Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în rezervă şi în retragere – filiala Tulcea şi-a prezentat bilanţul pe anul 2015

IMG_1837Vineri 25 martie a avut loc ședința de bilanț a Adunării Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere (din Ministerul Apărării Naţionale) – filiala Tulcea.

Evenimentul a avut loc începând cu ora 11.00, la sediul Cercului Militar din municipiul Tulcea.

Prim-vicepreședintelui filialei, cpt. cdor. (r.) Romeo Stoica, a adus la cunoștința persoanelor interesate  că cei 2% din impozitul pe venit pot fi direcționați și către ANCMRR, tot el a prezentat raportul de activitate pe anul 2015.

IMG_1840„In anul 2015, filiala Tulcea a A.N.C.M.R.R. a fost condusa de un Comitetet format din 7 membrii, 2 supleanti, un contabil, un cenzor,  iar Biroul Permanent din 5 membrii, dupa cum urmeaza:

presedinte – contraamiral de flotila (r.) FILIP NICOLAE, primvicepresedinte – cpt. cdor. (r.) STOICA ROMEO, vicepresedinte si purtator de cuvant al filialei – cdor. (r.) ZAHARIA ION, secretar executiv – cdor .(r.) SAVU RADU, coordonator pentru subfiliala BABADAG – col. (r.) SOLOM DRAGOS, casier – Asp. (r.) BOSTAN VASILE , membru M.M. pr. (r.) DAMIAN ION, contabil- col. (r.) STROE EOGEN, cenzor col. (r.) EPURE ROMICA si membrii supleanti M.M. pr. (r.) CHIZELNICOV NIFON si M.M. pr. TUDOR DUMITRU.

Biroul Permanent al filialei fiind format din contraamiral de flotila. (r.) FILIP NICOLAE, cpt.cdor.(r.) STOICA ROMEO, cdor. (r.) ZAHARIA ION, cdor. (r.) SAVU RADU, si Asp. (r.) BOSTAN VASILE.

IMG_1833Pe timpul desfasurarii activitatii, in anul 2015  Comitetul s-a preocupat pentru punerea in aplicare a Hotararii Adunarii Generale, respectarea Statutului, organizarea unor activitati de comemorare a eroilor cazuti pe campurile de lupta, organizarea unor activitati recreeative, intruniri de informare si participarea membrilor filialei la diferite activitati mondene organizate de garnizoana, Prefectura, Consiliul Judetean si Primarie.

Prioritatile Comitetului si B.P. al filialei au fost legate in special de rezolvarea problemelor de informare cu Legi si documente specifice domeniului de activitati ale membrilor si utile lor, dar si:

– activitati de relaxare (intruniri, excursii);

– analizarea si sprijinirea activitatii C.A.R. – P.M. arondata pe langa A.N.C.M.R.R., pentru functionarea in conditii foarte bune in interesul membrilor sai, conform Art. 30 pct. 3 din Statut.

IMG_1834Membrii Comitetului s-au preocupat pentru realizarea sarcinilor statutare, a celor reiesite din Hotararile Consiliului Director, de informarea membrilor filialei cu problemele prezentate in Buletinele informative, Legile noi aparute (223/2015 si OUG 57/2015) de interes general si specific, Comunicatele A.N.C.M.R.R. cu privire la activitatile si intalnirile la Parlament si Guvern pentru discutarea unor probleme legate de legea Pensiilor Militare, Legea fiscala L 665/2015, precum si a Informarilor facute de Prefectura, Consiliul Judetean, Primarie, sau Comenduirea de Garnizoana.

In cadrul informarilor periodice, membrilor filialei li s-au prezentat si problemele stabilite in Sedintele Comitetului Consultativ de Dialog Civic Judetean la care au participat de fiecare data contraamiral de flotila (r.) FILIP NICOLAE si col. (r.) EPURE ROMICA – presedintele C.A.R. – P.M. TULCEA.

