Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

CEREMONIAL MILITAR ŞI RELIGIOS DEDICAT „ZILEI DOBROGEI” CEREMONIAL MILITAR ŞI RELIGIOS DEDICAT „ZILEI DOBROGEI”
Joi, 14 noiembrie 2013, începând cu ora 10.00, Prefectul judeţului Tulcea, domnul Simion Lucian-Eduard, a participat la manifestările dedicate aniversării a 135 de ani... CEREMONIAL MILITAR ŞI RELIGIOS DEDICAT „ZILEI DOBROGEI”

Joi, 14 noiembrie 2013, începând cu ora 10.00, Prefectul judeţului Tulcea, domnul Simion Lucian-Eduard, a participat la manifestările dedicate aniversării a 135 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria Mamă. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Tulcea împreună cu Garnizoana Tulcea şi s-a desfăşurat la Monumentul Independenţei din municipiul Tulcea.

În discursul domniei sale, Prefectul judeţului Tulcea a transmis dobrogenilor cele mai bune gânduri, precizând:

 „Mă simt onorat să mă aflu alături de dumneavoastră în această zi de mare însemnătate pentru noi: aniversarea revenirii Dobrogei la Patria Mamă – România. Acest moment ne oferă prilejul de a cinsti memoria zilei de 14 noiembrie 1878 când, după sute de ani de stăpânire turcească, locuitorii Dobrogei – români şi de alte naţionalităţi – aflau cu bucurie din Proclamaţia principelui Carol I, că „vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân” se întorcea acasă, la România. A fost momentul în care cele mai sfinte şi mai scumpe bunuri ale dobrogenilor: viaţa, onoarea şi proprietatea au fost puse sub scutul Constituţiei României. Armata română, intrată în Dobrogea, a primit sarcina de a ocroti paşnica vieţuire, credinţa şi familiile dobrogenilor indiferent de apartenenţa etnică, „să fie un model de bravură şi disciplină”. Locuitorii acestor meleaguri au obţinut şansa unui viitor de pace şi înflorire, începutul bunului trai şi al înfrăţirii între fiii aceluiaşi neam. Astfel, drapelul naţional, simbol al libertăţii, al dreptăţii şi al păcii a fluturat în data de 14 noiembrie 1878 şi în ţinutul dunăreano-maritim în prezenţa dobrogenilor – turci, tătari, români, bulgari.

Unirea Dobrogei cu ţara a fost dorinţa unanimă a populaţiei româneşti iar marile puteri europene au acceptat ca teritoriul dintre Dunăre şi Marea Neagră să revină la patria mamă“.