Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Reprezentanţii AquaServ au marcat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, receţia lucrărilor la sistemul de canalizare din localitatea Sulina (inclusiv staţie de pompare...
Conferinţa de presă a avut loc la sediul Primăriei

Conferinţa de presă a avut loc la sediul Primăriei

Reprezentanţii AquaServ au marcat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, receţia lucrărilor la sistemul de canalizare din localitatea Sulina (inclusiv staţie de pompare în cel mai esti oraş).

Contractul pentru lucrari “Reabilitarea şi extinderea reţelelor de distribuţie şi a sistemului de canalizare inclusiv staţii de pompare in Sulina” a fost semnat în data de 29 aprilie 2009.

Obiectivul contractului: extinderea şi îmbunătăţirea infrastructurii pentru apă şi apă uzată la nivelul aglomerării Sulina.

„Înainte de proiect, sistemul  de alimentare cu apa potabila deservea 75% din populaţie, iar numarul de branşamente vechi era de 1303.  Reţeaua de distribuţie avea 12 kilometri cu diametre între 80 şi 300 milimetri. Peste 85 % din conducte aveau peste 40 ani vechime“, a precizat Ionel Caraman, şeful AquaServ.

Contractul de lucrări a fost atribuit în urma unei licitaţii publice deschise, cu respectarea prevederilor legislaţiei româneşti în domeniu, firmei SC DELTACONS SA Tulcea în asociere cu S.C. FILCONSTRUCT S.R.L. Sarichioi. Valoarea contractului a fost semnată pentru 27.855.775 lei, iar valoarea finală a contractului este de 25.741.222 lei fără TVA.

„După implementarea proiectului, reţeaua de distribuţie apă potabilă însumează 17.288,5 metri, sistemul de colectare ape uzate măsoară aproximativ 16.470 metri. S-au realizat 1268 de branşamente şi 1210 racorduri de canalizare şi s-au contruit patru staţii de pompare a apelor uzate menajere“, a adăugat Alexandru Stroie, director al Deltacons.

Sistemul asigură alimentarea cu apă continuu, 24 ore pe zi, 365 zile pe an.

Comisia de recepţie, formată din reprezentanţi ai beneficiarului şi ai constructorilor, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, ai Inspectoratului de Stat în construcţii, ai Administraţiei Naţionale a Apelor Române, ai Autorităţii de Management şi Organismului Intermediar pentru POS-ul de Mediu, ai Consultanţilor supervizare, alţi experţi vor efectua recepţia la Sulina.

Despre proiect

Investiţiile fac parte din Proiectul “Reabilitarea şi extinderea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Tulcea”,  aprobat de Comisia Europeana in data de 27 mai 2008 şi confirmat prin Ordinul Ministerului Mediului 982 din 25.08.2008, pentru finanţarea prin Programul Operaţional Sectorial “Mediu” – Axa Prioritara 1 “Extinderea si modernizarea sistemelor de apa si apa uzata”.

Pe 09.10.2008 a fost semnat Contractul de finantare cu Ministerul Mediului si Padurilor. Valoarea totala a Proiectului, fără TVA, este de 419.371.852 lei, din care: valoarea eligibila conform POS Mediu este 387.991.648 lei – 92,5 % – finanţare nerambursabilă – Fondul de Coeziune si bugetul de stat, 7.918.196 lei – 1,89% – contribuţia bugetelor locale din care 71,8% – Tulcea; 6,8% -Isaccea; 10,2% – Măcin; 11,2% – Sulina. Asigurarea contribuţiei din bugetele locale necesară cofinanţării Proiectului, în conformitate cu hotărârile Consiliilor Locale/ADI, este condiţie a asigurării finanţării nerambursabile. În plus, 23.462.008 lei = 5.59% este valoare care urmează a fi asigurată de beneficiarul Proiectului Aquaserv Tulcea.

Responsabil de coordonarea implementarii Proiectului  este Asociaţia de dezvoltare intercomunitară „Dezvoltarea durabilă a serviciilor de apă şi canalizare din judeţul Tulcea”, care a avut o influenta decisiva asupra tuturor deciziilor strategice si importante legate de aprobarea Cererii de finantare,

Proiectul presupune investitii pentru imbunatatirea proceselor de captare, tratare si distributie a apei potabile si pentru colectarea si epurarea apelor uzate. Proiectul este implementat in aglomerarile Tulcea, Isaccea, Sulina si Macin de catre operatul regional AQUASERV S.A. TULCEA, respectandu-se directivele relevante in domeniul mediului.

Scopul Proiectului este reabilitarea sistemelor de apa potabila si a celor de canalizare-epurare apa uzata din aglomerarile mentionate, in scopul conformarii cu obligatiile asumate prin Tratatul de Aderare, precum si cu obiectivele POS Mediu.

Obiectivul general al Proiectului este de a imbunatati infrastructura de apa si apa uzata in beneficiul mediului si al populatiei, pentru a indeplini obligatiile de conformare stabilite prin Tratatul de Aderare si obiectivele POS Mediu.

Populatia beneficiara a Proiectului este de aproximativ 106.000 locuitori din judetul Tulcea.