IMG_1844In anul 2015, B.P. al filialei a intocmit lucrarile de propunere pentru avansari in grad, pentru Cpt. Cdor. (r.) SAVU RADU, Lt. Cdor.(r.) HORNEA MIHAI, Plt. Maj.(r.) POPA MARIAN si Lt. Cdor. (r.) CHERCIU VICTOR, conform repartitiei facuta de B.P. Central, insa a fost avansat decat cpt. cdor. (rtg.) SAVU RADU, pentru ceilalti nedandu-se curs propunerilor, in special datorita Ordinului M 132/2012 care este drastic in privinta avansarii la gradul urmator a cadrelor militare in rezerva si care impune obligatoriu avizul Comandantului C.M. Zonal sau al C.J-ului.   De la Seful Departamentului Resurse Umane a A.N.C.M.R.R., am primit indrumarea de a face propuneri pentru avansari doar pentru cadrele militare in retragere, deci cei care au varsta de cel putin 63 de ani. Se asteapta noi reglementari, sau amendamente la Ordinul M 132, aceasta in urma discutiilor purtate de Presedintele A.N.C.M.R.R., dl. gl. (r.) prof. dr. univ. MIHAI ILIESCU cu Ministrul Apararii Nationale privind modificarea conditiilor privind avansarea celor propusi care provin din randul cadrele militare in rezerva, avansarea sa se faca fara a mai fi nevoie de vizita medicala (intrucat acestia nu sunt in activitate pentru a fi propusi sa indeplineasca anumite misiuni sau sa plece in teatrele de operatiuni) si nici de aprobarea comandantilor de C.M.Z. si C.M.J-uri intrucat la unitatile militare momentan Statele de la Pace sunt echivalente cu cele la razboi, deci o posibila concentrare a celor din rezerva pe anumite functii ar fi mai putin probabila deocamdata.

In luna noiembrie a anului 2015, contraamiral de flotila (r.) FILIP NICOLAE a participat la Conferinta Nationala a A.N.C.M.R.R., dupa care a informat membrii sai cu problemele dezbatute precum si cu Hotararea Conferintei Nationale a A.N.C.M.R.R. Deasemeni, membrii Filialei au fost informati si cu problemele dezbatute in cadrul Sedintelor Comitetului Director la care a participat si cdor. (r.) ZAHARIA ION.

In 2015

1- PE LINIA PROTECTIEI SOCIALE:

– s-a asigurat asistenta medicala de specialitate si competenta prin doamna

doctor lt. col. (r.)  NICOLAE SICINSCHI MIOARA precum si o

informare de catre dansa privind asistenta medicala si modul de distribuire

a retetelor gratuite, precum si obtinerea contravalorii medicamentelor

cumparate de pacientii care au dreptul la medicamente gratuite;

– C.A.R.- P.M. care fiinteaza pe langa A.N.C.M.R.R.,  a functioneat cu

rezultate foarte bune, lucru apreciat si la Adunarea Generala a membrilor

sai, care a avut loc pe 30.01.2016;

– s-a acordat de catre Comanda Garnizoanei facilitatea desfasurarii unor

activitati in Sala de festivitati a Cercului Militar Tulcea;

– s-a obtinut prin B.P. Central, Departamentul Recuperare Medicala si

Recreere, bilete la Statiuni de odihna si tratament, dl. Gl.bg. (r.) dr. ENEA

GHEORGHE dand dovada de intelegere si rezolvand si particular unele

solicitari privind locul sau perioada dorita.

 • – PE LINIE CULTURALA

-participari la simpozioane si expuneri pe diferite teme privind cunoasterea si cinstirea trecutului armatei romane, de pastrare a traditiilor militare si venerarea inaintasilor ;

-participarea cpt. cdor. (r.) STOICA ROMEO la expozitia organizata de NICOLETA TACU din Rovigo, Italia cu tema “Comparatie intre Delta Pad si Delta Dunarii”;

-participarea la adunari festive, de prezentari de carte, precum si expozitii de sculptura a Asp. (r.) TOADER GHEORGHE ;

3- PE LINIA ACTIVITATILOR FESTIVE SI COMEMORATIVE

 • la cele care au avut loc in garnizoana, filiala, prin membrii comitetului, a participat de fiecare data la ceremoniile urmate de depuneri de coroane de flori cu prilejul evenimentelor istorice. La toate aceste activitati, ca deobicei primaria Tulcea ne-a asigurat jerbele de flori, fapt pentru care multumim pe aceasta cale.

Dorim sa specificam ca este necesara o participare mai larga din randul membrilor filialei la toate activitatile desfasurate.

