt incontestabile, de aceea acest bust ce a fost dezvelit astăzi, în onoarea domniei sale, este un omagiu adus unui om care a făcut atât de multe pentru dezvoltarea navigației pe Dunăre și a județului Tulcea, a declarat Horia Teodorescu.
În spatele acestui eveniment stau mai mulți oameni inimosi, spune Horia Teodorescu. „Este o initiativă știută numai de o parte din cei care sunt aici. Eu îi felicit pe cei care au trudit și, fără multe vorbe, în tăină, au reușit să facă acest lucru“, a mai adăigat acesta.
„Sper să avem același vis și să facem din această zonă a lumii o zonă prosperă. (…) Să știi că la tine în țară trăiește <<bunicul>> Comisiei Europene înseamnă foarte mult“, a declarat Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor Europene, prezent la eveniment.
Comisia Europeană a Dunării a fost înființată pentru înlesnirea navigației fluviale pe Dunăre și ieșirea la Marea Neagră.
După războiul de independență și încorporarea Dobrogei, Regatul României a devenit membru cu drepturi depline al Comisiei Europene a Dunării. La 18 august 1938 s-a ajuns la „Aranjamentul de la Sinaia”, prin care s-a desființat organismul internațional al CED și s-a înființat, în schimb, „Administrația Dunării de Jos”, organism aflat sub controlul guvernului României.

 

Sir Charles Augustus Hartley a fost  timp de 50 de ani inginer șef al Comisiei, calitate în care a coordonat regularizarea canalului Sulina și a făcut Dunărea navigabilă pe brațul Sulina inclusiv pentru nave maritime.