Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Cu finanțare prin PNRR, Aproximativ 25 de milioane de lei pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale la Spitalul Județean de Urgență Tulcea Cu finanțare prin PNRR, Aproximativ 25 de milioane de lei pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale la Spitalul Județean de Urgență Tulcea
Consiliul Județean Tulcea, reunit în ședință ordinară luni, 28 noiembrie 2022, a aprobat implementarea proiectului „Reducerea riscului de infecții nosocomiale la nivelul Spitalului Județean... Cu finanțare prin PNRR, Aproximativ 25 de milioane de lei pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale la Spitalul Județean de Urgență Tulcea

Consiliul Județean Tulcea, reunit în ședință ordinară luni, 28 noiembrie 2022, a aprobat implementarea proiectului „Reducerea riscului de infecții nosocomiale la nivelul Spitalului Județean de Urgență Tulcea”, finanțat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență – Componenta C12 – Sănătate – Investiția 2. Dezvoltarea infrastructurii spitalicești publice – I2.4. Echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale, apelul de proiecte MS-0024.
Legislativul județean a aprobat proiectul şi cheltuielile legate de implementarea acestuia, mai exact contribuția proprie în proiect precum și sumele reprezentând cheltuieli conexe ce pot apărea pe durata implementării.
Obiectivul general al proiectului vizează creșterea capacității de gestionare și prevenire a infecțiilor nosocomiale în cadrul Spitalului Județean de Urgență Tulcea în vederea reducerii infecțiilor asociate asistenței medicale.
Obiectivele specifice ale proiectului constau în organizarea în cadrul spitalului a unor structuri funcționale de boli infecțioase, mai exact organizarea unor saloane cu un singur pat în vederea izolării microbiologice, prevăzut cu un grup sanitar propriu, reabilitarea/modernizarea sălilor de operație septice din cadrul secțiilor Chirurgie Generală, Obstetrică-Ginecologie, Ortopedie-Urologie în vederea tratării pacienților cu IAAM (infecții asociate asistenței medicale) determinate de microorganisme MDR (germeni multidrog rezistenți) și cu infecții cu Clostridium difficile, în scopul limitării riscului de apariție de infecții cu aceeași etiologie la alți pacienți internați, precum și echiparea Blocului Operator și a unității de Terapie Intensivă cu echipamente destinate controlului microbiologic al aerului.
De asemenea, proiectul își propune dezvoltarea, îmbunatățirea capacității și capabilității compartimentului de microbiologie din cadrul Pavilionului de Boli Infecțioase și reducerea riscului de infecții nosocomiale la nivelul spitalului prin achiziționarea de echipamente și materiale sanitare performante.
Valoarea totală a proiectului „Reducerea riscului de infecții nosocomiale la nivelul Spitalului Județean de Urgență Tulcea” însumează 24.118.718,00 lei (cu TVA), din care valoare totală eligibilă 24.083.018,00 lei (cu TVA) şi valoare totală neeligibilă de 35.700,00 lei (inclusiv TVA).
Contribuția proprie în proiect este reprezentată de achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului (35.700,00 lei), aceasta revenind Spitalului Județean de Urgență Tulcea, în timp ce sumele reprezentând cheltuieli conexe ce pot apărea pe durata implementării proiectului, pentru derularea acestuia în condiții optime, se vor asigura din subvenții de la bugetul local al Județului Tulcea. De asemenea, vor fi asigurate toate resursele financiare necesare implementării acestei inițiative precum și toate cheltuielile de întreținere și mentenanță pe toată durata de valabilitate a contractului de finanțare.