Pentru sprijinirea actiunilor festive si de recreere desfasurate in cadrul filialei  au dat dovada de multa solicitudine in mod deosebit domnul Presedinte al Consiliului Judetean, dl. HORIA TEODORESCU, Prefectul judetului, dl. MARIN BADITA, Guvernatorul Administratiei Biosferei Deltei Dunarii, dl. EDUARD SIMION, viceprimarul municipiului, dl. STERE SACU si nu in ultimul rand comandantul garnizoanei, dl. cdor. TUDOREL IVANA, fapt pentru care le aducem multumiri, dorind in continuare o colaborare stransa cu dansii. Activitatile desfasurate pe parcursul anului 2015 au fost urmatoarele:

 • pe data de 29 aprilie la Casa Armatei s-a desfasurat o activitate dedicata Zilei Rezervistului, la care primvicepresedintele a prezentat un material privind implinirea a 90 de ani de la infiintarea primelor formatiuni ale cadrelor militare in rezerva si retragere, activitate la care s-au acordat Diplome Comemorative, iar apoi cu implicarea domnului Presedinte al C.J., dl. HORIA TEODORESCU si a Presedintelui filialei, dl. contraamiral de flotila (r.) NICOLAE FILIP, s-a organizat o masa festiva pentru membrii filialei, la restaurantul hotelului EUROPOLISS;
 • De Ziua Persoanelor Varstnice mai multi membri ai filialei au participat la sala M.Kogalniceanu la un simpozion dedicat acestei zile, apoi au vizionat o piesa de teatru la teatrul Jean Bart. Tot cu prilejul acestei Zile, Consiliul Judetean al Persoanelor Varstnice, prin Presedintele sau col. (r.) NASTAC GHEORGHE si cpt. cdor. (r.) DUMITRESCU OVIDIU, au organizat o excursie la manastirile din judet, oferind doar un loc pentru participarea unui membru al filialei.
 • Pe 15 august cdor. TUDOREL IVANA, Comandantul Garnizoanei, a invitat la activitatile dedicate ZILEI MARINEI cativa membrii ai filialei (ce-i drept un numar restrans, datorita capacitatii reduse de locuri a navei FORTUNA, de unde s-a asistat la parada navelor si concursurile marinaresti specifice, iar apoi la un mic protocol la nava de comandament SIRETUL);
 • In lunile mai si septembrie vicepresedintele filialei, cdor. (r.) ZAHARIA ION a sprijinit filiala A.N.C.M.R.R. SIBIU pentru a organiza excursii in Delta Dunarii (cazare transport si masa), activitate care s-a desfasurat de fiecare data cu participarea a peste 50 de persoane, acestia fiind foarte multumiti de conditiile oferite si de locurile vizitate, manifestandusi dorinta de a se organiza in comun cu membrii filialei Tulcea a unei excursii in Delta in acest an;
 • Prin implicarea Presedintelui filialei, contraamiral de flotila (r.) FILIP NICOLAE, a col. (r.) EPURE ROMICA, a cdor. (r.) ZAHARIA ION si a col. (r.) AVRAMOAICA CONSTANTIN s-a organizat la Restaurant Insulita, revelionul pentru membrii doritori ai A.N.C.M.R.R. filiala Tulcea, unde familiile acestora au socializat, inchegandu-se relatiile dintre unii membri, iar atmosfera a fost foarte placuta.
 • la sedintele Institutiei Prefectului, privitoare la pensionari si persoane          varstnice, presedintele filialei precum si presedintele C.A.R. – P.M. au fost invitati spre consultare si schimb de experienta, punand in discutii in cadrul sedintelor si problemele cu care se confrunta membrii filialei referitoare la furnizarea apei, a caldurii, si a pretului apei si gigacaloriei, precum si a modului de procurare a retetelor gratuite sau compensate din farmacii.

Amintim ca sunt cadre militare in rezerva care participa  activ la solutionarea unor probleme de interes public, fiind incadrate in difeite functii in administratia locala, iar altii avand functii importante in unele institutii. Deasemeni sunt membrii ai filialei care-si desfasoara activitatea la diferite firme sau banci atat in Tulcea, cat si in Constanta, toti demonstreaza seriozitate si competenta pregatirii lor.

RELATIILE FILIALEI CU CONDUCEREA GARNIZOANEI, A C.M.J.  SI A ALTOR UNITATI MILITARE

Relatiile cu conducerea garnizoanei sunt foarte bune, cdor. IVANA TUDOREL inlesnindu-ne de fiecare data posibilitatea desfasurarii activitatilor noastre la Cercul Militar, conform protocolului incheiat intre M.Ap.N. si A.N.C.M.R.R. si uneori invitandu-ne la actiuni organizate de Garnizoana cu prilejul diferitelor evenimente.

