Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

CONTROALE PE APĂ ȘI PE USCAT, PENTRU COMBATEREA BRACONAJULUI CONTROALE PE APĂ ȘI PE USCAT, PENTRU COMBATEREA BRACONAJULUI
În perioada 3 — 6 octombrie, polițiștii Serviciului de Poliție ,,Delta Dunării’ au efectuat controale, în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării, pe uscat și... CONTROALE PE APĂ ȘI PE USCAT, PENTRU COMBATEREA BRACONAJULUI

pesteÎn perioada 3 — 6 octombrie, polițiștii Serviciului de Poliție ,,Delta Dunării’ au efectuat controale, în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării, pe uscat și pe apă, în Complex Lagunar Razelm — Sinoe și în Delta Dunării.

În urma verificărilor, au fost constatate 10 infracțiuni, (6 prevăzute de O.U.G. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura, 3 prevăzute de Legea 407/2006 privind vânătoare și protecția fondului cinegetic și una de furt. 8 persoane au conduse la sediul poliției pentru cercetări.

Cei depistați încălcând O.U.G. 23/2008 au primit sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1.900 de lei și au fost ridicate sau confiscate bunuri în valoare de aproape 60.000 de lei.

Astfel, au fost ridicate sau confiscate 408 kg. de pește proaspăt, de diferite specii, 4 piese vânat (rațe sălbatice), 131 de unelte de pescuit, (setci din plasă monofilament, setci din plasă fir textil și vintire, 1 ohan de mare, în lungime de peste 5 kilometri), două ambarcațiuni, un motor și un rezervor de ambarcațiune, un atelaj hipo, 3 arme letale (de vânătoare), 48 de cartușe cu alice și cartușe cu proiectil unic.

În acțiuni au fost integrați și lucrători din cadrul Gărzii Naționale de Mediu.

Exemple:

Un bărbat de 26 de ani din județul Tulcea a fost depistat în timp ce se întorcea de la pescuit, cu un atelaj hipo, în interiorul căruia polițiștii au găsit 15 setci din plasă monofilament și 152 de kg. de pește proaspăt din speciile șalău, batcă, caras și biban. Cantitatea de pește a fost confiscată și predată la o societate de profil, pentru valorificare.

Celui în cauză i s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de ‘producerea, importul, deținerea, comercializarea sau utilizarea uneltelor din plasă monofilament’ faptă prevăzută și pedepsită de art. 64, lit k) din O.U.G. 23/2008, modificată și completată de Legea 317/2009.

Alți doi bărbați au fost depistați în flagrant, în timp ce pescuiau, cu 33 de plase de pescuit tip ave, folosind o ambarcațiune propulsată de motor (provenit din furt), fără a avea permis de pescuit comercial.

În momentul flagrantului, aceștia aveau capturată cantitatea de 93 de kg. de pește proaspăt din diferite specii, care a fost confiscată și predată la o societate de profil.

Ambarcațiunea și motorul au fost ridicate în vederea confiscării, iar cei doi s-au ales cu dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de pescuit comercial sau sportiv fără licență sau autorizație de pescuit și folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a uneltelor de pescuit comercial, fapte prevăzute și pedepsite de art. 64, lit. a) și i) din O.U.G. 23/2008 modificată și completată de Legea 317/2009.