Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Cel mai bun șahist tulcean, premiat de viceprimarul Dragoș Simion Cel mai bun șahist tulcean, premiat de viceprimarul Dragoș Simion
Cel mai bun șahist tulcean a fost premiat în acest final de an la sediul Primăriei Tulcea de viceprimarul Dragoș Simion. „Șahistul tulcean Cosmin... Cel mai bun șahist tulcean, premiat de viceprimarul Dragoș Simion

Cel mai bun șahist tulcean a fost premiat în acest final de an la sediul Primăriei Tulcea de viceprimarul Dragoș Simion. „Șahistul tulcean Cosmin Stepanencu este  vicecampion național la șah,  premiul material este acordat de un întreprinzător privat care nu vrea să își dezvăluie identitatea . Frumos gest ! Important este că ideea premierii a venit în urma faptului că Primaria a omis premierea lui probabil din eroare,iar acest om când a văzut că băiatul nu este pe listele premianților a vrut să facă asta în semn de recunoaștere a meritelor copilului” a declarat viceprimarul Simion.

Stepanencu Nicodim Cosmin, s-a născut şi locuieşte în Tulcea şi este elev în clasa a XI-a ,la Liceul Grigore Moisil Tulcea, profil real, specializarea Matematică –Informatică – Limba engleză intensiv şi până în luna decembrie 2021 a fost membru al clubului C.S.M. Bucureşti-Secţia Şah unde, începând cu anul 2017 a atins adevărata performanţă în şah, obţinând titlul de Campion Naţional Individual de Şah Rapid, în anul 2019 şi trei titluri de campion naţional la Campionatele Naţionale pe Echipe, în 2018 la şah rapid şi în 2019, la şah clasic şi şah blitz.

În anul 2021, odată cu reluarea turneelor de şah suspendate din cauza pandemiei, Nicodim Cosmin a obţinut rezultate deosebite atât la Campionatele naţionale de şah cât şi la numeroasele competiţii internaţionale cele mai relevante rezultate obţinute au fost :
– în luna februarie 2021 a obţinut Locul I, la Semifinala Campionatului Naţional de Seniori, de la Iaşi,
– în luna februarie 2021- Locul II la turneul de Seniori de la Galaţi -,, Cupa Primăveri Smart Galaţi,
-13.aprilie 2021 – luna Locul II la Campionatul Naţional Individual de Juniori şi Tineret ( CNIJT ) şi titlul de Vice-Campion Naţional al României la şah clasic, la categoria U16,
-25.04.2021, Locul I la categoria Elo 2200, la Campionatul Naţional Individual de şah Clasic de Seniori , de la Iaşi şi locul VIII, în Clasamentul general şi dreptul de a reprezenta România la Campionatul European Hibrid , de calificare la Cupa Mondială de Şah-Seniori.
-24-26.05.2017- la Snagov, a participat, reprezentând România, la Campionatul European Hibrid , de calificare la Cupa Mondială de Şah, unde în runda a doua din primul tur, Nicodim-Cosmin a reuşit o victorie fantastică,în faţa marelui maestru GM. Martirosyan Haik, ( senior din Armenia ) aflat în Top 100 of The World . Diferenţa foarte mare de experienţa şi de rating a făcut ca în cele din urmă, marele maestru să se impună, cu dificultate, la baraj, în faţa juniorului, de doar 16 ani. Cu toate acestea, victoria obţinută de Nicodim-Cosmin a constituit cea mai mare surpriză a turneului de calificare.
-04.06.2021- cu ocazia deschiderii Grand Chess Tour România , Nicodim Cosmin, fiind selectat dintre cei mai buni juniori ai ţării, a participat la simultanul de şah organizat la Bucureşti, unde a avut marea onoare de a-l înfruntat la tabla de şah pe Campionul mondial de şah al tuturor timpurilor, GM. Gary Kasparov. Cu aceiaşi ocazie i-a înfruntat şi pe Fabiano Caruana, Levon Aronian, Maxime Vachier –Lagrave, Teimur Radjabov, s.a., toţi adevăraţi Regi ai Şahului, din Top 10 Mondial, lăsându-le acestora o frumoasă impresie.

Urmare a rezultatelor deosebite obţinute la concursurile de şah din anul 2021 au condus la obţinerea în luna aprilie 2021 a titlului internaţional în şah de ,,Candidat de Maestru,, ( CM ) iar apoi în luna iulie 2021, a titlului de ,, Maestru Fide,, ( FM ) iar în prezent, FM Stepanencu Nicodim Cosmin este deţinătorul unui rating internaţional de 2334 ELO, ceea ce îl poziţionează între cei mai buni juniori șahiști din România.
De asemenea, începând cu anul 2021, Stepanencu Nicodim–Cosmin este legitimat şi al Clubului C.S.Ş Tulcea, Secţia de Volei, la grupa de avansaţi, practicând sub comanda prof. BURUNGIU şi acest sport cu aceiaşi pasiune ca şi şahul.
.