Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Bani guvernamentali pentru Tulcea prin Programul Național de Dezvoltare Locală: peste 400 de milioane de lei pentru drumuri, 150 de milioane de lei pentru canalizări Bani guvernamentali pentru Tulcea prin Programul Național de Dezvoltare Locală: peste 400 de milioane de lei pentru drumuri, 150 de milioane de lei pentru canalizări
  Guvernul României a alocat o sumă record pentru județul Tulcea prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) II: în total, județul nostru... Bani guvernamentali pentru Tulcea prin Programul Național de Dezvoltare Locală: peste 400 de milioane de lei pentru drumuri, 150 de milioane de lei pentru canalizări

 

Horia Teodorescu

Horia Teodorescu

Guvernul României a alocat o sumă record pentru județul Tulcea prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) II: în total, județul nostru a primit 760 de milioane de lei, cea mai mare sumă fiind alocată pentru investiții în infrastructura rutieră (aproape 500 de milioane de lei sunt destinați unor astfel de investiții), urmată de suma pentru rețelele de canalizare din județul Tulcea: aproximativ 150 de milioane de lei au această destinație. Este o șansă uriașă pe care o primește județul nostru, aceea de dezvoltare cu fonduri guvernamentale.

 Organizația județeană a PSD Tulcea informează că suma totală a finanțării obiectivelor și proiectelor aprobate prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2 – PNDL 2, în județul Tulcea se ridică la 760.678.035,62 lei.  Județul Tulcea este situat pe locul 18 într-un clasament național, pe primele locuri fiind județe cu un număr dublu sau chiar triplu de unități administrativ teritoriale.

Sute de mii de locuitori ai județului nostru vor beneficia de condiții mai bune de educație și de viață cotidiană, odată cu finalizarea lucrărilor, urmare a faptului că banii alocați vizează cu prioritate rezolvarea nevoile comunităților  privind construcția-modernizarea de creșe și școli,  alimentarea cu apă,  rețeaua de canalizare, construcția,amenajarea ori modernizarea drumurilor.

Practic, în județul Tulcea suma disponibilă pentru construirea ori modernizarea creșelor și școlilor, este de  57.234.747,32 lei.

poza PNDL comunicatPentru extinderea rețelelor de canalizare s-au alocat 144.435.685,36 de lei, iar pentru introducerea apei curente 17.982.361,95 lei.

În ceea ce privește reabilitarea sau amenajarea drumurilor resursa financiară pentru următorii trei ani – până-n 2020 – este de 481.203.509,96  lei.

Câteva exemple relevante pentru nevoile și așteptările comunităților din județul nostru care-și găsesc răspunsul prin PNDL 2 sunt:

  • Reabilitare DJ 222 Ceamurlia de Sus – Sarighiol de Deal – limită județ Constanța (24.636.026,30 lei) și DJ 222 A Horia Hamcearca (27.281.414 lei) – proiecte ale Consiliului Județean Tulcea
  • Îmbunătățirea capacității de preluare a apelor meteorice din municipiul Tulcea (20.202.052,83 d elei) – proiect al Primăriei Municipiului Tulcea
  • Modernizarea străzilor din orașul Măcin (32.327.141 lei) – proiect al Primăriei Orașului Măcin
  • Rețea de canalizare în localitatea Sălcioara (11.320.187 lei) și Asfaltare străzi în comuna Jurilovca (10.242.531 lei) – proiecte ale Primăriei Comunei Jurilovca
  • Asfaltarea drumurilor de interes local în comuna Luncavița (23.841.434 lei) – proiect al Primăriei Comunei Luncavița
  • Modernizarea străzilor de interes local în satele Frecăței, Cataloi, Poșta și Telița – 11,510 kilometri (12.755.994,27 de lei) – unul dintre cele 12 proiecte ale Primăriei Comunei Frecăței

Din acest moment revine primarilor fiecărei localități responsabilitatea de a întocmi ori completa documentația legală necesară fiecărui proiect, pentru ca banii să ajungă acolo unde este nevoie de ei.

Lista completă a obiectivelor și proiectelor PNDL 2, pentru localitate și județ este disponibilă aici: http://www.mdrap.ro/lucrari-publice/pndl/-8564

La nivel național, PNDL 2 înseamnă un efort de 30  de miliarde lei, angajat până-n 2020.

Au fost depuse peste 13.000 de proiecte cu o valoare totală de peste 67 miliarde lei, mai mult decât dublu decât suma de 30 miliarde lei alocată prin lege pentru perioada 2017-2020. Au fost selectate științific, pe baza unor criterii obiective, peste 6.851 de proiecte cu valoare totală de 29,9 miliarde lei. Proiectele au fost depuse de autoritățile locale în funcție de necesitățile reale ale comunităților.

Astfel, la nivel național, a rezultat următoarea repartizare a fondurilor:

  • 9 miliarde lei pentru rețele de alimentare cu apă și canalizare
  • 16 miliarde lei pentru drumuri și poduri (județene, comunale sau orășenești)
  • 4 miliarde lei pentru unități de învățământ (creșe, grădinițe, școli, colegii)
  • 1 miliard lei pentru unități medicale.

Pentru prima dată  fondurile de dezvoltare sunt distribuite pe baza unei formule matematice echilibrate, nepartizane politic, care a luat în calcul, în primă etapă, alocarea fondurilor pe județe și apoi repartizarea  în interiorul județelor.

În formula alocării fondurilor pe județe sunt patru indicatori luați în calcul: numărul de localități din județ, populația județului, suprafața județului și impozitul pe venit încasat pe județ. Ca urmare , indiferent de culoarea politică a președinților de consilii județene sau de bazinul electoral, județele au primit bani după criterii obiective raportate la cei patru indicatori privind structura demografică și administrativă și capacitatea financiară a acestora.

Astfel, în PNDL II, raportul dintre județul care primește cei mai mulți bani și județul care primește cel mai puțin este de 2,4, realitate care demonstrează asigurarea  unei finanțări echilibrate la nivelul întregii țări, în beneficiul tuturor cetățenilor.

Presedinte,

HORIA TEODORESCU