Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Măsuri privind organizarea activităților de remediere și igienizare, în vacanța de vară, a unităților de învățământ din județul Tulcea Măsuri privind organizarea activităților de remediere și igienizare, în vacanța de vară, a unităților de învățământ din județul Tulcea
Pe parcursul vacanței de vară se vor executa lucrări de igienizare la toate unitățile de învățământ. Termenul preconizat pentru finalizare este 1 septembrie 2015.... Măsuri privind organizarea activităților de remediere și igienizare, în vacanța de vară, a unităților de învățământ din județul Tulcea

SDD_Apa la scoala din Letea_2Pe parcursul vacanței de vară se vor executa lucrări de igienizare la toate unitățile de învățământ. Termenul preconizat pentru finalizare este 1 septembrie 2015.
Conducătorii unităților de învățământ au prezentat autorităților locale necesarul de materiale sau lucrări, astfel încât să fie finalizate până la începutul noului an școlar.
La majoritatea școlilor din mediul rural, lucrările de igienizare și curățenie se vor face cu personalul de serviciu din unitățile de învățământ, materialele fiind achiziționate din surse ale autorităților locale.
Având în vedere că, în ultimii ani, nu s-au repartizat sume de la bugetul de stat, prin Hotărâri de Guvern, pentru unități de învățământ, s-a propus ca lucrările începute în anii anteriori și nefinalizate, în stadiu de realizare peste 90%, să fie finanțate din surse locale:
-Scoala Gimnazială Văcăreni, corp A-Asigurare utilități-grup sanitar cu apă curentă
– Școala Gimnazială Cerna, corp C- Asigurare utilități – grup sanitar cu apă curentă, centrală termică
Probleme sunt la școlile care nu sunt autorizate sanitar, din cauza lipsei utilităților și a unor degradări la clădiri, unde autoritățile locale nu au posibilitatea de a finanța lucrările de reabilitare:
-Școala Gimnazială Izvoarele – necesită lucrări de înlocuire acoperis, remediere tencuieli, pardoseli, zugrăveli, extindere grup sanitar
-Școala Gimnazială Cataloi, corp A- înlocuire acoperiș, consolidare, instalații, amenajare grup sanitar.
-Școlile Caraorman, Letea, Periprava nu pot obține autorizație sanitară de funcționare, din cauza lipsei apei potabile, în localitățile respective neexistând sistem centralizat de alimentare cu apă.
-La Școala C.A. Rosetti, reabilitată în anii anteriori, cu realizarea unei surse proprii (puț forat), apa nu este potabilă, necesitând tratare suplimentară. Vidanjarea bazinului aferent grupului sanitar cu apă curentă se face cu greutate și întârziere, deoarece autoritățile locale nu dispun de utilaje, iar transportul din alte localități se face numai pe apă. Primăria comunei C.A. Rosetti a alocat sumele necesare pentru rezolvarea acestei situații, în timpul vacanței de vară.
În mediul rural, sunt unități de învățământ care dispun de mai multe corpuri de clădiri. Astfel, sunt localități în care clădirile pentru învățământ primar sau gimnazial sunt autorizate sanitar, iar corpuri adiacente, in care își desfășoară activitatea copiii de grădiniță sau clasa pregătitoare, nu sunt autorizate, neavând grupuri sanitare adaptate copiilor de vârstă mică, necesitând și lucrări de reabilitare sau dotare (Hamcearca, Casimcea, Frecăței, Mihail Kogălniceanu, Valea Nucarilor, Turda, Văcăreni).
În prezent, sunt în stadiu de construcție clădiri noi pentru grădinițe, în localitățile Frecăței și Valea Nucarilor, în cadrul Proiectului Reforma Educației Timpurii în Romania (PRET), derulat de Ministerul Educației și Cercetării Științifice. În cadrul acestui proiect, grădinițele din localitățile Văcăreni, Turda, Mihail Kogălniceanu și Jijila sunt în stadiu de proiectare și pregătire licitație pentru execuția lucrărilor.