Relatiile filialei cu C.M.J. Tulcea sunt deasemeni bune, C.M.J. Tulcea furnizand prompt documente expediate de diferite structuri catre filiala Tulcea. Unii membrii sunt insa nemultumiti de modalitatea C.M.J.-ului de a inainta date referitoare la activitatea lor, catre Casa de Pensii Sectoriala a M.Ap.N. pentru calculul pensiei precum si de faptul ca fata de alte C.M.J.-uri, unde comandantii au avizat favorabil propunerile pentru avansari ale unor rezervisti, la noi lucrarile de propuneri nu au fost avizate.

RELATIILE CU MASS-MEDIA

Acestea s-au bazat in general pe informare reciproca, dar si cu publicarea in presa locala de catre col. (r.) STROE EOGEN, a unor probleme privind pensionarii militari si chiar si prin articole inetresante de factura economica publicate in revista CAPITAL de catre cdor. (r.) BACANU GHEORGHE, sau pe site-ul A.N.C.M.R.R de catre cpt. cdor. (r.) STOICA ROMEO., a activitatilor desfasurate in cadrul filialei si col. (r.) SEBENCU SAVA cu fotografii postate de la diferite evenimente din viata asociatiei.

ACTIVITATEA C.A.R.-P.M.

La filiala noastra, activitatea C.A.R. este desfasurata foarte bine, fiind de un real folos membrilor sai. Implicarea si seriozitatea de care au dat dovada presedintele C.A.R.-P.M. col.(r.) EPURE ROMICA., Asp. (r.) BOSTAN VASILE, a contabilei FILIP NICULINA, a cenzorului – col. (r.) STROE EOGEN, dar si a membrilor comitetului col. (r.) IVAN VICTOR, col. (r.) STAN VASILE,  cdor. (r.) ZAHARIA ION si cpt.cdor. (r.) STOICA ROMEO, au facut sa nu existe probleme la acordarea sau restituirea imprumutului, toti membrii fiind multumiti de cadrul legal in care se desfasoara activitatea.  In organizatia noastra C.A.R. sunt inscrise si foste cadre ale M.I. precum si cadre active ale C.M.J. sau al unitatilor militare din judet.  Numarul de membrii a crescut substantial in 2015 ajungand la aceasta data la peste 800 de membrii, crescand cum era si normal  fondul pentru acordare a imprumuturilor si putand acum acorda o suma mai mare de imprumut. Cu toate rezultatele pozitive, nu putem trece cu vederea ca activitatea a fost umbrita de o disensiune cu cpt. cdor. (r.) POPESCU IOACHIM, cu care C.A.R. – P.M. este in proces (insa acesta nu face parte din randul membrilor A.N.C.M.R.R.).

Pe data de 30.01.2016 s-a desfasurat Adunarea Generala a C.A.R. -P.M., unde membrii sai au fost informati pe larg de activitatea pe anul trecut, asupra situatiei bugetare, precum si stabilirea unor probleme statutare pentru acest an . Deasemeni au avut lac si alegerile Comitetului de conducere pentru urmatorii 4 ani, Comitetul ales fiind format din col. (r.) EPURE ROMICA – presedinte, col. (r.) IVAN VICTOR –  primvicepresedinte, cpt. cdor. (r.) STOICA ROMEO, cdor (r.) COBUZ  NICOLAE si lt. cdor. (r.) BONTOI CONSTANTIN – membrii, Col. (r.) STROE EUGEN – presedintele comisiei de cenzori, col. (r.) SERBENCUSAVA si SPATARU NICOLAE – cenzori

PLANUL CU PRINCIPALELE ACTIVITATI

La inceputul anului trecut au fost planificate activitatile de comun acord cu membrii prezenti la Adunarea Generala si fata de anii trecuti in 2015 in filiala noastra s-au desfasurat activitatile planificate, uneori insa avand un numar restrans de participanti, fie datorita serviciilor in care sunt implicati membrii filialei sau activitatilor din gospodariile pe care la au in afara localitatii.

DISCIPLINA

Ca si in ceilalti ani s-a situat la nivelul cerintelor structurii sociale proveniente a membrilor organizatiei. Armata se caracterizeaza prin disciplina si deprinderile dinainte formate nu se pierd usor. Ca deobicei cadrele militare in rezerva si retragere se bucura de aprecierea  persoanelor cu care desfasoara activitati sau intra in contact.

EVIDENTA MEMBRILOR SI A DOCUMENTELOR ORGANIZATIEI

Exista interes pentru a se lucra corect cu documentele. Ele sunt inregistrate si pastrate in dosare conform utilitatilor de catre primvicepresedinte. Evidenta membrilor organizatiei precum  si evidenta incasarilor si cheltuielilor este tinuta la zi de catre aspirant (r.) BOSTAN VASILE existand transparenta in prezentarea acestora, verificarea contabilitatii fiind facuta de col. (r.) STROE EUGEN si col. (r ) EPURE ROMICA.

NUMARUL MEMBRILOR CADRELOR IN REZERVA SI RETRAGERE

 • numarul de membrii A.N.C.M.R.R. in 2015 a fost de 72, fiind 1 amiral, 42 ofiteri superiori, 4 ofiteri inferiori, 20 maistrii militari si 5 subofiteri.

Acesta nu s-a ridicat insa la nivelul propus si adoptat la inceputul anului 2015, chiar daca a crescut cu  8 numarul membrilor, nu ne putem declara multumiti cam din aceleasi motive ca in fiecare an:

 • neplata cotizatiei de catre toti membrii, fapt pentru care unii dintre ei au fost exclusi conform art. 13 pct. b din Statut, aceasta in conditiile in care taxa a fost doar simbolica, de 3 lei pe luna, neputand acoperi necesitatile vietii filialei. lipsa unor donatii si sponsorizari;
 • nerealizarea de venituri din activitati proprii;
 • numarul mic de inscrisi in organizatie.

Cotizatia pentru anul 2016 a fost stabilita la Sedinta Consiliului Director la valoarea  de 5 lei lunar, adica 60 de lei anual;

Cu acest prilej va informam ca membrii Comitetului au demarat demersurile pentru obtinerea Statutului Juridic al filialei. Pentru aceasta insa este necesara o suma destul de mare de bani, pe care nu o putem obtine decat din cotizatii.

Exercitiul bugetar va fi prezentat de domnul. col (r.) STROE EOGEN iar Raportul Cenzorului va fi prezentat la urmatorul punct al Ordinei de Zi de domnul col. (r.) EPURE ROMICA. Documentele justificative pentru cheltuieli  pot fi consultate la sfarsitul fiecarei luni de catre orice membru al filialei.

Pentru imbunatatirea activitatii A.N.C.M.R.R. – filiala Tulcea, in anul 2016, propunem Adunarii Generale spre aprobare urmatoarele masuri:

 • contactarea cadrelor militare in rezerva si retragere neinscrise in organizatie, sau care au pierdut calitatea de membru datorita neplatii cotizatiei, in vederea reinscrierii acestora in randul membrilor A.N.C.M.R.R.;
 • intensificarea activitatii B.P. pentru rezolvarea tuturor problemelor membrilor filialei, ce tin de competenta Biroului Permanent (sanatate, statiuni, audiente, solicitare cazari camine de garnizoane in cazuri deosebite, solicitari servicii funerare militare, etc.);
 • acordarea carnetului de “membru sustinator” persoanelor din afara filialei, care sprijina frecvent filiala noastra in rezolvare problemelor si propagarea unei imagini pozitive;

         – propunerea ca promovarea in grad a cadrelor militare in rezerva si retragere sa fie ca o rasplata morala pentru activitatea desfasurata in cariera postmilitara activa;

         – de anumite facilitati vor putea beneficia doar membrii cotizanti. Acestea sunt:

– repartizarea de bilete la statiunile de odihna;

– propunerea pentru avansari;

– participarea la organizarea sarbatoririi unor evenimente sau excursii.

– studierea impreuna cu Presedintele Consiliului Local a posibilitatii acceptarii unui consilier voluntar, din randul cadrelor militare in rezerva si retragere care pot contribui in domeniul administrativ, juridic, medical, stiintific, cultural si in situatii de urgenta.

PRESEDINTELE  A.N.C.M.R.R. FILIALA TULCEA

      Contraamiral de flotila (r.)

                                               NICOLAE  FILIP